Najdi forum

Rada bi izvedela kakšen recept za peko rib – v ponvi, pečici. Katere ribe pečete in katere začimbe uporabljate? Jaz sem do sedaj pekla samo postrvi, pa bi rada probala še kaj drugega.

Ribe peči na olivnem olju pribl. eno uro na 180-200 st.C, odvisno seveda od velikosti. Vsake toliko časa (3-4x) jih premažeš z olivnim oljem, v katerega namočiš rožmarin in zdrobiš malo lovorja. Nekateri jih zavijajo v alu-folijo; jaz se temu raje izogibam glede na vsa dognjanja o tem, kako se med peko izločajo v hrano toksične snovi.
Servirane na krožniku polij z marinado iz sesekljanega peteršilja, česna, soli, in po želji z dodatkom limone.
Pečeš lahko seveda vse vrste rib. Najbolj hvaležne za pripravo v pečici so orade, salpe, listi, skuše…
Sčasoma boš že po vonju zaznala, če so že dovolj pečene ali ne, pa tudi ugotovila boš, kako zelo enostavna je njihova priprava.

Lep pozdrav,
Modra

Glej tale post:

Živjo!

Enkrat sem tukaj napisala recept za pripravo škarpine, pečene (ta recept velja tudi za večino drugih rib) in na brodet (tako lahko pripraviš tudi ugora, morsko žabo – ta je super ker ima zelo malo kosti, morskega psa, mola, orado, pa tudi veliko drugih belih morskih rib). Mislim da je naslov kar škrpina, poišči. Poskusila bom ga tudi jaz najti, pa ti sporočim naslov.

LP, Sonja

Evo, kot obljubljeno:

Super ste mi pomagale. Hvala! Ta vikend bom preizkusila vaše recepte.

Če se boš kdaj odločila, da boš k pečenim ribam (ali v ponvi ali v pečici) ponudila še omako, ti tukaj ponujam recept za eno zame ‘bajno’ omako.

Količine navedene spodaj zadoščajo za dve osebi nori na to omako (mene in moža):

eno srednje veliko čebulo drobno sesekljaš,
v ponev daš malo olja, ko je segreto, dodaš čebulo in jo postekleniš, zalijš z 1dcl dobrega belega vina, dodaš 3 dcl vode in eno zelenjavno kocko in pustiš, da malo povre. Nato dodaš svežo narezano baziliko (na tanke rezance) ali posušeno baziliko. ker je meni osebno bazilika zelo všeč, je dam kar zajeten šopek, tudi mlete, dam recimo kar dve mali žlički, ter dodaš še vejico ali dve svežega timijana ali pa pol žličke posušenega timijana. Vse to malo pokuhaš (cca.10-15minut), potem pa dodaš tričetrt velikega lonča Mileram kisle smetane (jaz uporabljam to, ker je zelo gosta).Če imaš palični mešalnik lahko še vse skupaj zmiksaš s paličnim mešalnikom. Po okusu lahko še soliš, a po mojem ni potrebno. Potem pustiš, da se na zelo malem ognju še nekaj časa kuhlja (cca. 15 minut), da še malo povre in se lepo zgosti, medtem recimo ocvreš ribe v ponvi, ki jih jaz običajno samo nasolim in uporabim še malo mešanice začimb za ribe.

Pri uporabi bazilike in timijana, morda najprej dodaj male količine, če boš videla, ali ti je okus všeč, če ti bo pa dodaj še več, jaz imam rada izrazit okus po baziliki.
Dober tek!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close