Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Rezervacija ni možna!

Rezervacija ni možna!

Cela poved se glasi takole: Rezervacija ni možna, ker je gradivo že rezerviralo določeno število članov.

Simptomatično v deželi, v kateri ljudje sicer knjige berejo, vendar jih ne kupujejo.
Priznam – sama skoraj nikoli ne rezerviram knjige. Kadar sem to možnost uporabila, je šlo večinoma za to, da sem rezervirala dostopne, proste knjige in poslala moža ponje (da se revež ni mučil z iskanjem ;). Če je neka knjiga tako “in” ter hkrati kaže znake, da bi utegnila biti po mojem okusu, jo … fanfare za dramatični učinek … kupim. ;))

Ker sem se pred kratkim napol prostovoljno včlanila v Svet knjige in ker otroškemu navdušenju nad knjigami ne znam reči ne, zato kupim obema vsaj po eno knjigo, sem pomislila, da pa bi morda tukaj tako opevano in tudi po opisu sodeč dobro knjigo Ob tebi (J. Moyes) vendarle rezervirala, in ne kupila …

No, in moj poskus rezervacije se je končal z obvestilom, navedenim na začetku.

Kaj pravzaprav to pomeni? Morala bi povprašati knjižničarke, kolikšna je ta kritična masa “rezervovalcev”, ob kateri potegnejo črto in knjige ni mogoče več rezervirati. (Mogoče je tu kakšna in to ve.) Ko sem isti špas preizkusila s Stoletnikom, ki …, mi je uspelo, Cobiss pa me je obvestil, da sem 7. v čakalni vrsti. (To – po mojih izkušnjah – pomeni vsaj toliko mesecev čakanja na knjigo.)

Recimo, da je kritična masa 10 rezervacij. (Pa je najbrž več.) To okvirno pomeni nekje od optimističnih 7 mesecev čakanja do pesmističnega leta in pol. (Kajti dejstvo je, da ljudje knjig ne vračajo pravočasno, čeprav izposoje – zaradi rezervacije – ni mogoče podaljšati.) Pa vzemimo približno povprečje – leto čakanja na knjigo, ki si jo takoooo želimo prebrati?!

Knjiga resda ni poceni (kar pa ni merilo, saj tudi cenejših knjig ne kupujemo v omembe vrednih količinah), ampak vendarle – če drugega ne, bo pa letošnji Božiček malo bolj zgoden. 🙂 Česa drugega tako in tako nočem od njega. 🙂

Morda se znajde celo v kaki akciji, kot je Modrijanov Knjigokup. Ali pa se da dobiti na obroke. Kjer je cilj, tam je pot. In to velja za vse tiste knjige, ki si jih resnično želimo. Zanimivo, da pregovorna sla po “imeti” odpove ravno pri njih. 🙂

Pozdravljena,

ko mi sistem Cobiss javi to ali pa (kar je še huje:), da se peta, sedma… v čakalni vrsti, grem kupit knjigo.

Tukaj gre bolj za moje karakterno nepotrpežljivost, ker tudi v naši knjižnici je izposoja omejena na en mesec in res lahko pomnožiš število čakajočih s meseci….. Do takrat bom že pozabila, kaj sem hotela brati in knjiga ne bo več aktualna zame…

No, in če v tem primeru kupim knjigo in sem razočarana nad vsebino (ker včasih reklame resnično pretiravajo s hvalami), jo enostavno prodam na Bolhi.

lp. M.

PS: trenutno sem v čakalni vrsti za dve knjigi. Naj jim bo, tam v knjižnici, ker sem na prvem mestu :)))

to ti je javilo zato, ker čez poletje ima knjižnica tako narejeno zaradi velikega povpraševanja možnost to da lahko samo eno rezerviraš, čez leto pa 3

Pri na pa je 7. mesto v čakalni vrsti max dva meseca čakanja. Če sploh. Omejitev izposoje na 3 tedne, (končno) skrajšanje časa za prihod po rezervirano knjigo na 3 dni ter – seveda – večje število izvodov posameznega naslova.

7. v čakalni vrsti nikakor ne pomeni 7 mesecev čakanja na knjigo.

Tudi jaz se bojim, da je tako, saj sem si pred kakima dvema letoma rezervirala neko knjigo, bila prva na čakalni listi, rok vračila je potekel že mesec pred mojo rezervacijo, dočakala pa sem jo čez dva meseca …
Veliko izkušenj pa s tem čakanjem resda nimam, saj si skoraj nikoli ne rezerviram knjige. – No, je pa tudi vsaj delno odvisno od posamezne knjižnice (npr. rok izposoje), lahko pa tudi od “neubogljivega bralca”, če imaš to smolo, da rezerviraš knjigo, ki je na voljo v enem izvodu, potem je pa tvoj predhodnik ne vrne in ne vrne …

Sama imam z rezervacijami aktualnih knjig zelo dobre izkušnje. Za Cavazza sem bila 8 v čakalni vrsti (ni bilo nobenih omejitev), pa sem knjigo dobila v treh tednih. Vrnila sem jo v enem tednu in razveselila tudi tstega, ki je čakal za mano.

…, ja, tapridni vrnejo knjigo, čim jo preberejo. Nekateri pa čakajo do zadnjega.

V naši knjižnici se lahko rezervira do pet knjig – ne glede na letni čas.

😉

PS: ravno za Cavazzo sem bila osma v čakalni vrsti, zato sem takoj preklicala rezervacijo in šla kupit knjigo. Ker je tudi problem, če imaš potem doma še koga, ki želi prebrati rezervirano knjigo iz knjižnice in bere približno samo dve strani na dan :)) Jao.

To pomeni ravno to: da je knjigo rezerviralo 15 ali 20 ljudi, ne spomnim se več natančno. Če je izvodov knjige več in ljudje vračajo v izposojevalnih rokih, potem si na vrsti kar kmalu …

New Report

Close