Najdi forum

Regres

Zaposlena sem v d.o.o. za nedoločen čas 5 let. Podjetje dobro posluje in je likvidno, vendar regresa letos kljub vsemu nismo dobili in to brez pojasnila zakaj. Zanima me, kaj lahko storim?

Delodajalca lahko pozovete na izplačilo, sicer pa po sodni poti. Lahko ga tudi prijavite inšpektorju.

Smo ga vprašali in se spreneveda.

Torej veste kaj boste morali storiti, če boste želeli priti do regresa. Žal.

Pozdravljeni!
Imam velik problem-mož je včeraj dobil izredno odpoved zaradi kršenja pogodbe o zaposlitvi.Zaposlen je bil 6 let za nedoločen čas.V odpovedni izjavi piše,da ni upravičen do odpravnine,odpovednega roka in do pravic iz naslova brezposelnosti,torej ne bo prejemal ničesar.Jaz sem na porodniški(5 mesecev),drugače zaposlena za nedoločen čas.Zanima me,ali je upravičen do izplačila preostanka regresa?
Julija in avgusta še dobi nakazilo plače.
Ali lahko potem uveljavljam spremembo pri otroških dodatkih(3 otroci),če ne bo prejemal ničesar oz.še ne najde službe?
Ali lahko jaz glede na izredno odpoved prekinem porodniško in grem v službo,on pa ostane na porodniški?Kakšne pravice bi potem imel?
Hvala za odgovore.

Pozdravljeni,

pri izredni odpovedi delavec res nima pravice do nadomestila zaradi brezposelnosti, odpovedni rok ne velja, še manj pa je upravičen do odpravnine. Glede prekinitve dopusta za nego in varstvo pokličite na svoj CSD ali je mogoče še kaj urediti, glede na to, da je prišlo do nepredvidljive situacije. Navadno je treba delitev “porodniške” naznaniti veliko prej.

V primeru, da pravico do dopusta za nego in varstvo otroka za istega otroka uveljavljata oba starša, morata skleniti pisni dogovor, v katerem natančno določita obdobje in način izrabe dopusta, in sicer 30 dni pred pretekom porodniškega dopusta. Dogovor predložita centru za socialno delo in z njim seznanita delodajalca.

Kdo ima pravico do starševskega nadomestila?
– Tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta;
osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila;
Upravičenci do starševskega nadomestila, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, so v času prejemanja starševskega nadomestila obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani, zavarovani za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo. Upravičenci so tudi zdravstveno zavarovani za primer bolezni in poškodbe zunaj dela, in sicer za plačilo zdravstvenih storitev, za povračilo potnih stroškov, pogrebnino in posmrtnino.

Vprašanja glede regresa ne razumem najbolj. Koliko regresa so mu pa do sedaj izplačali?

Regres dobijo izplačan v treh obrokih(na štiri mesece),izplačano je dobil eno tretjino

Jaz mislim, da bi mu ga morali izplačati. Odmerjen je dobil (predvidevam) cel dopust, zato mu gre tudi cel regres, ki bi itak moral biti izplačan do 1. julija – razen če delodajalec ni likviden.

Svetujem vam, da preverite, ali je bil postopek odpovedi pravilno izpeljan,sicer lahko odpoved izpodbijate pred sodiščem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close