Najdi forum

regres

Pozdravljeni,

zanima me glede regresa. Zaposluila sem se 1.4.2011 in sem dobila sorazmeren delež.
Ali mi po 6 mescih pripada razlika do celotnega regresa?

Lepo pozdravljeni.

Ja, ker boš očitno letos delala več kot 6 mesecev.

hvala vam.:)

a za celoten regres moraš delati 6 mesecev in 1 dan, ali je dovolj točno pol leta?

161. člen ZDR
(pridobitev pravice do letnega dopusta)
Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače
(3) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

Pozdravljeni ponovno,
na firmo sem se obrnila in povprašala kdaj bom dobila ostali sorazmerni delež in so mi odgovorili, da mi ne pripada.
Ali mi kdo lahko kopira kakšen člen, kjer bi lahko dokazala, da oseba ki se je letos prvič zaposlila v prvi polovici letošnjega leta pripada do 1.julija sorazmeren delež in po poteku 6 mescev delovne dobe še ostali delež?
že vnaprej hvala.

Že zgoraj sem navedla člena ZDR, ki določata, kdaj pripada sorazmerni in kdaj poln dopust in regres.
Višina regresa se izračunava namreč po kriterijih, ki veljajo za izračun dopusta.

Glede na to, da boš letos delala več kot 6 mesecev, ti brez dvoma pripada poln regres in ti je podjetje dolžno izplačati razliko med že izplačanim sorazmernim in pa polnim regresom.
Predpostavljam seveda, da delaš za poln delovni čas.

131. člen ZDR 2002
(regres)
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
(4) V primeru, da ima delavec pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

56. člen ZDR 2007
V 131. členu se v četrtem odstavku besedilo »pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta« nadomesti z besedilom »pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta«.
Doda se nov peti odstavek, ki se glasi:
»(5) V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.«.

Pozdravljeni,
zaposlila sem se s 16.5.2011 za določen čas 1 leta. Kdaj in v kakšni višini mi pripada regres?
Hvala!!

16.5. – 31.12. -> cel regres (in tudi dopust), saj delate več kot 6 mesecev
1.1. – 15.5. -> sorazmerni del regresa (in dopusta), saj bo pogodba potekla pred 1.7.

vem ja,ampak pr tem členu ne piše kako je z prvič zaposlenim v letošnjem letu in celotnim regresom
a obstaja kjer piše bolj točno?
lp, Sara

vem ja,ampak pr tem členu ne piše kako je z prvič zaposlenim v letošnjem letu in celotnim regresom
a obstaja kjer piše bolj točno?
lp, Sara[/quote]

En moj odgovor višje – 161. in 162.člen ZDR!

Zaposlila se bom 1.12.2011, za 12 mesecev ( 1 mesec poskusno + ostalih 11 mesecev).

Zanima me kako bo z regresom in dopustom v letu 2012?

Najlepša hvala za odgovor,

Ana

V 2011 sorazmerni del 1/12, v letu 2012 celoten.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close