Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ribe da se ne primejo

ribe da se ne primejo

Kaj je potrebno naresti z ribami, ko jih daš pečt na žar ali v ponev z oljem da se ne primejo.

Slišal sem da jih je potrebno prej obrisat???

Žar mora biti precej vroč, preden daš gor ribo. Potem pa je potreben pravi občutek, da ribo obrneš ravno v trenutku, ko je dovolj pečena, pa še ne zažgana.

Sam uporabljam plinski žar z gladko litoželezno ploščo (še boljša je granitna plošča), na takšnem žaru je ribo precej lažje in enostavneje speči. Obračam jo z široko lopatico (“špohtlom”) in običajno ni nobenega problema.

Zakaj pa se ti ribe primejo v ponvi, ne vem. Vsekakor jo moraš dati peči tudi na vroče olje, in ne v hladno. Je pa zadeva popolnoma enostavna, če uporabljaš poonev s teflonskim (ali podobnim) premazom, ki preprečuje sprijemanje hrane.

jaz vem popolnoma drugo varianto, ki so me naučili na otoih v južni dalmaciji domačini: robo vedno na hladno ploščo, meso pa na vročo.
In mi damo ribo vedno na hladno ploščo, pustimo (nič jo ne tikat), da se lepo zapeče, ko je pečena, sama odstopi od plošče. In še to, lahko poskusiš, če je pečena tako, da probaš potegnit za tiste “dlake” na hrbtni strani. Če gredo lepo ven, je pečena. Pri nas se ta način obnese. Obvezno pa je ne tikaj, dokler sama ne odstopi. Mi smo včasih nonstop obračali in mešali, pa je vedno vse razpadlo. Tako je če ne veš kako

Mene so tako učili:
Ribe na hladne rešetke in vroče oglje, v ponvi pa pomokam ribo z ostro moko in jo dam na vroče olje.

ce pecem ribe v ponvi-doma,dam na hladno olje. nekako sem sama prisla do tega-vedno so se mi prijemale …pa sem malo eksperimentirala!:)) lp petra

Naja, naslednjič, ko bom pekel ribe, bom poskusil tvoj “recept”. Če so Dalmatinci tako rekli, bo že držalo. Jaz sem ribe vedno, podobno kot meso, dal na vročo žar, ker pa uporabljam gladko ploščo, načeloma nisem imel problemov s srijetjem rib.

Če pečem ribo v pečici, podnjo postavim dve ali tri kitajske palčke.

V pecici ali v ponvi:dobro jo pomokaj v koruznem zdrobu.Babi

Babi a na vroč al na mrzu olje sedaj sem čist zbegan

Saj sem tudi sama sadaj razmisljujoca,kaj naj ti odgovorim.
Do sedaj sem dala vedno na segreto olje.V ponev malo vec olja,v pekacek malo manj,tako da je dno dobro naoljeno.Nasednjic bom poskusila na mrzlo.Sicer pa dam ribe vedno na mrzlo olje,ce jih delam tako,da jih dusim v marinadi.V koruzni moki so pa vedno pecene,da se naredi skorjica.
Zlato pravilo pa je(kakorkoli bos delal),da ne tikamo,dokler riba sama ne odstopi na zapeceni strani. Z zarom pa se ukvarjajo moski.Moj svak ima
kamnito plosco,ki jo dobro segreje.Zjutraj ribe ulovi,jih ze na barki ocisti in za kosilo jih spece. Razlika od kupljenih v ribarnici je ocitna!Vem,da smo smrtniki odvisni od rib v ribarnici,zato vedno dobro poglej,ce je vsaj dnevno sveza(oci,skrge,luske).Pa se nekaj:ko ribo cistis,jo bolj na suho,potem hitro oplakni v osoljeni vodi.Koza se bo lepo svetila.Nikakor rib ne peri do onemoglosti. Lep pozdrav Babi

Hvala

Mene so tudi Dalmatinci učili 🙂
Govora je o gradelah (žar).

Narediš zelo vročo žerjavico (ribe imajo najboljši
okus, če jo pripraviš iz suhe vinske trte)
Rib ni potrebno nič brisat. Daš ji na mrzlo ali zelo
segreto rešetko in se jih ne dotikaš, dokler niso na eni strani
pečene. Takrat same odstopijo. Popečeš še na drugi strani in
dober tek.

Pohorc

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close