Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev redna odpoved iz poslovnega razloga

redna odpoved iz poslovnega razloga

Delodajalec mi je odpovedal delovno razmerje in sicer iz poslovnega razloga. Odpovedni rok mi poteče 30.6.09.
1.7.09 nastopim delo pri drugem delodajalcu.
Kako je z odpravnino?
Kako je z dopustom? Delodajalec mi ni omogočil koriščenja dopusta. Ali mi je dolžan nekoriščen dopust izplačati in kako je s prenosom dopusta k drugemu delodajalcu?
Tudi regresa nisem še dobil izplačanega. Kako je s tem?
Hvala za pomoč!

Pripada vam 6/12 regresa, prav tako vam pripada odpravnina, ki mora biti izplačana pri zadnji plači. Bivši delodajalec vam izda potrdilo o koriščenju letnega dopusta za leto 2009. Če vam bo napisal, da l.d. za leto 2009 niste koristili, vam pri novem del. le ta pripada v celoti, seveda skladno z odmero dopusta pri novem d.

Hvala dopustka za odgovor! Prosim še za par pojasnil.

Ravno danes sem dobila izplačan polovični regres, tako da ena skrb manj.

Glede odpravnine pa so mi rekli, da mi bi pripadala, če bi šla 1.7 na zavod, kot neke vrste pomoč dokler ne dobiš izplačila od zavoda. Ali to drži?

Dopust pa kot razumem iz odgovora mi pripada sorazmerni delež (pri novem delodajalcu) in ostalo mi propade?

Pripada odpravnina iz poslovnih razlogov:

109. člen Zakona o delovnih razmerjih 2002:
(odpravnina)
(1) Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
(2) Delavcu pripada odpravnina v višini:
– 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do pet let;
– 1/4 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu od pet do 15 let;
– 1/3 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu nad 15 let.
(3) Za delo pri delodajalcu se šteje tudi delo pri njegovih pravnih prednikih.
(4) Višina odpravnine ne sme presegati 10-kratnika osnove iz prvega odstavka tega člena, če v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti ni določeno drugače.
(5) V postopku prisilne poravnave se delavec in delodajalec lahko pisno sporazumeta o načinu izplačila, obliki ali zmanjšanju višine odpravnine po drugem odstavku tega člena, če bi bil zaradi izplačila odpravnine ogrožen obstoj večjega števila delovnih mest pri delodajalcu.

Nov sorazmeren del dopusta pripada pri novem delodajalcu, glede starega pa po dogovoru:

69. člen ZDR 2007
V 162. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.«.
Dosedanji drugi odstavek postane tretji odstavek.

162. člen ZDR 2002
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

Možno je tudi izplačilo odškodnine za neizkoriščen dopust, saj gre za prekinitev delovnega razmerja:
166. člen ZDR 2002
(neveljavnost odpovedi pravici do letnega dopusta)
Izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, je neveljavna. Neveljaven je tudi sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o odškodnini za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja.

Odpravnina ti pripada, ker so ti oni dali odpoved, ne pa da ti odhajaš na svojo željo. Drugi razlogi niso pomembni. Izplačilo polovice dopusta boš tudi morala terjat … Če bi bila v kakem sindikatu, bi ti mogoče kaj pomagali … sicer pa je to že big-big vprašanje …. ker oni so dobri le na televiziji.

kaj mi pripada ko dobim odpoved iz poslovnega razloga regres dopust odpravnina delal sem 2 leti in 4 mesece bil sem redno zaposlen zdaj pa me zanima v eurih kolko mi kaj pripada kolko odpravnine kolko regresa itd. hvala za vaš odgovor.

Mirček,

predlagam ti, da najprej pri odvetniku preveriš, ali je obstajal poslovni razlog za tvojo odpoved. V teh časih veliko podjetij izkorišča krizo za izgovor…

Sicer na trgu obstaja zavarovanje, ki ti krije vse odvetniške in sodne stroške v primeru spora z delodajalce. Mesečna premija je minimalna – 7,99 EUR, pa še 1 brezplačen nasvet odvetnika je vključen vsak mesec za katerokoli področje.

Sama sem imela že 2 primera, ko sem uporabila zavarovanje. Po nasvet pa se obrnem večkrat – zaradi občutka varnosti in sigurnosti.

Stvar deluje kot obljubljajo. Pomembno je, da imaš zavarovanje sklenjeno pred sporom.

Skleneš lahko na: www.ARAG.si[/url]
Lep pozdrav,
Nuša

Ali mi lahko kdo pomaga?
Redna odpoved delovnega razmerja, vzrok likvidacija podjetja, odpravnina izplačana-vse ok štima.
Zanima me, če sploh lahko delodajalec odpove delovno razmerje invalidu, zaposlenem za 4 ure, ostale 4 ure upokojen, ki je trenutno na bolniškem dopustu, že dalj časa.
Hvala za odgovor.

Če gre za likvidacijo, “gredo” vsi zaposleni na Zavod za zaposlovanje (niti invalidi niti starejši delavci niso ščitena kategorija); tisti, ki pa je na bolniški, koristi administrativni bolniški stalež še 30 dni, potem se v roku 8 dni prijavi na zavod.

A ti delaš reklamo za ARAG ali kaj? Mislim, da na forumu to ni dovoljeno.

Kako to misliš – “administrativni bol.st.?
Kaj pa če bolniška traja dalj časa – po poškodbi: zdravljenje, rehabilitacija…
Lep dan

»Administrativna bolniška« je takrat, ko nisi več v delovnem razmerju, si pa na bolniški.

