Res je
Ne,saj nisem hotela tega! Sploh ne vem,kako sem padla notri.Verjetno me je hrana v Angliji res ogorcila,predvsem pa mlade mamice,ki niso niti v sluzbi.Za vse imajo cas,le za kaj dobrega skuhati druzini ,ne.Da bi videle,kako so pri nas ti otrocki,vnukovi prijatelji jedli,tudi zgance,ki jih sploh niso poznali.
In ko sem odprla ta forum,sem prepoznala iskreno zeljo,da bi rade kaj vec znale.
Vedno sem delala z mladimi in jih zelo spostujem.Da ne bi mislile,da cepim samo v kuhinji,se dalec ne.Mogoce sem imela dva res imenitna cloveka,ki sta me znala vedno pohvaliti in od tod zelja skuhati kaj dobrega in zdravega.
Svak je ze nekajkrat omenil,da bi lahko s sestro odprli restavracijo.Gorje! Saj ne mores kuhati z ljubeznijo,ce hoces imeti profit.Taki pac nisva.Sala,imava druge interese.
Se to,moja sluzba mi je dopuscala,da smo vedno jedli kosilo skupaj doma.Nikoli mi ni jed predstavljala nujo,ampak priloznost za sedenje skupaj in si kaj lepega ali manj lepega povedati.Ce sem vedela,da nimam casa posedeti pri lepo urejeni mizi pol ure,raje nisem jedla.To je bilo ze prej v druzini.Oce in mama pa nona so nam to dali. Ko napisem kak recept,se vedno vprasam,ali bodo casovno zmogle.
Veliko je v organizaciji.Se sedaj,ko imam casa dovolj,mi je v navadi,da veliko naredim zvecer,kar pac lahko.Zame je cas dragocen.Tudi obiski:vazno je,da si sproscen in ne ves zadihan,ko sedes z gosti k mizi.
Privlacijo me kuharske knjige,ne tiste suhoparne,ampak take z duso.Poznate
Hafnerjevo Ta star dobra kuha? Bere se kot roman.In pisatelji,ki znajo opisati kuhinjo,osebo,ki jed pripravlja,so resnicni umetniki z duso in za duso.
Jamie,kar se njega tice,saj ga imam prav rada,ker skusa Angleze nauciti mediteranskih jedi,ali drugih …Ampak,ko neko krasno it.jed prikroji angleskemu okusu,mi pa ne gre.Spostujem vse narode in njihove navade,tudi kulinaricne. V vsaki dezeli vedno najdem kaj zelo dobrega,tudi v Angliji.
Cez mediteransko kuhinjo je pa ni,vsaj zame!
Ursa ,se nekaj zate.Zadnjic si v postu napisala …moja nona…Imas tudi ti kaj primorskega v sebi? Jaz sem babi nekako pomotoma.Pri nas so none.
Vnuk je lazje iz blebetanja izrekel babi kot nona.In babi sem ostala.
Oproste,ker sem se razpisala.Ta forum mi je v veselje,cutim samo pozitivno energijo.
Drage mlade in manj mlade prijateljice,res hvala za tople besede.Tudi ve ste imenitne. Lep dan vsem Babi
berem vse te pohvale in ne morem si kaj,da se jim ne bi pridruzila !! babi je kuharica in pol !! vidi se ,da to pocne z veliko ljubeznijo! do hrane in svojih bliznjih- katerim jo pripravlja! tako bi moralo biti! ce pa clovek samo kuha,da nekaj skuha….da ljudje ne bodo lacni….potem je pa malo drugace. meni osebno se vcasih zgodi,da sem utrujena…pa razmisljam..kaj…potem pa nekaj “zvarim” in najveckrat potem “ne rata”!! to je pac davek tega hitrega tempa.
babi,pises,kako v angliji mlade mamice nimajo volje oz. inspiracije otrokom skuhati kaj dobrega. ne samo v angliji! poznam kar nekaj mladih mamic,ki otrokom zvecer “na brzino” naredijo mlecni riz ali mlecni zdrob …in to skoraj vask dan,ces,saj otroci jedo kosilo v vrtcu !! osebno se mi zdi to zelo…”slampasto”…ce se lahko tako izrazim!! iz lastnih izkusenj vem,da se da tudi poleg sluzbe in nestetih drugih obveznosti pripraviti vecerjo .
lp petra
Hej,vsem! Z mozem sva zelo pazila,da je puncka imela zelo raznoliko hrano.Pri enem letu je sedela sredi mize in z roko jedla radic z olivnim oljem.To je zasluga tudi nonota,mojega oceta.Pozimi se je zbudila ponoci z vrocino in govorila,,Joj so breskvice socne! “Takoj zjutraj sem tekla v trgovino in kupila breskov kompot.Takrat se nismo imeli sadovnjaka.
Rezultat?To niso breskvice,,je mehko.
Ko sem prvic sama vlagala breskve ,sem se zaklela (ob tem spominu),da bodo ostale tudi v kompotu trde.Izbrala sem samo res kvalitetne,trde sorte,nic olupila in je ratalo.Se kot studentka jih je redno nosila v Pajzel in so pojedli kot nori.
Marsikdaj je prijateljica rekla:Fino,moza ni,bomo kar nekaj tako.
Jaz sem tako rekla,ko je bila puncka pri noni na kosilu.
Mnenja sem,da je zelo pomembno pri otroku ,da dobi dovlj zgodaj prehrambene navade.Seveda,so lahko tudi krize,ko otrok cesa prav noce.Bolj bos silil,manj bo jedel! No,saj to ze veste,mamice. Lep pozdrav Babi
babi,ko berem to o tvoji puncki,se spomnim nase hcere. ko je bila stara leto in pol smo bili na pikniku- v roko je vzela peceno kurje bedro in z roko jedla paradiznik iz solate! se sedaj se nasmejim,ko vidim to fotografijo !! tudi sicer nismo imeli nobenih problemov pri hrani. rada je jedla vse / starosti primerno-seveda/. mogoce je bilo “krivo” to,da sem vedno kuhala doma kompletne vecerje in nikoli je nismo z nicemer silili. lep dan petra
Forum je zaprt za komentiranje.