Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Republiška štipendija

Republiška štipendija

V teh dneh sem prejela določbo za državno štipendijo, ki jo je do tega meseca prejemala moja hči. Prvič smo vlogo za štipendijo vložili aprila 2012. Ker takrat še ni bilo novih dohodninskih odločb, so prihodke zajemali iz leta 2010 ( vse postavke so bile iz tega leta). Vse lep in prav. Ob novem študijskem letu, je morala hčerka ponovno vložiti prošnjo.
Na današnji odločbi pa me je presenetilo naslednje. Prejemke družinskih članov so zajemali kar iz treh let:
2010 – za sina, študentsko delo
2011 – moji dohodki in študentsko delo hčerke
2012 – preživnina( čeprav sem preživnini dobivala tudi v letu 2011 ).
Ko sem si prebrala pravilnik o štipendijah, kjer jasno piše, da se dohodki zajemajo iz preteklega koledarskega leta, mi ni bilo prav nič več jasno. Prav tako piše, da če ni podatkov za preteklo koledarsko leto, vzamejo podatke iz leta nazaj. Toda v mojem primeru podatki so: sinovi prihodki v letu 2011 znašajo 0 eur. Očitno pa jim ta znesek ni preveč všeč.
Ko sem se oglasila na CSD so mi dejali, da nimajo nobenega vpliva na to, katere podatke “vzame” sistem. Tako so mi znesek, ki ga je sin zaslužil s študentskim delom leta 2010, upoštevali že dvakrat
( 2011 in 2012 )pri izračunu cenzusa za dodelitev štipendije.

Po vsem tem imam občutek, da sistem “vzame” tiste podatke, ki mu ustrezajo, da marsikdo štipendije ne dobi. Če primernih podatkov ni v tem letu, bodo pa malo nazaj pobrskali, ni hudir, da ne nakrempijo dovolj !!

Spoštovana!

Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev določa, da se pri ugotavljanju upravičenosti do pravice iz javnih sredstev primarno uporabijo podatki iz odločb o odmeri dohodnine in podatki iz davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti za preteklo leto. Če ti podatki med odločanjem še niso na voljo, se upoštevajo podatki iz odločb za predpreteklo leto, preračunani na raven preteklega koledarskega leta.
Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

pozdravljeni
gospod je umrl 15 let nazaj .junija letos je umrla njegova žena ,imela sta 2 otroka ki dedujeta stanovanje ,sicer niso dobile še pravnomočne odločbe ,
mi bi kupili to stanovanje ki ga prodajata prek agencije ,podpisali bi predpogodbo ker ni še odločbe ,
koliko sploh traja taka zadeva ,po kolikem času se lahko kdo pritoži na odločbo.
ali po zakonu one sploh lahko podpišejo prodajo stanovanj ki ni še uradno njihovo
hvala

Spoštovani!

Pritožbo zoper sodno odločbo lahko vloži stranka v postopku v roku 15. dni od prejema odločbe. S predpogodbo se lahko dogovorite, da boste pozneje sklenili drugo, glavno pogodbo. Navadno se predpogodba sklene takrat, ko stranki še nimata vseh podatkov za sklenitev glavne pogodbe ali ko še niso znane vse okoliščine za sklenitev glavne pogodbe. Sklenitev glavne pogodbe morata stranki opraviti najkasneje v roku 6. mesecev. Torej v tem času mora postati stanovanje njihovo ( v skladu z odločbo o dedovanju), da lahko sklenete Prodajno pogodbo o nakupu nepremičnine, na kateri bo podpis prodajalcev overil notar, ki bo izvedel tudi vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close