ribez
Ribezova torta je nekaj najboljsega na svetu za mene. 🙂 Naredis navadno testo za torto, ga speces in nato nafilas s smetano in posladkanim ribezom. Ajnfoh in zelo osvezilno v teh dneh.
Mi ribez pogosto zamrznemo prav v ta namen in imamo potem za rojstne dneve. Ja, letos je ogromno ribeza in jagod naokrog.
Odličen je tudi ribezov liker in sicer sok iz ribeza zmešaš s črnim vinom in rumom. Razmerje je mislim da na 1 liter soka, 1-2 litra vina, 0,5 l ruma pa ene 4 vrečke vanili sladkorja…pa sladkor po okusu. Moram vprašat taščo kako ga naredi….
Liker je tako dober da bi ga kar pil. Če pa se želiš sladko napiti liker in belo vino zmeša. Sam liker je zelo sladek in ga z vinom mal razredčiš.
Jaz ga zamrznem, posladkanega na pladnju. Ko potem preložim v vrečke, se ne drži skupaj, tako da lahko iz večje vrečke presujem, kolikor potrebujem.
Kadar koli pride prav 2-3 pesti ribeza:
– v mafine,
– v kakšno smetanovo rolado,
– v skutno torto
– Lahko na hitro s sladkorjem skuhaš polivko za sladkoled ali kakšno pecivo, cmoke.
Naredila sem tudi že ribezov liker. V velik steklen kozarec plast ribeza, plast sladkorja, do vrha; na sonce. Potem sem zalila z žganjem. Čez nekaj časa precedila. Ribez sem preložila v rumov lonec, liker smo počasi spili oz. jaz sem ga bolj “pokuhala” v pecivo, odišavila kreme, biskvit… Liker je na ta način zelo sladek, ni preveč močan. Je kar dober, le da pri nas težko najdemo kandidate. Sicer sem zraven naredila še malo likerja iz višenj, seveda se ne more primerjati s plemenito aromo višenj. Samo kot liker (če ga ne piješ poleg višnjevca ali dobrega borovničevca) pa je čisto v redu.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.