Revni se mi čisto nič ne smilijo
Spoštovani pisci,
V mnogih vaših pisanjih (ne vseh) je toliko ene jeze, brezčutnosti, da o kaki empatiji sploh ne pišem. Ukvarjanje in odpiranje teme, na tak način kot je tukaj, je sramotno. Način pisanja, ni človeka dostojen.
“Poor” kaj sploh še delaš v taki službi, če tako zviška in zaničljivo gledaš na te ljudi???
“Desperadodajka” žalostno, kako razmišljanje, upam da te usoda milo oplazi. Vsaka palica ima dva konca!!!
Stavim, da tudi če bi do mnogih od tukaj zgoraj, ki ste pisali pristopil skromen, zaradi nesreče reven človek, da bi našli izgovor, da ne daste enega evra iz svoje bogatije. Poznam vas na stotine.
Raje se ozirte vase in pustite svet in druge ljudi pri miru, če niste dovolj duhovno zreli, da udejstvujete v njem. Morda veste, zakaj je nekdo zapadel v alkoholizem, droge in ostale težave. Zakaj se ne more izkopati iz njih. Kake navade je pridobil v odraščanju? Poznate vsaj malo psihologije človeštva, da tako sodite? Veste osebne zgodbe punc ki se prodajajo za nekaj evrov? Si želite biti na njihovem mestu? Najbrž ne. Če niste sposobni razumeti, bodite raje tiho.
Blagor sočutnim, empatičnim in razumljivim dušam.
Moj nasvet, …. (vem da se boste mnogi nasmehnili in brezobzirno brezčutno zamahnili z roko) ….. če v teh dneh srečate kakšnega koli prosjaka, dajte mu kak evro, in ga objamite. Iskreno mu poglejte v oči in recite, da mu želite srečo. Mogoče bo takšna vaša gesta rešila kako dušo ali dve.
Bodite lepo in dobro.
Anonimno 2147, 21.12.2021 ob 08:35
Se strinjam s komentarji zgoraj. Moj mož ima neozdravljiv stadij raka, majhne otroke imava, delam samo jaz. Ne smilim se sama sebi, ne maram izpostavljanja in ljudje okrog mene to vedo, ampak se trudim reševati situacijo. Zaenkrat zmorem preživljati družino, skrbeti za otroke in moža. Hvaležna sem za vse kar imam. Naj možu zdravje služi čim dlje, pa bo to zame največje darilo. Za našo družino je vsak dan težak, pa se trudimo iz tega potegniti najboljše. Tudi mene večina zgodb, ki jih slišim v teh prazničnih dneh ne prepriča.
BRavo…sem v istem…ampak je razlika…da sem jaz kot tvoj moz…on ima vsaj tebe….mene je moj parter zaradi bolezni zapustil.
Fehtajo samo tisti…ki so leni……tisti, ki jim je izpocasti prijeti za vsako delo….zal niste doziveli se prave revscine….tisti ki res ne more delati(bolezen)…ne fehta…
Poznam kar nekaj…ki bi lahko delali pa nocejo…sociala za vse poskrbi….
Da ne bo pomote….se vedno hodim delat….bi lahko sla za 8 ur v invalidsko….tako, da…ne visim na drugih ljudeh….ker moram poskrbeti za solarja…
Jaz dam tam kjer je bila kaka nesreča, bolezen ali pač nekaj nepredvidenega. Na splošno pa tudi ne dajem, ker se strinjam z napisanim, da nočejo delati in jim je tako lažje. Seveda ne vsi, ampak toliko kot je pri nas sociale, se da čisto lepo skozi priti, pa hodijo po dva meseca na morje, ker imajo čas, šparajo pa čez leto, ker ostalo itak dobijo. Jaz si zaradi službe ne morem privoščiti več kot en teden, pa še to imava s partnerjem tako, da nama velikokrat ne uspe dopusta imeti skupaj in gremo samo za par dni v toplice zaradi otrok.
