renoviranje računalnika
Pozdravljeni!
Rabil bi en nasvet. V hiši se rabita 2 računalnika, trenutno se uporablja tale ki je skoraj nov, in ker nebi rad kupoval šeenega, sem mislil da bi dal popravit prejšnega, ki pa sploh ne vem kaj je z njim narobe (star je že 6let) in je bil tudi veliko pri servisih, kar je bil tudi razlog da novega kupim.
Zanima me pa če npr. zamenam matično ploščo, mogoče grafično kartico (če ni že nova not), RAM, hladilnik mogoče, trdi disk je itak nov pravtako DVD zapisovalec… ali bi to moralo zadostovati da bi potem en čas brezhibno deloval? Oziroma kaj naj še zamenjam?
Me pa še zanima če zamenam matično ploščo ali je gor že mikroprocesor ali se mora dodatno še kupiti. Približno sem naračunal ene 160€ – 190€.. Ali se splača?
Sam če pa zamena bi pa moralo delovati, drgač uhišje je kr uredu ni uno staro, je pa bil na servisih, pa not je že nekaj zamenanega (trdi disk je nov, ram je nov, ventolatorji so novi, grafična je nova..) ja če kupim novega pol obvezno leptopa je pa 200€ čist tisti majhen najman 500€ da je uredu, pa še nisem oboževalec leptopov. Ma jz sm mišlena če matično zamena pa mikroprocesor pa še kj da bi pol res mogl delat.. kr ko sm kupoval ta računalnik sem samo za kišto dal 650€ ker, kr je pod 400€ je že bl tko, pa še velikrat se nardi da so komponente zalite
Ja po eni strani sm hotu jt kr tja kamor sm zj hodu, k že točn nj bi vedl kako in kaj, sicer jim bom tud za predračun reku k sm enkrat samo ure serviserja 54€ plačov tko da podn! Ampak vseeno, bomo vidl.
Kera pa nj bi bila kakšna solidna firma na gorenskem? sicer mi ni problema tud v lublano nest če je tko uredu…
Ja, k solidni firmi se kupci radi vračamo.
nov510, naračunal si, da te bo obnova šest let starega računalnika stala ca. 190 evrov, k temu prištej še nekaj evrčkov za premontažo. Če ma tvoj ‘gorenjski servis’ servisno uro res 54 evrov (!?), si že skoraj pristal na ceni novega računalnika, katerega konfiguracijo si lahko ogledaš v reklami nad tvojim zadnjim postom.
Da ne omenjam, da lahko vanj vtakneš še trdi disk in RAM iz starega računalnika, če je res nov kot praviš.
Če ti bo obnovljeni računalnik še naprej nagajal, pa se lahko samo pod nosom obrišeš. Odloči se pa sam, kaj boš naredil in do katere firme boš stopil.
Ok, da nam odpiral nove teme bom kar kle vprašal. Ja sm kupu kr novega leptopa da bo za en cajt mir me pa zanima ker sm že velikokrat slišal tudi iz strani strokovnakov da je najbolje za računalnik da je skos prižgan! Ubistvu da ga maš cel teden nonstop prižgan, ali je to res priporočljivo? Čeprav drugi spet pravjo da go po uporabi izklopiš..
Kar se tiče leptopov ali se ne pregrevajo? Ta ta nov ko sem ga prižgal je po enem času kr nekj začel zelo šumet kot voda… in najprej sploh nism vedu kaj je to, sm mislu da je v visti kakšen ohranjevalnik zaslova al kva da ena voda šumi, nato pa sem pogruntal da je ta zvok ki je kr dost glasen ventilator od računalnika.. čudno!
In kaj vi menite gledi tega da je računalnik vedno prižgan?
Za 70 € je na bolhi ogromno dobrih računalnikov, ki bodo ustrezali tvojim potrebam. Mislim, da je to najbolj racionalna odločitev.
Na tole zadnjo pa lahko rečem le to, da ti venomer prižgan računalnik požge kar nekaj elektrike. Jaz ga dajem v mirovanje.
Tole z mirovanjem (ko ga izkapljaš, pritisneš Shift v trenutku, ko dobiš na ekran možnosti Stanje pripravljenosti / Izklop / Ponovni zagon in potem se ti iz Stanje pripravljenosti pokaže Mirovanje) je verjetno najboljša možnost.
Včasih je pogosto prižiganje in izkapljalo vplivalo na trajnost (ob raztezanju in krčenju komponent je prihajalo do okvar), ampak temu, po mojih izkušnjah, ni več tako.
Glede šumenja pa: izklapljaj internet explorer, ko ga ne rabiš – java igrice ali migljajoče slike izredno obremenijo procesor, kar pomeni pregrevanje, kar pomeni vklapljanje ventilatorja. Glasnost ventilatorja pa je po mojih izkušnjah ena glavnih razlik med “pasemskimi” in ostalimi notesniki (nisi povedal, kakšnega imaš).
Forum je zaprt za komentiranje.