Redim se ful :((((
Stara sem 34 in nikoli nisem imela problemov s težo. Tudi po obeh nosečnostih sem se zredila 12kg in jih v prvem letu izgubila, pri drugem še celo več. Sedaj pa so se mi kg kar začeli kopičiti. V letu in pol sem iz 53kg skočila na 58g in očitno še to ni vse. Velika sem 163 in se ful slabo počutim s temi pridobljenimi kg.
S športom se ukvarjam redno, sedaj sem začela še dodatno delat na Orbitreku, vsak viken gremo peš vsak na lokalni hrib, jemo zelo zdravo, le sladko imamo zelo radi.
Najbolj je problem kaj jesti v službi, saj ne maram hrane iz restavraciji, umetne zelenjva in solat, jogurtov pa imam že vrh glave. Sadje jem 3x dnevno, ampak od tega se jaz ne nasitim, to mi je za poleg, za osvežitev.
Najraje si seboj prinesem kakšno solato(solato kupujem domačo od nekega lokalca, ki ima rastlinjak) in rezino kruha, to mi ful paše, ampak ni za vsak dan. Poeti ni problem, lahko jem paradajze 5x na teden :))))
Rada jem tudi kakšen zrezek in zelenjavo/solato, samo je problem to pogret v službi. Ali obstajajo kakšne kombinacije, ki se jim ni potrebno greti (za meso).
Kaj še jeste čez dan tiste, ki gledate na težo in kja še potem zvečer.
Vsak nasvet bo dobrodošel.
Hvala enako!
Pri meni isti problem. 36 let, 2 nosečnosti, po obeh zadovoljivo shujšala (ne ravno na prejšnjo težo, ostal mi je kak kg, s katerim se nisem obremenjevala, saj sem bila pred nosečnostmi ravno pravšnja). Po drugem porodu sem lepo zgubljala težo, zdaj pa sem z grozo ugotovila, da si lanskih hlač ne morem več zapet! Hrane nisem spremenila, ne jem kruha, ne jem sladic, med obroki nimam prigrizkov! Tudi službe nisem menjala in prehranjujem se enako kot pred, med in po nosečnostih!
Ugotovila pa sem slednje: otroka sta stara 4 in 3 leta. Kot dojenčka sta oba super spala in jaz tudi. Zdaj pa se že pol leta dogajajo nočni obiski. Starejši se zbudi za na wc in ko gre iz svoje postelje na wc, to pride naznanit k nam. Včasih pride kar k nam v posteljo. Tudi mlajša je pred nekaj meseci začela s tem početjem, čeprav prej 2 leti in pol nikoli ni prišla iz svoje posteljice k nama v zakonsko. Ti nočni obiski so me začeli zdelovat. Spim na obroke, zbudim se po 3krat, 4krat na noč (“noč” je itak kratka, zaspim okoli 23.30 -00.00 in vstanem ob 6.00). Včasih se zbudim ob 3.00 in ne zaspim več! To me grozno zdeluje, podnevi sem utrujena, ponoči nervozna. Začela sem organizirano spremljat kaj jem in ugotavljam, da zaradi tega, ker sem več ur pokonci ne jem prav nič več in nič drugače kot prej. Torej ponoči seveda ne vstajam in nimam obiskov v hladilniku. Mojemu možu pa se dogaja ravno obratno, od nespanja in dnevnih naporov on hujša, kljub temu, da posebej paziva na njegovo prehrano in da si po obrokih on zavestno privošči še kalorične prigrizke (banano, jogurt, kosmiče, skuto s sadjem, tudi sladice).
Kaj še lahko naredim? Po 6 mesecih takega stanja se resno sprašujem ali je to samo reakcija na nespanje, kajti to se mi prej v življenju ni dogajalo. Ob predpostavki, in to resno pišem in za tem stojim, da prehrane nisem spremenila – sem ista kot avtorica teme – pretežno zelenjava, sadja pojem sicer manj, en sadež do dva in še to samo dopolnde), kosila v službi večinoma meso z žara+solata, zelenjavna enolončnica (brez kruha in kakih klobas, ipd), za večerjo manj in lažjo hrano…pa ne vem jaz kaj je to. A je možno res, da telo reagira na “vojno stanje” (nespanje) in si tako dela zaloge? Ker namreč opažam tudi to, da sem večji del teh 6 mesecev preživela zelo zelo ZELO utrujena, tako da mi hrana ne da nobene energije.