Pozdravljeni.
Z veseljem vašim malčkom pričaram malo prazničnega vzdušja in jim vsaj za trenutek vrnem nasmeh na obraz.
Če sprejmete mojo pomoč, mi pišite: maja.ron85@gmail.com
Pastor Janez, 22.12.2021 ob 21:43
Spoštovani pisci,
V mnogih vaših pisanjih (ne vseh) je toliko ene jeze, brezčutnosti, da o kaki empatiji sploh ne pišem. Ukvarjanje in odpiranje teme, na tak način kot je tukaj, je sramotno. Način pisanja, ni človeka dostojen.
“Poor” kaj sploh še delaš v taki službi, če tako zviška in zaničljivo gledaš na te ljudi???
“Desperadodajka” žalostno, kako razmišljanje, upam da te usoda milo oplazi. Vsaka palica ima dva konca!!!
Stavim, da tudi če bi do mnogih od tukaj zgoraj, ki ste pisali pristopil skromen, zaradi nesreče reven človek, da bi našli izgovor, da ne daste enega evra iz svoje bogatije. Poznam vas na stotine.
Raje se ozirte vase in pustite svet in druge ljudi pri miru, če niste dovolj duhovno zreli, da udejstvujete v njem. Morda veste, zakaj je nekdo zapadel v alkoholizem, droge in ostale težave. Zakaj se ne more izkopati iz njih. Kake navade je pridobil v odraščanju? Poznate vsaj malo psihologije človeštva, da tako sodite? Veste osebne zgodbe punc ki se prodajajo za nekaj evrov? Si želite biti na njihovem mestu? Najbrž ne. Če niste sposobni razumeti, bodite raje tiho.
Blagor sočutnim, empatičnim in razumljivim dušam.
Moj nasvet, …. (vem da se boste mnogi nasmehnili in brezobzirno brezčutno zamahnili z roko) ….. če v teh dneh srečate kakšnega koli prosjaka, dajte mu kak evro, in ga objamite. Iskreno mu poglejte v oči in recite, da mu želite srečo. Mogoče bo takšna vaša gesta rešila kako dušo ali dve.
Bodite lepo in dobro.
Pastor Janez pa te vprašam koliko si ti dal za za vse te dotične ljudi, do katerih imaš tako sočutje. Upam, da si konkreten tudi z dejanji, ne samo na gobcu, s katerim pridigaš nam drugim ! Vsak se bo odločil zase kam bo dal svoj denar, ker ga tudi sam zasluži! Kaj si ti, kdo si ti da boš solil pamet drugim ? Kot je bilo že rečeno upravičeni do pomoči naj bodo le invalidi, bolni in ostareli z nizkimi penzijami, ostali lenuhi, ki imajo dve leve roke, pa naj se zgubijo delat in ne čakat, da bo kaj padlo iz neba. Slovenija je še preveč socialna država, socialni transferji so “krasni”, tisti, ki ne delajo se imajo 5x boljše, kot tisti, ki delajo in smejijo se jim lahko v obraz, žal. Upam, da se kmalu to konča, kar bi bilo najbolj pravično. Če 1x zavrneš delo, nisi več upravičen do nadomestila, tako mora biti.
Od hudica, 22.12.2021 ob 21:48
BRavo…sem v istem…ampak je razlika…da sem jaz kot tvoj moz…on ima vsaj tebe….mene je moj parter zaradi bolezni zapustil.
Fehtajo samo tisti…ki so leni……tisti, ki jim je izpocasti prijeti za vsako delo….zal niste doziveli se prave revscine….tisti ki res ne more delati(bolezen)…ne fehta…
Poznam kar nekaj…ki bi lahko delali pa nocejo…sociala za vse poskrbi….
