Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ribe na žaru

Ribe na žaru

Na morju nameravamo od lokalnih ribičev kupovati ribe in jih potem spečti na žaru. Žar bo ta čist navaden klasičen, odspod oglje, na vrh mreža. Sedaj pa me zanima, kako naj spečemo ribe. Tega še nisem delala nikoli. A je dovolj, da ribo na rahlo osolim, dodam česen in peteršilj, naoljim in jo kar položim na rešeto? A se nebo sprijela? Ali je boljše če ribo zavijem v alu folijo in jo pečem na tak način?
Vsaka informacija je več kot dobrodošla, saj sem dotalen laik na tem področju…
Ja pa še to: ne vem, katere ribe bi kupili od njih, kaj predlagate?

Mi največkrat pečemo skuše. Tiste srednje velike. Vedno kupimo sveže.Lahko pečeš tudi sardele….pravzaprav skoraj vse. Pa lignji so zelo dobri. Če še nikoli nisi delala,se ti bo verjetno zgodilo (vsaj na začetku), da se bo kaj prijelo ..? :;) Nekako moraš dobiti “grif”. Alu folija bi bila rešitev….samo potem ni to ta-pravi žar 😉 . Pri nas to največkrat počno moški, tako da ti iz prve roke težko kaj konkretnega svetujem.
Kar počakaj,dobila boš še veliko nasvetov,sem prepričana. LP Maja

Ribe ni potrebno soliti, ker jih lahko očistiš v morju in so dovolj slane. Drobovino in gleve, če jih odstraniš, pojedo galebi. Samo malo stran od kopalcev je potrbno iti. Kar zgrozim se, ko vidim, da na morju čistijo ribe pod tekočo sladko vodo.

Česen in peteršilj, olivno olje (tržaška omaka) dodaš na koncu, ko so ribe že pečene. Med peko ribe mažeš z vejico rožmarina, ki jo namakaš v olivno olje. Ribo spečeš najprej na eni strani do konca, nato na drugi. Ko je dovolj pečena “odstopi sama” od rešetke oz. žara.

Točno tako kot je napisala binca1 jih pripravlja moj mož in so slastne!

Lahko pa že tukaj kupiš modele za peko rib na žaru. Žičnata priprava v obliki ribe (več velikosti). Model odpreš, daš notri malo naoljeno ribo, zapreš in na žar. Ker ima model ročaj, je obračanje enostavno. Ko je pečeno, model odpreš in streseš ribo na krožnik. Včasih se ti koža od ribe malo prime na model, pa samo pazljivo z vilico odluščiš dol. Modele lahko kupiš skoraj v vsaki trgovini. Nazadnje sem jih videla v mercatorju. So pa od 500 do 1500 sit. Odvisno od velikosti. Lahko daš več komadov notri, če imaš večji model.

Nekateri dajo rezino (kolobar) limone v očiščeno trebušno votlino. Meni ni všeč, eni pa obožujejo. Menda da celo meso ostane bolj čvrsto zaradi limone.

Lp, Ela s

Postopek od bince1 je za moje pojme tisti res pravi. Dobre so pa v vsakem primeru. In to res drži, da riba odstopi sama, ko je na tisti strani dovolj pečena. Če jo predčasno poskušaš obrnit, se ti bo prijela.

Punce, najlepše hvala za vse napotke. Upam, da bo uspelo, saj je z vaših sporočil tako enostavno za narediti…

Lep dan še naprej, TinA

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close