Kaj mi ve kdo kaj več svetovat? Se obrnit na zdravnika? Se mi bo smejal, bo rekel najbrž da se bašem s čokolado, saj ne vem če mi boste vi verjeli, kaj šele zdravnik…
Upoštevajta, da sta za nameček počasi v letih, ko se tudi presnova upočasni. In sploh, ko si na nizkih obratih, je tudi celo telo bolj na varčevalnem programu.
Vsakih pet let se kalorične potrebe rahlo zmanjšajo in to je treba upoštevat. Jaz s kg borbam že vso odraslo dobo, sem sicer vitka, ampak moram za to garat. Ko vidim, da se me je oprijela kaka kilca, se začnem še bolj pazit pri hrani. Ni druge.
Ti, ta neprespana, pa kljub utrujenosti poskusi čim bolj migat. Otroke skušaj naučiti, da gredo lulat brez oznanila in da tudi spat pridejo brez nepotrebne najave. Moji so bili isti – ma toliko, da niso najprej po telefonu poklicali, če lahko pridejo. Pa smo se zmenili, naj se čim bolj tiho preselijo in čim prej zaspijo nazaj.
No, jaz teh težav nimam. Imam dva otroka že v OŠ stara čez 40, postavo pa kot pred otroci. No, imam kilo več in malo širše boke.
Pomislila sem pa, kako je kaj z vašimi hormoni? Ali ste začele ali zaključile s KT, je M redna ali se je začel ciklus kaj podirati, ali je z vašo ščitnico vse ok itd. Ne strašim, opozarjam pa na samoopazovanje.
Sladkarije tudi gredo na roko pridobljeni kilaži, ne se slepiti, če ste ljubitelji pa verjamem, da je težko stran pogledat.
Pa še o otrocih: Se spominjam teh nočnih obiskov, ki so me uničevali, ker potem nisem več trdno zaspala ali pa sploh nisem zaspala.
Vsak večer sem jima povedala, da naj prespita noč v svoji postelji, zjutraj pa lahko prideta na crklanje. Ampak pri tem sem bila zelo odločna in sem ju poslala ponoči nazaj v njuno posteljo. To se je obneslo. Sta sprejela in nehala ponoči hoditi k nama. Zjutraj pa še vedno rada prideta … še posebej kakšno soboto ali nedeljo.
Poskusita malo razmisliti res, kaj je s prehrano in kaj se je še spremenilo v tem času in ne pozabita nase.
Srečno!
Najbolj bistvena stvar za ohranjanje vitke linije.
Sori, samo res ste že prav smešne v tej poblazneli tekmi, kdo bolj ‘domače’ je.
Kar pa zadeva kile: tudi ste smešne. In otročje. Saj vam ni za zamerit, ker nam pač mediji perejo glavo, samo dajte vseeno malo tudi lastne možgane uporabljat. Pač, metabolizem se spremeni, telo ima drugačne potrebe, ta gonja po najstniških postavah je pa ženskam že čisto skisala še tisto malo pameti, ki jo imajo.
Čisto nič ni narobe s tem, da imaš kako kilo več, celo do neke mere je naravno. Predvsem morate kak vzorec spremeniti v glavi in se čim bistvenejšim v življenju ukvarjat kot pa s cosmopolitan tabuji in vzorci, s katerim vam futrajo možgane.
Kar pa zadeva kile: tudi ste smešne. In otročje. Saj vam ni za zamerit, ker nam pač mediji perejo glavo, samo dajte vseeno malo tudi lastne možgane uporabljat. Pač, metabolizem se spremeni, telo ima drugačne potrebe, ta gonja po najstniških postavah je pa ženskam že čisto skisala še tisto malo pameti, ki jo imajo.