Da ne bo pomote….se vedno hodim delat….bi lahko sla za 8 ur v invalidsko….tako, da…ne visim na drugih ljudeh….ker moram poskrbeti za solarja…
Ko sem prebrala vaše sporočilo me je stisnilo pri srcu. Žal mi je za vas, da ste v najtežjih trenutkih ostali sami z otrokom. Popolnoma se lahko poistovetim z vami. Pošiljam vam velik objem. Veliko je nas družin, kjer se mali otroci soočajo s težko boleznijo starša in ne morem si predstavljati groze, ki jo ob tem doživlja otrok. In večen strah kdaj bo bolezen napredovala…
Ne rabis it dalec da bi jih videl- ljudi v stiski. Poglej po svoji druzini (tudi sirsi) sigurno je kdo, ki rabi financno pomoc. Dobrodelnost se zacne doma. Ce bi vsak od nas poskrbel za lastnega sorodnika v stiski (mati, oce, brat, sestra, necak, teta, stric,bratranec itd..seznam je dolg) , revezev okoli nas sploh ne bi bilo. Tocno to delam, skrbim za svoje, vi pa poskrbite za svoje.
Rada pomagam, če gre za resno stisko, predvsem otroke, bolezen, nepredvidljive okoliščine. Vedno raje pa pomagam živalim. Če nekdo že leta živi v razdrapani hiši, brez realne možnosti za normalno službo, pa si omisli še drugega, tretjega otroka, me ne zanima, saj sam rine v predvidljivo nesrečo.
V službenem okolju včasih naletim na pritožbo koga, ki mu niso odobrili odpisa dolga ali odloga plačila. Pritožba se bere, kako brezsrčno je podjetje, ki bo ubogo družino (brezposelnost, otroci, drugi dolgovi) spravilo na kant in ji onemogočilo povezavo s svetom, otrok se ne more šolati, bolna babica ne klicati zdravnika. Ko pridobiš podatke, pa vidiš, da res visok račun zajema najdražji paket za storitve, dodatne plačljive TV programe, obroke plačil za telefone in druge izdelke višjega cenovnega razreda. Žal podrobnosti ne morem navajati, so pa včasih v nebo vpijoče.
Pa še to. Sem že blizu penzije, včasih ne ravno najboljšega počutja, vedno me kaj boli, a delam. Otrok sem imela pa toliko, kolikor sem jih lahko dostojno preživela in vzgojila in bi jih tudi, če bi se zgodilo kaj nepredvidenega.
Treba se je zavedat, da je na svetu kar veliko ljudi, ki si pač ne znajo sami pomagat ali pa to ne morejo zaradi nesrečnega spleta okoliščin.
Poleg tega je na svetu tudi veliko luftarjev, ki nikoli ne bi nič počeli.
Če oboje mečete v isti koš ste padli na izpitu človečnosti. Prav tako ste padli, če mislite, da bodo vsi samo prijeli za delo in bo vseh težav konec.
revščina po vojni, 22.12.2021 ob 20:25
Največji reveži so tam, kjer je kakšna huda bolezen, brezposelnost, alkoholizem v družini, otroci s posebnimi potrebami ipd. Nekateri so res reveži.
Mnogo pa je res navidezne revščine, ki je posledica alkoholizma, uživanja mamil, razsipništva, iger na srečo itd.
Ko sem bila majhen otrok, smo bili reveži. Veliki reveži. Na skopi kmetiji je živelo 6 ljudi, nobenih dohodkov. Stari starši brez pokojnine, kmečki zavarovanci, za katere je bilo treba plačat tudi bolnico. Ker smo imeli nekaj zemlje, nismo dobili otroških dodatkov. Ni bilo s čim plačati davkov. Nato je mama sprosila očeta, da se je zaposlil kot navadni delavec. Plača je bila zelo nizka, nato je naredil še dodatno izobraževanje in pridobil poklic. Plača se je izboljšala, še vedno ni bilo dosti denarja, vendar se je dalo preživeti.
