regres in dopust, pomoč prosim
Spoštovani
Lepo bi vas prosil za odgovor glede regresa in dopusta….Od 1.6 do 30.11 sem bil zaposlen pri firmi XYZ d.o.o., delovno mesto monter v tujini. Delodajalec je vsekakor izkoriščal zakonodajo, meni kot osnovno plačo nakazoval minimalnih 584 €, ostalo razliko pa v obliki dnevnic. Sedaj pa mi noče izplačati regresa in tudi o mojem dopustu noče nič slišati…
Prosim vas za odgovor, koliko mi je delodajalec po zakonu dolžan izplačati regresa in kako je z mojim neizkoriščenim dopustom…Šefe mi govori o nekih 230 € regresa(ne vem kje je dobil to številko ???) in da bi od teh 230 € mi odbil na roke izplačano božičnico 100€…Ali to lahko ???
Najlepša hvala Vam za odgovor
Lep pozdrav
”Đuro”
A ni regres enak minimalni plači(584e) ? Po mojem moram dobit najmanj pol minimalne plače(584/2)….se pravi nekje 290e..Tist kar je pa dal bozičnice 100e je pa vseeno manj kot bi moral dobiti za 9 dni dopusta(6 mesecev x 1,5 dan=9 dni)
On se bo seveda probal izmazat čimbolje zanj, sam po mojem bi moral po pol leta zaposlitve dobiti CEL regres…Vsekakor lahk jaz naredim dost večjo škodo kot je regres vreden 😀
Če hočeš cel regres, moraš biti zaposlen vsaj 6 mesecev in 1 dan (161. člen Zakona o delovnih razmerjih)
Regres znaša najmanj minimalno plačo, tj. 763,06 EUR (131. člen zakona), v tvojem primeru torej polovica, tj. bruto 381,53 EUR.
Vsekakor lahko narediš največjo škodo samo sebi, če boš počel nemunosti 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.