Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Regres

Regres

Pozdravljeni!

Rabila bi pomoč. Bivši delodajalec mi še vedno ni izplačal regresa za leto 2008 in 2010. Ker nameravam vložiti tožbo preko pametenega e-obrazeca bi potrebovala izračun regresa za ti dve leti da vpišem pod rubriko znesek regresa za 2008 in 2010.
V letu 2008 sem se pri njih zaposlila 1.5.2008 in bila do 1.9.2008 za 10 ur tedensko, od 2.9. do 31.12.2008 pa za 20 ur tedensko (polovični delovni čas).
V letu 2010 pa od 1.1.2010 do 31.8.2010 za 20 ur tedensko oz polovični delovni čas. Ali se lahko izračuna zamudne obresti.

Za pomoč se vam najlepše zahvaljujem.

Lp!

1.5.2008 do 1.9.2008 za 10 ur tedensko ->
v letu 2008 je bil minimalen regres 665 EUR €, kar pomeni mesečno 55,42€ in 1/4 mesečno 13,85€
4 meseci po 13,85€ = 55,40€

od 2.9. do 31.12.2008 za 20 ur tedensko ->
v letu 2008 je bil minimalen regres 665 EUR €, kar pomeni mesečno 55,42€ in 1/2 mesečno 27,71€
4 meseci po 27,71€ = 110,84

1.1.2010 do 31.8.2010 za 20 ur tedensko ->
v letu 2008 je bil minimalen regres 734,15 EUR €, kar pomeni mesečno 61,18€ in 1/2 mesečno 30,59€
8 mesecev po 30,59 = 244,72

Za leto 2010 je pomembno še, kaj se je s tabo zgodilo po 1.9.
Če si menjala delodajalca, je zgornji izračun pravilen.
Če pa si dobila odpoved in šla na zavod, pa ti pripada regres za celo leto, saj si delala več kot 6 mesecev (polovičen pa zaradi polovičnega delovnega časa), torej 367,07€.

Če pa si slučajno delala skrajšani delovni čas zaradi starševstva … pa ti pripada celoten mesečni znesek regresa za vsak mesec in ne samo sorazmeren.

Seveda pa ti pripadajo tudi zamudne obresti.

Po 1.9. sem bila samo zaposlena za polni delovni čas. Ali potem to vseeno pomeni da mi pripada regres za celo leto ali ne. Če je sorazmerni del potemmi ga morajo izplačat za 8 mesecev.

Lepo, lepo se vam zahvaljujem za vašo pomoč. Zelo ste mi pomagali.
HVALA

Ker nikjer ne najdem koliko znašajo zamudne obrest pa bi vas proila če mi lahko še to poveste kako se zračuna.
Lp!

Po 1.9. samozaposlena, torej si “menjala” delodajalca. Kar pomeni, da pripada sorazmeren del regresa.

162. člen ZDR
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.
(3) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

Pomembno je še, zakaj si bila zaposlena za 4 ure? Ker delodajalec ni rabil več ali zaradi starševstva?
Namreč:
66. člen
(krajši delovni čas v posebnih primerih)
(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.
(2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

V takem primeru se regres deli samo na mesece in ne še dodatno na 1/4 ali 1/2.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close