Takrat, po vojni, ni bilo RK, ne Karitasa, ne nevladnih organizacij, ni bilo evropskih nepovratnih sredstev, nič ni bilo.
Sedaj ni treba nobenemu, da hodi raztrgan. Tako na Rdečem križu kot Karitasu imajo ogromno oblačil in čevljev, mnogi hodijo iskat tudi hrano.
Res je bilo tako.
Zdaj pa poznam eno gospo, ki nikoli ne pere oblačil. Ko je umazano, gre na RK in zamenja. SPloh nima pralnega stroja, niti štedilnika. Hrano dobiva v javni kuhinji. Ima srednjo šolo, zlahka bi se zaposlila, ampak se ji ne ljubi.
gjg, 22.12.2021 ob 23:50
Pastor Janez pa te vprašam koliko si ti dal za za vse te dotične ljudi, do katerih imaš tako sočutje. Upam, da si konkreten tudi z dejanji, ne samo na gobcu, s katerim pridigaš nam drugim ! Vsak se bo odločil zase kam bo dal svoj denar, ker ga tudi sam zasluži! Kaj si ti, kdo si ti da boš solil pamet drugim ? Kot je bilo že rečeno upravičeni do pomoči naj bodo le invalidi, bolni in ostareli z nizkimi penzijami, ostali lenuhi, ki imajo dve leve roke, pa naj se zgubijo delat in ne čakat, da bo kaj padlo iz neba. Slovenija je še preveč socialna država, socialni transferji so “krasni”, tisti, ki ne delajo se imajo 5x boljše, kot tisti, ki delajo in smejijo se jim lahko v obraz, žal. Upam, da se kmalu to konča, kar bi bilo najbolj pravično. Če 1x zavrneš delo, nisi več upravičen do nadomestila, tako mora biti.
Včasih bi bilo bolje, če bi bil tiho!
🙂 In nič me ni sram nikomur od vas pogledati v oči. Res je, nimam niti pol toliko materialnih stvari, kot jih imate vi. Vem, da je tako, ker že deset let delam na tem, da se znebim vsega balasta, ki me v bistvu zasužnjuje.
Nimam avta, ker bi za njegovo vzdrževanje in tankanje morala delati. 🙂 Ne živim v stanovanju ali v hiši, temveč v stari bivši garaži, ki mi jo je odstopil znanec, ker je ne potrebuje, jaz pa sem jo po svojih močeh z lastnimi rokami obnovila in imam dom, velik 4×5 m, kopalnica in wc pa sta na prostem. Imam eno solarno celico, internet na hofer kartico in to je to. Vodo dobim iz bližnjega potoka, jo vedno pred pitjem prekuham in tudi te ne rabim plačevat. V bistvu ne rabim plačevatr prav ničesar, kar plačujete vi, nekaj malega denarja rabim za hrano, to tu in tam prislužim z občasnim delom, drugega pa nočem. Nočem niti socialne pomoči, ker nočem bit v sistemu. Me ne zanima.
Sem revna? Proti vam absolutno, ampak z moje perspektive ste pa revni vi vsi, ker morate hodit vsak dan v službo, da si plačujete ta luksuz, ki ga jaz ne potrebujem in nimam. :)) No, kdo je potem večji revež, vi ali jaz? Jaz si vsak dan skrojim po svoje, vi si ga patako kot vam ga služba. Prav smislite se mi, rada bi vam dala malo svojega proste časa in veselja do življenja, a žal tako darilo ne obstaja, človek si ga mora sam dat.
Pa še nekaj. Poznam precej ljudi, ki živijo skromno – proti vam, sami zase pravijo, da živijo normalno. Na misel jim ne pride, da bi koga kaj vprašali za pomoč, ker je ne rabijo, imajo vse kar potrebujejo. Jejo skromno, a domače, kar si pridelajo, zdravo in zadovoljno živijo. Vi sploh pojma nimate kakšni so ljudje, ki jih imate za reveže. Lahko vas je sram, da se tako napihujete in šopirite s svojimi materialnimi stvarmi. Mejte jih, mi jhih ne potrebujemo, nočemo jih. Hvala lepa. 🙂 Pa lepe praznike.
