Repki jastogov – kako?
Hej,
zanima me, če je katera od vas že kupila tisze velike zamrznjene repke jastogov – jaz sem jih zasledila pri ribah v mercatorju. Pakirani so po 4 skupaj, veliki kakšen decimeter in po vrhu tako nekako progasti, oranžkaste barve, odznotraj pa so beli.
Jedla sem jih poleti, na počitnicah v Belgiji tam na severu, kjer je že vpliv severnega morja., in bilo so res božanski.
Repek je bil prelit z nekakšno omako, tudi oranžkaste barve.
Prosim, če mi lahko svetujete karkoli v v zvezi z njihovo pripravo,
Lep dan
Zala
Hej,Zala!
Zdaj te bom verjetno razocarala. V Belgiji si verjetno res jedla prave jasogove repe(ker jastog je velik in ima rep). Tu,pri nas pa je to,kar si ti videla,le ponaredek. Takoj ,ko sem prebrala tvoj post,sem vedela,kaj si opazila.Ker sem bila namenjena v ribarnico,sem pocakala z odgovorom,da se prepricam.To,kar prodajajo je tole(povedal mi je zaupni prodajalec,ceprav sem vedela ze prej):
Meso oslicev stisnejo in mu pridajo nekaj arome jastoga,mogoce tudi kaksen majhen koscek in se skrob ali ne vem tocno kaj.Jastog je silno draga zadeva!!Kaksna je cena tega artikla?
Podobne so tiste oranzne okrogle palcke z belim mesom znotraj.To pa naj bi bili skampovi repki.Tudi tisti panirani kroketki z eno kostjo(zgledajo ko majhni krofki) so ponaredek. Saj ni slabo,toda to niso ne jastog,ne skampi.
Tudi ne vem,kako bi pripravila.Tiste panirane moja soseda cvre na olju.
Jaz sem palcke kupila samo enkrat in narezala v majonezo,da smo lahko pojedli.Vse to je v bistvu ze toplotno obdelano.
Ce ne mislim istega artikla,se opravicujem.Ce je tebi vsec,kar kupi.Toda mislim,da to ni jastog.
Lep pozdrav Babi
Babi, hvala za odgovor. Mislim da bo kar držalo kar praviš. Tudi jaz se poznamz našim prodajalcem rib pri “najboljšem sosedu” in mi je enkrat, ko sem kupila “rakove palčke” – to so tiste oranžkaste od zunaj, rekel da je to neko stisnjeno meso rib z aromami in dodatkom škroba. Saj ne rečem, bilo je dobro, toda….Mislim da bo s temi repi jastogov res enako. Poskusila bom, saj ni greh 🙂
Za ceno tega artikla pa res ne vem, sem se pa odločila da grem tudi jaz danes po lignje – delala jih bom po tvojem receptu na buzari, čeprav ga ne razumem najbolje. Bomo videli, kaj bo nastalo. Kupila bom tudi jastogove repe in jih probala naredit.
Bom poročala o rezultati (obojnih)!
Lep dan
Zala
Silno preprosto!
Cim manjse lignje ocistis,ce se niso in das na mrzlo olje,posujes s petersiljem in cesnom,posolis,popopras,rezinico limone (jaz tudi nasekljan ingver) in pustis,da spustijo vodo in mesas.Ko se skoraj posusijo,dobivajo malce rdeckasto barvo,dodas malo belega suhega vina in ce zelis zlicko drobtinic.Pocasi se dusi do mehkega.
Jaz sm danes imela sreco.Kupila sem malo skoljk,bogomoljke,3 skampe in lignje in sem vse skupaj tako naredila.Postregla sem k sirokim rezancem.
Moz je bil zelo hvalezen ,tako ima to rad.Kosilo je bilo narejeno v 30 minutah s solato vred. Za sladico pa je pojedel se zadnji koscek jabolcnega kolaca z marcipanom.Zame ga vec ni bilo. Lp babi
Draga BAbi, lignje sem pripravila po tvojem receptu. NI druge besede za too jed kot le – BOŽANSKO!
