ribez
Jaz ga osladkam in spravim v zamrzovalnik za peciva,sadne kupe…
Naredim tudi naravni z e l e,(ima veliko pektina),ki ga uporabljam pri krostatah.To je podobno sadni piti in ko je peceno premazem z zelejem in dam v hladilnik.
Marmelada ali dzem sta zelo osvezujoca. Ce imas le prostor,ga cimvec zamrzni,saj je pozimi ob raznih povisanih temperaturah zelo dober.Na jabolcni cezani zlica osladkanega ribeza je super.Tudi na sladoled ga lahko das.
Lahko ga samo malo prekuhas v mesanici vode vina limone in sladkorja(recimo 2 dl)
v siroki posodi in kotekocina dobro vre,das limonino lupinico,kaksen klincek in pocakas,da se sladkor popolnoma stopi,das ribez in se enkrat prevres ,ohladis in das v posodice in v zamrzovalnik.Isto das lahko vroce v kozarce,zapres ,ohladis in v shrambo.Variant je veliko,le zavihati rokave bo treba.Sem kaj pomagala?Lp Babi
Jaz sem ga zadnjič naredila v piti. Naredila sem testo za pito: četrt kile moke, pol pecilnega praška, 4 rumenjaki, sladkor, limonin sok – potem sem pa dodala še eno celo jajce, ker je bilo presuho in se sploh ni skup sprijelo v testo. Testo sem potem razvaljala v krog, ga dala v okrogel plehek – testo mora biti tudi po robovih pekača, potem sem prebodla z vilicami na ene parih koncih, notri vsula ribeza do vrha ponve, čez sem polila z mešanico jajca in sladkorja (toliko da sem naredila ene vrste vezivo) in povrhu naložila trakce – da zgleda tako kot ameriška pita v filmih. Pekla sem cca. pol ure na 180°C.
Staša, ta recept za testo za pito sem dobila na kulinarika.net pod jogurtova pita in se mi je ful dobro obnesel, ko sem ga delala prvič. V osnovi je tak:
50 dag ostre moke, pecilni prašek, 8 rumenjakov in 15 dag sladkorja ter NOBENE MAŠČOBE.
Prvič mi je uspel ful dobro, v naslednjih poskusih pa je bil vedno presuh (so bili bolj drobni rumenjaki) in sem enkrat celo dodala margarino, vendar ni bilo najboljše, zato sem naslednjič dodala kar eno CELO jajce (na polovično maso) in je izpadlo kar v redu (mogoče malo premokro, a se da z moko rešit).
Saj lahko da je tam v receptu kakšna napaka, ker vsi ostali recepti za pite vsebujejo maslo, vendar ker je konec koncev uspelo tudi brez maščobe, ne vidim smisla, da bi jo dejansko dodajala. Tudi sladkorja dam malo manj, tako da … bi bila tudi za diabetike in tiste, ki pazijo na procent maščob!
gigi-ka, morda ti bo všeč tale recept:
Ribezovi (ali malinovi) krapci
Ugnetemo testo iz 20 dag moke, 20 dag masla, 20 dag sladkorne moke, 15 dag olupljenih, zmletih mandeljnov in 6 rumenjakov. Dobro obdelamo in v pomaščenem pekaču spečemo. Ko se ohladi, namažemo z ribezovo marmelado (ali s sladkanim svežim ribezom) in s trdim snegom iz 6 beljakov, pomešanim z 12 dag sladkorja. Po vrhu potresemo po dolgem zrezane mandeljne in posušimo v pečici. – LP
Forum je zaprt za komentiranje.