Rentno varčevanje in obdavčitev obresti
Pozdravljeni!
Po 10 – letnem rentnem varčevanju mi je banka v letu 2008 izplačala privarčevani znesek z obrestmi. Obresti so se sicer pripisovale redno mesečno skozi celih 10 let varčevanja. Ker pa je varčevanje poteklo, je prišlo do izplačila vsega skupaj in obresti so seveda presegle 1000 EUR. Zdaj pa naj bi prijavila ta znesek na DURS. Menim, da to ni pravilno, saj obresti ne izhajajo iz leta 2008 ampak iz obdobja 10 let nazaj. Popolnoma sem razočarana, žal mi je, da sem sploh rentno varčevala….
Sem edina s takšnim problemom? Kaj pa vi mislite?
Lep pozdrav,
Goflja
Zdajšnji zakon o dohodnini obdavčuje skoraj vse obresti, razen določenih izjem, ki so izrecno določene v zakonu.
Posebej pa obravnava tudi obresti, ki so obračunane na dolgoročno varčevanje, dolgoročne depozite pri bankah in hranilnicah. V tem primeru se lahko varčevalec odloči in PODA BANKI IZJAVO, da želi, da se obresti obračunavajo in obdavčujejo v vsakem davčnem letu sproti in ne šele na koncu ob izplačilu. V tem primeru lahko vsako letu upoštevate obresti do 1000 EUR (po zdajšnjem zakonu, prej je bilo 300.000 SIT – če se prav spomnim), ki se ne obdavčujejo, in prihranek pri davkih je lahko na ta način večji. Brez te izjave pa je obdavčitev povsem pravilna.
Več o tem: ZDoh-2 (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006117&stevilka=5013)
84. člen
(davčna osnova v primeru dolgoročno vezanih denarnih sredstev in dolgoročnega varčevanja pri bankah
in hranilnicah)
Ne glede na 83. člen tega zakona, je davčna osnova od obresti, doseženih v primeru vezanih denarnih sredstev in varčevanja na računu pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji, in pri bankah drugih držav članic EU, z ročnostjo daljšo od enega leta, pri katerem zavezanec ne more razpolagati s privarčevanimi sredstvi pred potekom datuma vezave oziroma poteka varčevanja brez bistvenega zmanjšanja obresti, enaka obrestim, obračunanim za obdobje davčnega leta, če se zavezanec rezident tako odloči in o tem v roku in na predpisan način obvesti banko ali hranilnico in davčni organ.
Forum je zaprt za komentiranje.