Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija resolucija, ZOOM

resolucija, ZOOM

Če imam aparat s 5 MP in dam 1x digitalno povečavo, koliko bo potem samo resolucija slike?

Ni mi jasna tudi tista interpolacija. Koliko je to sploh uporabno z vidika kvalitete slike?

Če imaš aparat z 5 MPix in daš 1-kratno digitalno povečavo… imaš še vedno sliko v resoluciji 5MPix. Nisi pa povedal/a kolikšen optični zoom ima ta aparat; kajti potem velja, da, če ima aparat naprimer 3-kratni optični zoom in 2-kratni digitalni, se za vsako stopnjo digitalnega zooma, objekt poveča za celoten razpon optičnega. V tem primeru ti potem 1-krat digitalni zoom sliko programsko približa za 3-kratni optični zoom. 2-krat digitalni pa kar za 6-krat optičnega zooma.

Interpolacija je pa programsko (digitalno) povečevanje formata slike.
Nekateri fotoaparati imajo možnost naprimer digitalne interpolacije do 8 MPix.
Uau, ja… 🙂

Meni osebno se taka zadeva ne zdi praktična. Pride pogojno prav le v primeru, da si resnično od objekta slikanja oddaljen še pa še in bi v tistem momentu rad naredil fotko kar se da od najbolj blizu.
Sej taka fotka na samem LCD-ju fotoaparata izgleda še kar čudovito, potem na računalniku in pri izdelani fotografiji pa izgubi ves čar.
Pravim… pride prav le v primeru, da imaš potem to fotko namen zmanjšati na 2 MPix recimo ali pa še manj, kajti pri interpolaciji je kvaliteta res obupna.

število mp naj bi pomenilo, koliko veliko fotografijo lahko narediš, ne da bi trpela kvaliteta

na primer za 5mp pomeni, da naj bi lahko naredila še fotografijo velikosti 18×13 cm, največja povečava pri odlični kakovosti(300 pik na palec), naj bi bila 22x16cm, največja povečava pri še spremenljivi kakovosti (150 pik) pa naj bi bila 44×33 cm

kako veliko fotografijo se lahko naredi pri določeni ločljivosti se izračuna tako, da če resolucijo delimo s 100
torej če je resolucija za 1mp 1280×960, potem lahko naredimo fotografijo 12×9 cm

za primerjavo še to, da naj bi za sliko A4 formata zadostovalo šele 9mp

za primerjavo s klasičnimi fotoaparati naj bi veljalo, da ima klasičen 35 mm film ločljivost 20 mp

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

V mislih imam aparat, ki nima optične povečave. Očitno se na stvari res slabo spoznam, ampak vem, da ko sem dala 1x digitalno povečavo, je fotografija takoj drastično izgubila na ostrini. Zato me sedaj zanima, če je digitalna povečava, če aparat nima tudi optične, čisto brezveze?

New Report

Close