Čisto nič ni narobe s tem, da imaš kako kilo več, celo do neke mere je naravno. Predvsem morate kak vzorec spremeniti v glavi in se čim bistvenejšim v življenju ukvarjat kot pa s cosmopolitan tabuji in vzorci, s katerim vam futrajo možgane.[/quote]
No, naj ti pojasnim, da se ti zastonj ne dviga pritisk.
1. Podatek o solati je bistven, ker pomeni, da ne kupujem prej pripravljenih solat po marketih (če bi mi bilo vseeno kašno solato/zelenjavo jem, potem bi bilo najbolj simpl, da si jo vsak dan kupim v bližjem marketu, ekola malica bi bila rešena)
2. Napisala sem, da se s temi pridobljenimi kg ne počutnim dobro, postave nisem niti omenjala. Mi pač ni prijetno tiščanje okoli pasu, zadihanost, okornost,…
Jaz vem za 90% kupljenih živil od kje izvirajo in kako so predelane(le 10% sestavin kupim v trgovini). Vem kaj in zakaj jem. Meni oglaševalci ne morejo prodajat “buč”.
Zdaj pa ti meni povej komu so oprali možgane?
Čisto nič ni narobe s tem, da imaš kako kilo več, celo do neke mere je naravno. Predvsem morate kak vzorec spremeniti v glavi in se čim bistvenejšim v življenju ukvarjat kot pa s cosmopolitan tabuji in vzorci, s katerim vam futrajo možgane.[/quote]
No, naj ti pojasnim, da se ti zastonj ne dviga pritisk.
1. Podatek o solati je bistven, ker pomeni, da ne kupujem prej pripravljenih solat po marketih (če bi mi bilo vseeno kašno solato/zelenjavo jem, potem bi bilo najbolj simpl, da si jo vsak dan kupim v bližjem marketu, ekola malica bi bila rešena)
2. Napisala sem, da se s temi pridobljenimi kg ne počutnim dobro, postave nisem niti omenjala. Mi pač ni prijetno tiščanje okoli pasu, zadihanost, okornost,…
Jaz vem za 90% kupljenih živil od kje izvirajo in kako so predelane(le 10% sestavin kupim v trgovini). Vem kaj in zakaj jem. Meni oglaševalci ne morejo prodajat “buč”.
Zdaj pa ti meni povej komu so oprali možgane?[/quote]
mah dej no mir, za podatek o kilaži je popolnoma vseeno, ali kupiš glavo solate v štacuni, tržnici ali pri ‘domačem lokalcu’ in to prav dobro veš. Tako predvsem TI ne prodajaj buč.
To tudi nobene zveze nima s pripravljenimi solatami v trgovinah.Si že povedala, da solato prineseš s seboj, tako da je pismenim jasno, da ne greš ponjo v McDonalds.
Iz vsega tega tu je itak jasno, da si s hrano totalno obremenjena ter ti predstavlja skoraj nek statusni, vzvišeni simbol neke kao posebne pameti in modrosti. Morda bi vso tole pamet raje uporabila za to, da se ubadaš s kakimi malo bolj bistvenimi stvarmi, ker kaže, da si ena tistih, ki je celo življenjsko filozofijo zvedla na to, kako zgleda njeno telo (pardon, kako se v njemu ‘počuti’) in kje nabavi solato.
To je zdaj nova odrešitev ter čudežno zdravilo za edino pravo zveličavno življenje – bio in eko hrana in ‘domače’.
Jaz nimam proti temu načeloma nič, samo ko pa to prevzame vajeti v življenju, se je pa treba malo vprašat. Glede na to, da se ti je dejansko zdelo pomembno ob tvojem vprašanju omenjat, od kod pride solata, si očitno ena teh orto freakic.
‘Zdrava hrana’ (karkoli se že pod tem razume, itak pravih dokazov ni, so samo zgodbice za rajo) je sedaj postala novi odrešenik. Je simbol za zdravje, pamet (ker si tako ‘moder’, da te trgovci ne nategujejo, kao), skratka za perfect little life.
