Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ribe – kako, katere?

ribe – kako, katere?

Lep pozdrav!

Odločila sem se, da bom dala na moj jedilnik več rib, vendar jih zelo slabo poznam, tako vrste kot pripravo. Enostavno ne vem, kaj naj kupim in kako naj potem spečem, skuham. Do sedaj sem kupovala samo zamrznjene osliče, ki sem jih odtalila in spanirala, ampak odkar sem kupila ene pokvarjene, me je minilo do njih.
Prosim, svetujte mi, kaj naj kupim (ime ribe), če se to kupi zamrznjeno ali sveže, kako naj potem ribo pripravim. Skratka, zanima me VSE. Zelo bom hvaležna za vsak nasvet!

Svetujem ti, da se udeležiš kakšnega tečaja PRIPRAVA RIB, ker to ni tako enostavno.Zasto moraš pripravo in še marsikaj videti v živo.
Iz katerega konca pa si ?

Pojdi na kulunariko,tam boš našla ogromno receptov.

Je pa včeraj bil en fini recept za pripravo orade v intersparovem reklamnem letaku.

Moj moz je pravi mojster v pripravi rib. V glavnem jih spece na ognju, v krusni peci ali v pecici. Ni pa enostavno, ker moras tocno vedeti koliko casa pec, glede na velikost ribe. Pa se nekaj: na ribe se moras spoznat, drugace ti bojo kmalu zatolkli kaksen star podplat. Imam sreco, da se moz na ribe dobro spozna, jih sam nabavlja, scisti in spece, sicer sama nebi. Edino kar sem se naucila pripravit sama so sardoni. enostavno jih je scistit (postrizes stran glavo, prerezes trebuh in pocistis drobovje, strgas luske), peces jih lahko na razlicne nacine: pomokane, pohane, samo na olju par minut na vsaki strani, lahko surove s limono, oljem, cesnom in majaronom, lahko s testeninami. Edino sveze moras dobiti in ce se sama ne spoznas, moras najprej poiskati eno ribarnico kateri bos lahko zaupala.

Lp

Za začetek lahko kupiš fileje seveda sveže. Mi imamo zelo radi file pange.
Lahka priprava. Na malo olja popeči file, da zlato zarumeni nato obrni in stvar ponovi. Preden ribo obrnem, jo posolim in pokapljam z limoninim sokom. Ko jo obrnem ji dodam še malo strtega česna in stvar je pripravljena. Seveda lahko pripraviš tudi tržaško omako iz česna,peteršilja, soli in olivnega olja. To moji vsi nimajo radi zato pripravim v mali količini.
Kadar pripravljam ribe v pečici jih naredim tako, da v trebuh natlačim veliko peteršilja, kos limine, česna. Še prej jih malo namažem z olivnim oljem.Jih postavim na peki papir in pečem cca 20 min. na 190 stopinj. Seveda je odvisno kako velike in debele so te ribe.
Mislim, da ti ne more se ponesrečit, ker to ni čist nobena zahtevna stvar. Še to. Ribe kupim v Lj. v Lecklercu, ker imajo dobro izbiro in dobijo sveže vsak torek, sredo , četrtek in petek. Zato, če si kje iz bljižine Lj. doma se odpravi tja.
Pozdrav in dober nakup in srečno roko pri peki.

Ribe imamo radi, kuhamo jih pa bolj poredko – drzim se tega, da mora biti riba kupljena in pripravljena isti dan, v soboto se mi redko zljubi do trga, druge dni pa sluzba ne dopusca. Druga pesem je na Obali – tam imam navadno vec casa, v blizini je pa krasna ribarnica (zraven Portoroskega Avditorija).

Najraje imam ribe z obeh koncev cenovne lestvice – z ene strani sardele, ki morajo biti brezhibno sveze, z druge pa tuno in lososa.

Imam odlicen recept za sardele, povzet iz knjizice 50 najboljsih nacinov priprave za ribe, po spominu priblizno takole:

1 kg svezih sardel
1 dl olivnega olja
50 g krusnih drobtin
30 g pinjol
30 g rozin
sol, poper, cesen, petersilj
svezi lovorjevi listi
limona

Sardele ocistimo, operemo, odstranimo kost, tako da se obe polovici se drzita skupaj – dobimo take majhne ploscate zrezke.

Na pol dl olja malo poprazimo drobtinice, dodamo pinjole in ohladimo. Rozine, cesen in petersilj sesekljamo (rozine lahko pustimo cele, ce so drobcene), dodamo k poprazenim drobtinam, solimo in popramo.

Na vsako sardelo damo zlicko nadeva iz drobtinic, jo zapremo kot knjigo in jih zlagamo v malo pomasceno skledo za narastek ali skledo iz jenskega stekla (kot stresno opeko, da se malo prekrivajo), vmes pa razvrstimo lovorjeve liste in tanke rezinice limone. Poskropimo s preostankom olja in specemo – na 220’C se pece kakih 10-15 minut.

Tako pripravljene sardele so zelo okusne in nekaj posebnega. Recept je italijanski, ne vem pa, odkod natancno izvira.

Fileje iz sardel se lahko tudi spanira ali ocvre v pivskem testu – oboje je zelo dobro, ce pivskemu testu ali drobtinicam dodas malo naribanega parmezana.

lp, proxima

Hvala vsem, ki ste mi odgovorili na vprašanje. Danes sem kupila zamrznjenega osliča s kostjo (in brez glave). Samo odtalila in nasolila sem ga ter spekla v ponvi na malo olja. Je bilo odlično! 🙂
Bo pa menda res treba kakšno knjigo pogledat pa malo eksperimentirat.
Lep pozdrav!

Enostavni za pripravo:file postrvi(samo posoliš in spečeš-jaz vedno na olivnem olju)so nam pa všeč rdeče postrvi, losos kare, orada ali brancin v soli(se peče v pečici), …ni enostavno, pa vendar lažje kot kakšne dobre sarme ali pasulj(vsaj zame)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close