Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Redki iz nižjega, delavskega sloja v srednji sloj?

Redki iz nižjega, delavskega sloja v srednji sloj?

Da ne smetim teme o srednjem razredu. Tam so se eni razpiali (motorsti, mijav, …) da je v Sloveniji redkost, da kdo pride iz nižjega v srednji sloj. Oz iz delavskega v srednji sloj. Da se revščina podeduje in tako naprej.

Pa gledam jaz mojo okolico. Moji starši in starši mojih vrstnikov v okolici so bili večinoma vsi brez izobrazbe. Marsikdo celo ni imel OŠ. Redki so naredili kako poklicno pa še to ponavadi potem, enkrat pozneje. Torej so bili delavci v gradbeništvu, rudniku, za tekočim trakom. Drugače povedano: fejst garali, da sedaj životarijo ob malih penzijah (izjema rudarji, ti so imeli fajn plače).

Otroci pa večinoma faks narejen, univerzitetna izobrazba. Soliden službe. So kaki, ki so totalno zabluzili. Ampak vseeno pa vsaj neko poklicno šolo naredili.

Če smo bili v mladih, otroških letih zaničevani s strani vrstnikov, ker smo bili revni, smo zdaj pogosto na boljšem nivoju kot tisti zasmehovalci.

Namreč podeželski otroci smo bili ponavadi bolj pridni, zagnarni, resni in pač več dosegli.

Res je, da so tistim zasmehovalcem ponavadi starši vseeno zrihtali fajn službo, čeprav so zabluzili glede izobrazbe…

Ampak poudarit hočem, da je neumnost, ko se monovci razpisujejo kako večina ostane na dnu kot starši, da se revščna deduje… pa na podeželju se daleč naokrog poznamo med sabo. Zato lahko potrdim, da tole, kar trdijo monovci ne drži.

Je pa zanimivo, da ti monovci, zdaj pišejo kako fajn službe se dobijo po vezah, razervirane za otroke bogatih in podobno. Drugič, ko pa kdo išče nasvete za iskanje službe. Pa vsi tolčejo po njem, kako je nesposoben, da ne najde. Hm, grem stavit, da isti potem pišejo kako so vse službe, ki so kaj vredne, po vezah.

Pa še en citat Motoristovega zapisa:

“Ljudje so nekako kupili “American dream” zgodbo. Kolikor je meni znano, ni danes prehodnost med družbenimi sloji ničkaj pretirano višja kot nekoč. Po domače: verjetnost, da nekdo v sodobnem svetu preide iz delavskega razreda v srednji, višji ali visoki ni nič višja, kakor je bila verjetnost, da bo v 17. stoletju nek kajžar za časa svojega življenja prejel plemiški naziv.

Opažam, da se rado meša možnost in verjetnost. Možno je res marsikaj, vendar pa, če želimo debatirati o tem, v kaj je vredno vlagati energijo, pa je bolj na mestu imeti pred očmi verjetnost.”

Jaz se pa ne strinjam s tabo. Nekdo, katerega starši imajo osnovno šolo, bo naredil poklicno šolo in delal na tem nivoju.

Modno je, da grejo vsi na gimnazije, vsi na fakultete. Potem se pa izkaže, da to ni doprineslo. Delaš en nivo višje od svojih staršev.

Poleg tega, to je samo moje mnenje. Vsaka zgodba govori drugače. Morda ima ogromno vpliva t.i. mreženje. Odvisno, s kom se družiš.

nisem bral teme katero omenjaš, samo to je res, dda je revščina prirojena…

to kar ti opisuješ so izjeme… ja. pride kak iz blata do zlata… samo pravilo je pa… se ve, ne…

govoriš včasih… če greš pa še malo nazaj je sin bil to kar je bil fotr… npr rudar… če so meli kako obrt doma recimo usnje, tesar, kovač itd… je sine tudi bil to…

Z delom in znanjem se da vse doseči, tudi brez vez gre, ko si enkrat na zunanjem trgu preživiš če si dober, če si povprečen ali slab pač ne, pa moraš zato doma iskati obvode.

sej maš pregovor kakšen oči takšen sin… kakšna mati takšna hči… tko kod volova stoji ni nezna više od volova… jabolko ne pade daleč od drevesa…

kako bodo meli neke globlje pogovore ki ti dajo širino. rast…

tam berem tisto temo o spolnih odnosih… to je slaba popotnica za naprej… še vedno se odobraava…

lej prav načrtno so vas namešal med spole. a ni to prav hudič?

se splonh ne da vsega napisat…

lej prav starš te slabo usmerja…a ni? al je neznanje… nemarnost… ti bo slabše…

to velja da je revščina prirojena… tudi glede drugih stvari… sej pa ni mel kdo za pokazat… za naučit… kako če pa še sam ne ve.