Torej, če ti poteče pogodba za določen čas in si na dan izteka še na bolniški, si upravičen še do 30 (tekočih, ne delovnih) dni bolniške, ki ti jo plača ZZZS. Je bolj ugodna kot nadomestilo na zavodu (bolniška 80 %, nadomestilo 70%).

V roku 8 dni (po 30 dneh bolniške) pa se moraš prijaviti na zavodu, četudi si v bolniški še naprej (samo 30 dni ti jih financira ZZZS).

Jasna, hvala,
kako pa je potem po 30 dneh, če bolniška še vedno traja? Kdo plača, koliko? In, ali se za čas bolniške podaljša prejemanje nadomestila iz zavoda (menda to velja, če je bolniška dalj časa, ne pa za npr. gripo)

Glede bolniške na zavodu pa takole.
Seveda si lahko po 30 dneh še vedno na bolniški. V tem času prejemaš denarno nadomestilo, ki pa gre v mirovanje le v primeru, če bolniška traja nad 30 delovnih dni. Nadomestilo se podaljša sorazmerno; višina pa je ista kor nadomestilo.

Imam redno odpoved iz poslovnega razloga. Na zavod bi šla le za dva meseca, ker sem se že dogovorila za novo zaposlitev. V petek mi je direktor sporočil, da se je pokazalo novo delo in s tem prekinja redno odpoved. Ali lahko prekine odpoved iz poslovnega razloga?
Sama ne želim dati odpovedi (zaradi odpravnine), če se mi pri novi zaposlitvi kaj zalomi sem še ob zavod. Kaj naj storim.

Hvala!!

Zdravo! Zaposlena sem za nedoločen čas v enem lokalu,a ker se je delodajalec odločil lokal dati v najemi,kako je potem glede odpravnine,sem namreč na porodniški še pol leta. Kako je z odpovedjo? najlepša hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

zamima me naslednje. Pred dvemi meseci sem dobila odpoved pogodbe za nedeločen čas zaradi poslovnih razlogov, češ da ni denarja zame. Po enem mesecu na zavodu sem dobila novo službo. Sedaj sem zvedela, da bo bivši delodojalec na novo zaposlil nekoga (drugo delovno mesto) za vsaj 2x večjo plačo,kot je bila moja. Ni mi jasno, kako je to mogoče, če kao firma nima denarja in sem zaradi tega izgubila službo.

Hvala za odgovor

Ja, tako delajo. Tako so se te znebili in zaposliti nekoga svojega. Sem osebno doživela precej podobno zgodbo.
Srečnica, kako ti je uspelo tako hitro dobiti službo? :))

@Arhi
za takle primer je moja bivsa sodelavka dobila tozbo
pozanimaj se

Tudi pri nas smo odpustili en profil ljudi in zaposlili drugega.Temu je botroval nakup tehnologije,ki potrebuje več strokovnjakov in manj fizikalcev.

Pozdravljeni!

Zanima me naslednje,zaposlen sem bil za nedoločen čas 2leti in 3mesece za polovični delovni čas 4ure.Delodajalec me je obvestil 7 dni prej,da me pač ne more več imeti zaposlenega,ker ni dela,zato mi bo dal čez 7 dni odpoved!

Zanima me,ali me mora sam vpisati na Borzo dela in mi dati odpravnino,glede na to,da odpovednega roka ni bilo 30dni? + letošnjega letnega dopusta nisem nič koristil ?

Hvala za odgovor in lp

Delodajalec te po zakonu ne sme kar odpustiti brez odpovednega roka. Prav tako ti mora pred izročitvijo pisne odpovedi dati še pisno najavo, da te bo odpustil iz poslovnega razloga. V času odpovednega roka pa potem lahko koristiš še dopust.

Vem, da ga najbrž ne boš tožil, zato mu lepo razloži, da pač odpovedni rok mora biti, kot je po zakonu. In dopust ti mora plačati, če ti ne bo omogočil koriščenja pred potekom odpovednega roka.

Z Zavodom za zaposlovanje pa moraš vse urejati sam. Delodajalec ti mora izpolniti nek obrazec in ga neseš na Zavod. Lahko se že med odpovednim rokom prijaviš v bazo iskalcev zaposlitve. Preberi si na spletni strani ZRSZ.

Zdravo!
Ali obstaja tudi kak zakon, da preneha veljat pogodba o izplačilu odpravnine??
Z delodajalcem sva sklenila pogodbo o prenehanju iz poslovnih razlogov. Podpisala sm tudi pogodbo o izplačilu odpravnine v sedmih delih. To je bilo pred enim letom. Do danes mi je bila izplačana le 1/7 odpravnine. Kaj storiti?? Izgovori s strani delodajalca, da je kriza! Kako se lahko uprem in pridem do odpravnine? Tudi dopust nisem izkoristila v celoti, niti dobila regresa!!

Lep pozdrav

Mene pa zanima kakšne pravice lahko uveljavljam, ker sem danes 13.1.2012 dobil odpoved in to po pošti. Nobeden mi ni nč prej karkoli rekel. Zanima me kakšne imam pravice? In še to: lanskega regresa nam niso izplačali, ker so ga obljubili letos maj, ampak so nas kr tako odpustili kot tehnološki višek ( ampak ne use ) in kaj lahko glede regresa. Prosim lepo za odgovor in če mi lahko odgovorite na E-mail naslov: veli.lesicak@hotmail.com

Hvala

Lp

Pozdravljeni!
Danes sem dobila obvestilo o nameravani redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov – prestrukturiranje – reorganizacije. Zadnji dve leti sem delala skrajšani 4 urni delovnik zaradi varstva in nege otroka. Mi res pripada samo polovična odpravnina? V podjetju sem delala več kot 15 let?
Kolikšno naj bi bilo pa nadomestilo iz zavoda – tudi polovično??

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close