Kar hočem povedat je, da se eni tako ubadate s tem in ste v tem tako zelo našli zveličavni recept za vse svoje življenje, da mimo tega ne vidite. Telo ima svoje zakonitosti in fizična raven odraža psihično. Lahko da se rediš iz popolnoma psiholoških vzrokov, samo jih niti ne moreš videti, ker meniš, da ti je glede telesa itak vse jasno, ker kao ‘zdravo ješ’.
Point je v tem, da se malo manj s tem telesom ubadajte, malo manj pozornosti na vse te ‘zdrave propagande’, ter da morda ne bi bilo slabo, ko bi vsaj četrt te energije posvetili svojemu duhu ter psihi.
‘Solata pri lokalcu’, ‘DOMAČE’, ‘kmečko’, ‘bio’ in ‘eko’ – to so novodobni bogovi. Od njih se pričakuje tisti pravi recept za ‘pravo življenje’, kot od kakega jezusa kristusa.
Če imaš take težave s težo in govoriš resnico, da ješ le to, kar si napisala, so vzroki za naraščanje teže pač drugje. V solati iz mercatorja ali pa od kmeta zihr ne. Najbrž so deloma telesna potreba, da se telo malo obda z zalogo (kar je seveda pri ‘orto zdravih’ fuj in fej), deloma pa tudi posledica psihičnih delovanj. Druge ni.
Zgodbice o tem, da fine dame hujšajo, ker se ‘slabo počutijo’ z odvečnimi kilami, mi pa ne govorit, ker je to ‘slabo počutje’ večinoma samo posledica spranih možgan o tem, kako mora telo zgledat.
Skratka, mislim, da imaš problem drugje kot v ne/zdravi prehrani, samo to je moje mnenje, ti pa kakor hočeš.
@ne morem, da ne bi: fajn, da se ti v svoji koži, kakršna koli že je, dobro počutiš, ne predpisuj pa drugim, kaj je zanje okej. Meni je par kg viška nesprejemljivo, ukvarjam se s tekom in se vsaka kila fajn pozna. Meni moda ne predpisuje ničesar, ne sledim ji nikjer, ne zanimajo me niti statusni simboli niti počitnice, ob katerih sosedovi obmolknejo. Oblačim se, kot je všeč meni, počnem tisto, kar je v redu meni in ne kozmopolitanu, kile hočem imet normalne zaradi sebe. Amen.
Avtorica je izpostavila problem, ki ga ima. A zdaj mora pa zraven napisat, koliko časa poleg skrbi za telo namenja otrokom, možu, psu, psihi, dobrodelnim ustanovam in tako dalje. Pa kaj te briga, kaj naredi za svojo psiho. Očitno je ta v redu ali pa bo za psiho odprla svojo temo. Ti se pa drži vprašanja.
Kaj naj poje v službi, kako naj ohranja teža oziroma celo shujša in tako dalje in tako dalje.
Dejstvo je, da nespanje in stres vplivata na telesno težo (točno zakaj ti zdajle ne znam razložiti ampak malo pogooglaj, pa boš našla razlago). Ker se temu ne moreš izogniti in seveda, ker se je metabolizem upočasnil,
je najbolje, če ga malo pohitriš. Svetujem ti, da pogledaš še enklrat svojo prehrano. POMEMBNO je, da ješ (in to tako, da telo dobi vse potrebne snovi, tudi OH!) in to večkrat (5x) na dan. To da ne ješ, ali da ješ malo ali premalo, telesu sporoči, da naj zaklene rezerve.
Zato v roke Montignaca in veselo na delo.
Če pa si še dvakrat na teden vzameš po eno uro zase (in greš ali teč, ali na kakšno aerobno kardio skupinsko vadbo), boš povišala nivo serotonina, ki pomaga pri boljšemu počutju in s tem naredila nekaj proti stresu, nekaj za sprostitev in nekaj za bolj proti maščobnim oblogam.
Verjamem, da ti bo uspelo! Ščitnične hormone daš pa tudi lahko pregeldat mimogrede, ne škodi.
Forum je zaprt za komentiranje.