Cehi so se od nekdaj med seboj ščitili in svoje branili. Pride,kdo v njihove vrste ali koga izločijo. Kajti izjeme so vedno bile povsod. Vendar izjeme niso stalna praksa.

Bogataši v praksi niso zato bogataši, ker bi ogromno ljudem pomagali ampak so bogataši zato, ker so ogromno ljudi zajebali, zjebali, izrinili itd.

Tako so pezdeti med seboj vedno, kot pederajsi, med tem ko oblasti narod vedno držijo v klečečem položaju in skregan med seboj.

Z uvedbo novih tehnologij nadzora in represije bo to še bolj jasno.

daaaaarčiiiiiiiiii?

selam alejk darči!!!

aaaaj šta jim rade…. ???

namešal jih med spole in jim dal da se pazi to…

pesnce učijo?

Pod moja generacija imam v mislih genracijo nekje 35-50 let. In ja, ogromno nas je potomcev navadnih delavcev, brez izobrazbe in imamo univ. izobrazbo. Tako, da Ne strinjam se, ozri se malo okrog. Na podeželju se take stvari razvedo, se ljudje med sabo poznamo.

Res so pa v mestih pogosti primerki kot je recimo Božo. Mama pridna čistilka. Sine socialkar, brez delovnih navad. Pogreznil se še bolj na dno. Seveda so tudi taki primerki.

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

pesnce učijo….

in recimo doma isto nimaš nekoga ki ti temelje postavlja… ma kaka biblija…

good luck, ne…??

Odgovor na objavo uporabnika
nevemče, 27.10.2023 ob 14:43

Pod moja generacija imam v mislih genracijo nekje 35-50 let. In ja, ogromno nas je potomcev navadnih delavcev, brez izobrazbe in imamo univ. izobrazbo. Tako, da Ne strinjam se, ozri se malo okrog. Na podeželju se take stvari razvedo, se ljudje med sabo poznamo.

Res so pa v mestih pogosti primerki kot je recimo Božo. Mama pridna čistilka. Sine socialkar, brez delovnih navad. Pogreznil se še bolj na dno. Seveda so tudi taki primerki.

člouk in zakaj zdej osebni obračun??

in kaj sm kj takšnga reku?

ni moja mama čistilka. pa tudi če bi bila je moja mama. se je ne sramujem in nebi bla moja ljubezen do nje nič manjša.

Naš problem je ker imamo na oblasti potomce kurjih tatov, gostilniških razgrajačev, delomrznežev in faliranih študentov, ti ljudje so se polastili tujega premoženja leta 45 , zato je naša “elita” pravzaprav skupek  malih in velikih tatov, morilcev, ko bi njih predniki bili sposobni bi bili postali bogataši po naravni poti ne s krajo in zločinom, danes se lepo vidi , ta vlada je nesposobna ker so člani nesposobni, nesposobni so bili tudi njih predniki.

Potem želiš povedati, da sem lena in se nisem dovolj potrudila? Jaz imam uni izobrazbo, pa se nisem povzpela nikamor. Delam za minimalca in ne v svoji stroki.

Vsak primer je drugačen. Posplošuješ glede na to, kar vidiš.

potomci hlapcev in kurjih tatov, 27.10.2023 ob 14:46

Naš problem je ker imamo na oblasti potomce kurjih tatov, gostilniških razgrajačev, delomrznežev in faliranih študentov, ti ljudje so se polastili tujega premoženja leta 45 , zato je naša “elita” pravzaprav skupek  malih in velikih tatov, morilcev, ko bi njih predniki bili sposobni bi bili postali bogataši po naravni poti ne s krajo in zločinom, danes se lepo vidi , ta vlada je nesposobna ker so člani nesposobni, nesposobni so bili tudi njih predniki.

stari vi nočete. nočete.

lej model nič takega nisem napisal… ok mogoč malo podrugljivo… ampak to je resnica…

od fanatika… od tega da moram psihiatru… mati mi čistilka…

bi že vi to na individualni ravni drugače delali… stremeli k nečem drugem…

hajde ti u avganistan…

neka nama ovog sistema jel tako… neboš ti svojo kulturo tlele uveljavljal…

Ne strinjam se, nikjer nisem napisala, da si lena. Od kje ti to? Ti se pač nisi nikamor povzpela. Ti moji sosedi, sovaščani pa so večinoma bistveno višje kot njihovi starši. Tudi jaz. Ne vsi, večina pa ja.

