Redna odpoved pogodbe
Pozdravljeni.
Zanima me namreč sledeče…. danes sem prejela od podjetja odpoved (redno) zaradi ukinitve delovnega mesta…ponudili mi niso nobene nove pogodbe ali premestitev na drugo delovno mesto, čeprav imajo še nekaj delavcev, ki jim konec meseca potečejo pogodbe za določen čas – delajo pa na istih delovnih mestih.
Zanima me kam se lahko pritožim na svojo odpoved in kaj lahko ukrepam??
Za odgovor se vam vnaprej zahavljujem.
LP,M.
Pri redni odpovedi mora delodajalec podati utemeljen razlog, v tvojem primeru gre za ukinitev delovnega mesta. Dokazati mora, da nima več potrebe po opravljanju tvojega delovnega mesta(zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških itd. razlogov). Delodajalec mora pred odpovedjo preveriti, ali ni druge možnosti zate (drugo delo v podjetju, primerno tvoji izobrazbi; dokvalifikacija oz. prekvalifikacija)- Šele ko ugotovi, da nič od naštetega ni možno, ti lahko poda odpoved. Pomembno je še, da mora delodajalec podati redno odpoved najkasneje v 6m po nastanku utemeljenega vzroka (ne more se npr. izgovarjati na reorganizacijo pred enim letom). Na tvojo željo mora delodajalec pisno obvestiti sindikat (če si članica).
Če meniš, da delodajalec ni opravil vsega zgoraj navedenega, čimprej kontaktiraj odvetnika oz. sindikat.
Pa mislim, da je vmes še interni trg dela. Vendar ne vem, če je povsod tako. Bi mogla malo bolj pobrskati. V tem primeru na sindikat, pa odvetnik. Sem včlanjena v sindikat, pa imaš brezplačno pomoč. No je fajn, če je ta brezplačni pač dober odvetnik. Upam, da mi ga ne bo potrebno sprobavati, bil je pa že neki dogodek, pa se mi je zdelo, da ima pojma o pojmu, kar že dela.
Forum je zaprt za komentiranje.