Brat študira, mami je odšla za 3 dni na seminar, pa sva z atijem sama z mačkonom, in tako sva si danes privoščila odlično večerjo. Dala sem ogromno petršilja in okoli 5 ali 6 žlic vina. ALi je to preveč glede na 500 g lignjev?
Malo sem celo dolila vode, kakšen 1 dcl in sicer zato, ker se mi je zdelo malo premalo omakce. Mi je malo povrela in sem dolila kar vodo, začinila s soljo, poprom in limono.
Zelo sem se bala da bodo lignji trdi in gumijasti, ker sem večkrat brala da jih moraš soliti čisto na koncu. Po tem ko sem jih solila pa sem jih kuhala še 5 minut. Sem se zanesla nate in tvoj recpt :9 in glej(sicer pa , kaj se sploh čudim temu kar Babi napiše), lignji so bili mehki kot še nikoli. Dala sem jih tudi na mrzlo olje. tudi česna nisem pražila ampak sem ga kar stisnila zraven k lignjem. Prosim popravi me, če sem delala kaj narobe, da bom vedela za drugič.
zraven pa sva si z atijem privoščila dobro rdeče vino in 2 vrsti kruha za pomakanje: navadno ciabatto (kupljeno) in še svež kruh in bele moke, lanenih semen in pšeničnih otrobov, ki sem ga spekla popoldne sama.
Zjutraj sem ga zamesila, in pozno popoldne dala pečt – tudi božansko!
Babi, še enkrat hvala v imenu vseh za ta odličen recept!
LP Zalika 😉
Hej,Zala! Prav vesela sem zate.Ves,ocetje so najboljsi ocenjevalci.Mene je moj tata vedno pohvalil,ko sem se kot frklja kaj skuhala,ko ni bilo mame doma.Ker nisem kaj dosti znala,sem izbrala v kuharici kaksno prav posebno jed in mi je, za cuda uspelo!Njegova pihvala mi je veliko pomenila in vzpodbuda je bila tu.
Vse si naredila prav.Drugic pa dodaj se kaksne sveze ali zmrznjene
jadranske kozice in bos videla,kako je dobro.
Skrivnost mehkih kalamarov pa je v tem,da jih das na hladno olje.Na vrocem zakrknejo in jih potem se kako dusis,pa ne bodo vec mehki.
Napisala si,da si dodala se malo vode,ker je bilo omake premalo.Drugic ti mogoce ne bo treba.Mogoce je prehitro izhlapevalo.Nic hudega.lahko dodas tudi se kapljo olja.Ce pa das zraven se kaksno kozico,tudi te dajo
svoj sok.
CESTITAM !! Se zlasti k tvojemu disecemu kruhu!
Saj je to s kruhom res najboljse.Midva sva pa danes s sirokimi rezanci.
Ce dobis kdaj dagnje ali kaksne druge skoljke,je tudi krasno in nic tezko.
Ti bom napisala.
Kaj pa je delal mackon?Jaz imam dva,ki ne jesta nicesar razen briket…
in pomisli,samo surove lovke lignjev. Tistih od sip pa sploh ne.
Pozdravcek Babi
Naj tudi jaz javim, da sem včeraj za kosilo pripravila lignje na buzaro. Mož je kar dober jedec in pa velik kritik. Malo sem bila v skrbeh, ker do sedaj sem delala le panirane lignje. Ampak, resnično super zadeva. Zraven sva jedla kar bel kruh in zeleno solato.
Česen sem zelo drobno narezala, vina sem pa še kar dosti nalila in pa seveda malo vode, da je bilo res dosti omake. Čisto malo sem nasula v omako še mlete rdeče paprike, zaradi barve. Kupila sem 700 gr. lignjev, pa bi jih pojedla še več, če bi jih bilo.
Bomo kar večkrat ponovili.
Hvala za ta recept.
Aha, moram še povedati, da me je mož vprašal od kod mi ta recept. Ko sem mu rekla, da je to ob babi iz Primorske, je rekel, da potem pa res ne dvomi v odličnost recepta.
Pa lep pozdrav iz Koroške
Forum je zaprt za komentiranje.