Proti vam vsem sem revna, 23.12.2021 ob 17:49
🙂 In nič me ni sram nikomur od vas pogledati v oči. Res je, nimam niti pol toliko materialnih stvari, kot jih imate vi. Vem, da je tako, ker že deset let delam na tem, da se znebim vsega balasta, ki me v bistvu zasužnjuje.
Nimam avta, ker bi za njegovo vzdrževanje in tankanje morala delati. 🙂 Ne živim v stanovanju ali v hiši, temveč v stari bivši garaži, ki mi jo je odstopil znanec, ker je ne potrebuje, jaz pa sem jo po svojih močeh z lastnimi rokami obnovila in imam dom, velik 4×5 m, kopalnica in wc pa sta na prostem. Imam eno solarno celico, internet na hofer kartico in to je to. Vodo dobim iz bližnjega potoka, jo vedno pred pitjem prekuham in tudi te ne rabim plačevat. V bistvu ne rabim plačevatr prav ničesar, kar plačujete vi, nekaj malega denarja rabim za hrano, to tu in tam prislužim z občasnim delom, drugega pa nočem. Nočem niti socialne pomoči, ker nočem bit v sistemu. Me ne zanima.
Sem revna? Proti vam absolutno, ampak z moje perspektive ste pa revni vi vsi, ker morate hodit vsak dan v službo, da si plačujete ta luksuz, ki ga jaz ne potrebujem in nimam. :)) No, kdo je potem večji revež, vi ali jaz? Jaz si vsak dan skrojim po svoje, vi si ga patako kot vam ga služba. Prav smislite se mi, rada bi vam dala malo svojega proste časa in veselja do življenja, a žal tako darilo ne obstaja, človek si ga mora sam dat.
Pa še nekaj. Poznam precej ljudi, ki živijo skromno – proti vam, sami zase pravijo, da živijo normalno. Na misel jim ne pride, da bi koga kaj vprašali za pomoč, ker je ne rabijo, imajo vse kar potrebujejo. Jejo skromno, a domače, kar si pridelajo, zdravo in zadovoljno živijo. Vi sploh pojma nimate kakšni so ljudje, ki jih imate za reveže. Lahko vas je sram, da se tako napihujete in šopirite s svojimi materialnimi stvarmi. Mejte jih, mi jhih ne potrebujemo, nočemo jih. Hvala lepa. 🙂 Pa lepe praznike.
tema je zgolj za klike. šodr je ta forum. pol pa v javnosti furajo neko socialno ćutečo sliko. hahahaah
Razmišljujoča Nuša, 21.12.2021 ob 00:58
Dnevi pred božičem se spreminjajo v samo eno fehtanje. Polno enih dobrotnikov, ki novačijo za evrčke za revne. Med temi revnimi pa se ne dela nobene selekcije. Niso vsi za v en koš. Poznam več različnih primerov. Veliko je alkoholikov, ki zakadijo celo svojo socialno podporo ali pa ženske, z umetnimi nohtki pa neke bojne barve las. Dajmo rokave zavihat pa si vrt uredit, ne samo pričakovati kaj vse se bo iztržilo od dobrih ljudi. Če imajo otroke, ja se mi smilijo, ampak to naj urejajo ustrezne službe, naj se ne prelaga vsega tega na ljudi. Ne rečem, nekatere zgodbe so res grozne in tragične, večino pa gre za brezdelneže, ki jim je lažje jamrati in živeti na račun države in dobrotnikov. Poznam družine, kjer oba starša dobivata socialno podporo, subvencija stanovanja, otroci otroške dodatke, subvencije šolske prehrane in vrtca, hrana od Karitasa in Rdečega križa, pa ZPMJ, pa še in še si zanjo eni izboriti nekih ugodnosti. Če ob vsej nudeni pomoč ne znajo splavati potem je tukaj problem večji kot sama revščina. Take ljudi se je treba naučiti loviti ribo, ne jim jo kar servirati. In zato taki vedno in samo čakajo na pomoč drugih. Marsi katera socialno ogrožena družina prejme več denarja kot tam kjer sta oba v službi, brez ugodnosti za revne in vse štima. Vidite poanto? Jaz ne dam nič. Lahko pa se greva daj dam. Ti meni nekaj kar znaš in zmoreš, jaz tebi plačilo, ki pa ni nujno v denarju, pač pa nekaj kar dotični potrebuje. In tako se učimo. Ko pa te revež zavrne in reče jaz bi pa denarčka, potem se jaz ne čutim dolžna da mu še kaj prispevam. Res ne.