Božo, veš ni sramota, da je nekdo čistilka. Si prebutast, da bi dojel, a? Pohvala tvoji mami, ker je pridna ženska. Sramota pa zate, ker jo parazitiraš. Ona ima slabo delo, slabo plačo. Ampak svetlobna leta pred tabo. Ti si pa na podnu.

nevemče, 27.10.2023 ob 14:54

Ne strinjam se, nikjer nisem napisala, da si lena. Od kje ti to? Ti se pač nisi nikamor povzpela. Ti moji sosedi, sovaščani pa so večinoma bistveno višje kot njihovi starši. Tudi jaz. Ne vsi, večina pa ja.

Božo, veš ni sramota, da je nekdo čistilka. Si prebutast, da bi dojel, a? Pohvala tvoji mami, ker je pridna ženska. Sramota pa zate, ker jo parazitiraš. Ona ima slabo delo, slabo plačo. Ampak svetlobna leta pred tabo. Ti si pa na podnu.

???

moja mami po dva jurja prinese… čez seka…

ma ni vam pomoči.

Screenshot 20231027 150112

prines uLoge prosam

one za socialnU, ne…

ALLAHU AKBAR dobro je!!!

mora se raport narest… posavjetovat se… ništa na svoju ruku… a, ne ne…

jel tako jebemu???

Hja, razne mijavke, ekseli, motoristi… seveda sanjajo o kastnem sistemu.

Ni hujšega kot, če otrok delavcev na minimalcu uspe in po diplomi dobi tudi ok službo.

Muslimanski psihopat mora pa itak posrat vsako temo. Ja, on je pa res dokaz, da so nekateri otroci daleč pod nivojem svojih staršev, kar se službe, izobrazbe tiče.

kastni sistem, 27.10.2023 ob 15:12

Hja, razne mijavke, ekseli, motoristi… seveda sanjajo o kastnem sistemu.

Ni hujšega kot, če otrok delavcev na minimalcu uspe in po diplomi dobi tudi ok službo.

Muslimanski psihopat mora pa itak posrat vsako temo. Ja, on je pa res dokaz, da so nekateri otroci daleč pod nivojem svojih staršev, kar se službe, izobrazbe tiče.

Pa saj je veliko takih slovenskih otrok, ki nimajo izobrazbe in službe. Beremo v eni drugi temi. “Otrok”, star 21 let.

V naši državi je najboljše ugotoviti, kako jo cuzati, da lepo živiš.

V socializmu so skoraj vse mlade generacije prešle iz sloja kmetov in sloja delavcev v srwednji oz. izobraženski sloj. Danes je prehajanje težje, čeprav imajo študenti toliko možnosti za delo, da si tudi sami lahko plačujejo študij, če že starši ne zmorejo.

Na ravni izobraževanja torej ni ovir za prehajanje. Težava je pri delodajalcih oziroma njihovih plačah. Ko dobro izobraženi (npr. strojni inženirji) dobijo relativno nizke plače, vsaj v Sloveniji, in potem si težko predstavljajo, da so nek srednji ali celo višji sloj, če komaj krpajo mesec z mesecem.

Ravno v času socializma je bil ta prehod zelo težek. Izobraženci takrat niso bili zaželjeni. Kmetom so pa pokradli zemljo, pridelke in jih pognali v nižji, delavski razred. Pa kmečki otroci niso dobivali štipendij in podobno. Takrat se je uničevalo kmečki sloj. Častilo se je pa delavski sloj. Torej najnižje izobražene.

Kmetje so prej kar ok živeli v primerjavi z dealvci, ki so se stiskali v mini stanovanjih, higiena na nuli… potem so pa kmete uničevali.

Zdaj je pa dejstvo, da revni dobijo štipendijo. ŠTudij je možen. Je pa tako. Tisti diplomanti, čeprav so imeli kako blesavo smer, ki imajo veze (beri: bogate starše), bodo dobili fajn službo. Revni pa, če so šli na blesavo smer, bo pa kriza. Če so pa revni študirali recimo medicino, potem bo pa tudi njim steklo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close