redna odpoved- kaj mi pripada…?
Pozdravljeni!
Pri delodajalcu sem zaposlena od leta 2007. Ta mesec se mi izteče porodniški dopust, vendar mi grozi “redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov”. Zato me zanima, kakšne pravice imam oz. do česa vse sem upravičena:
– odpravnina, koliko?
– koliko letošnjega dopusta in regresa?
P.S. Ker sem bila pred porodniško na bolniški, nisem izkoristila še lanskega dopusta. Je pripadel oz. kako je s tem?
Najlepša hvala za odgovore in pojasnilo.
Lp
1. odpravnina 1/5 bruto plače za vsako polno leto zaposlitve pri tem delodajalcu
2. regres in dopust, sorazmerni del 1/12 za vsak polni mesec zaposlitve pri tem delodajalcu
3. lanskoletni dopust
4. nadomestilo na zavodu
Odpoved PZ lahko delodajalec vroči šele en mesec po koncu starševskega dopusta oz. šele potem, ko otrok dopolni eno leto, kot to določa 116. člen ZDR-1.
Imela bi še vprašanji:
– glede odpravnine, a je določeno, kako oz do kdaj mi jo mora izplačati, v več zneskih ali v enkratnem…?
– Kot sem že omenila, lanski dopust imam še ves, ker ga nisem mogla izrabiti, bila sem namreč na bolniški pred porodniško. A mi pripada ves, mi ga delodajalec mora upoštevati oz. dovoliti, da ga sedaj izkoristim, ali je to njegova “dobra volja” ?
Hvala za dodatna pojasnila.
Lp
Odpravnina mora biti izplačana ob prenehanju delovnega razmerja. Lanskoletni dopust pripada cel, saj si bila pretežni del leta na porodniškem dopustu in se pač v takšnem primeru lahko koristi do konca tega leta.
O dobri volji delodajalca ni pri takih zadevah nikoli govora. Itak ti lahko kdorkoli kadarkoli da karkšnokoli darilo, če ga pač sprejmeš. Tu je vedno govora o minimumu pravic.
Forum je zaprt za komentiranje.