No, na drugi strani pa imamo potrošniško družbo. Ker nam je vse dostopno in živimo plehko materialno življenje in kupujemo odpustke in da se potem bahamo kaj smo naredili za revne primaknemo kakšen evrček. In revni se tega zavedajo.
Želela sem povedati, da tole vsesplošno fehtarjenje za revne ne pelje nikamor. Naj to ureja država. Dobrodelnikom ni treba trkati na našo vest. Naj se zadeve uredijo sistematsko. Revni pa morda niti niso tako revni kot se jih prikazuje.
Evo, to sem dal iz sebe. Če me kdo rabi, da ga naučim uloviti ribo, rada pomagam denarja ne dam. Imam prav?
Ti Pa rabiš mojstre na koncu ??????? biga jera
za Previdno, 23.12.2021 ob 14:56
Pa še to. Sem že blizu penzije, včasih ne ravno najboljšega počutja, vedno me kaj boli, a delam. Otrok sem imela pa toliko, kolikor sem jih lahko dostojno preživela in vzgojila in bi jih tudi, če bi se zgodilo kaj nepredvidenega.
Kako pa si to vnaprej vedela?
Večji socialni preskoki so redki. Malo je možnosti, da zadeneš na jackpotu, te zasnubi princ ali pa ti neznan sorodnik iz Amerike zapusti veliko premoženje. Torej približno veš, kje kotiraš na trgu delovne sile in kakšno je tvoje premoženjsko izhodišče. Če imaš perspektiven poklic, določene reference, tudi veze, premoženjsko zaslombo v starših, je drugače, kot če imaš poklic, kjer si bolj ali manj obsojen na minimalca, si brez lastne strehe nad glavo, prednike, ki tudi sami težko shajajo ali so na sociali. Enako upoštevaš tudi pri partnerju, ki ga izbereš za očeta svojih otrok.
Vsakdo lahko doživi situacijo, da izgubi službo, nastopi bolezen in še kaj. Je razlika, ali imaš v taki situaciji nekaj prihrankov, materialno pomoč družine, možnost hitro dobiti novo, vsaj približno enakovredno službo, ali pa se znajdeš na sociali, te najemodajalec lahko vrže ven, partner je kronično brezposelne (včasih še nasilen pijanec), starši pa so na istem. Prvi tudi v kriznih razmerah lahko npr. solidno preživi 3 otroke, drugi pa nikakor ne. To so zlahka predvidljive situacije in ne kvantna fizika.
Torej, vedela sem, da imam kar uporabno izobrazbo in nekaj referenc. Ob stečaju podjetja se konkurenca sicer ni tepla zame (kot za nekatere kolege), a dobila sem dobro ponudbo. Imela sem lastno streho nad glavo, moža z dobro perspektivo, lahko bi mi pomagali tudi starši, a k sreči nikoli ni bilo treba. Srednji sloj, ki pa je – v teh časih še bolj – ranljiv in hitro lahko zdrsneš po lestvici navzdol.
Forum je zaprt za komentiranje.