Recepti z uporabo masti
Čajno pecivo
14 dag moke
3 dag sladkorja
2 žlici smetane
10 dag surovega masla ali 8 dag masti
1/4 pecilnega praška
Ugnetemo testo, oblikujemo kroglice ter jih spečemo . Lahko jih okrasimo z orehom, lešnikom,….., ali enostavno namažemo z marmelado in stisnemo po dva skupaj.
Piškoti so okusni in se kar stopijo v ustih. Podobno kot školjke.
Želežniške rolce
60 dag moke
25 dag masti
2 rumenjaka
5 dag sladkorja
2 dag kvasa
toliko mleka, da stopiš kvas
marmelada za mazanje
Vse narahlo ugnetemo, da dobimo voljno testo. Nato razvaljamo in razrežemo na kvadratke. Na tanko namaži z marmelado, zvij v rolice, daj na pomaščen pekač in pusti malo vzhajati. Nato jih speci pri 170 stopinjah in hladne povaljaj v mletem sladkorju.
Keksi, ki se delajo na mesoreznico. No lahko testo tudi razvaljaš in izrežeš z modelčki razne oblike.
1,25 kg moke
25 dag surovega masla
žlica masti
35 dag sladkorja
2 vanilija
1/4 l sladke smetane
3 jajca
2 pecilna praška
1/2 žličke sode
Veliko uspeha, če kaj ni dovolj jasno, pa še vprašaj. LP
Evita,hej!
Ta recept bi tudi jaz rada.Zanima me se,kje salo lahko dobim.Vem,da ga je bivsa soseda vedno prinesla iz Vojvodine.Lahko povprasam pri mesarju?
Hcerka je bila nad jezki navdusena;prepisala je recept in bo skusala presenetiti prijatelje v tujini.Rekla pa je res:Joj,kaj nekateri znajo!!
Sama zdaj nisem pekla,ker bolj klepecva in je tvoje pecivo bilo zelo dobrodoslo. Jaz se bom jezevo dezelo sla pred prazniki,ko bodo spet prisli; bom sporocila,ce sem oblikovno uspela(zavijanje nadeva in rezanje bodic).Mogoce bodo pa napihnjene ribe z bodicami,saj obstajajo!:))
Si videla ob tvojih breskvicah moje copatke?Hvala mozu,da jih je ovekovecil!! Lep delovni teden,ti pridno dekle! Babi
Babi, sploh nisem vedela,da so bili copatki tvoji. Res so lepi. V ozadju se vidi tudi pladenj od Škrata in njene breskve. Upam, da ne bo zamere, ker sem dala to sliko na forum, druge za enkrat nisem imela. Bom pa zdaj za praznike spekla nove in bo potem tudi slika nova.
Pri ježkih ti želim veliko uspeha. Salo sem jaz dobila od mame, ki je imela svoje prašiče. Če se da kupit, ne vem. Recept pa bom napisala zvečer, zdajle se mi že kar mudi. LP
Babi, hoj!
Sem za, ni problema, vmes ko se bo rumenjak sušil pa bomo Čvekaleeeeee, kar sedaj ni bilo časa!!!!!!!!!!!!!!
Sedaj pa sledi obljubljeni recept:
Masleno testo s salom
Vlečeno testo:
1/2 kg moke
1 jajce
malo soli
1/4 l mrzle vode
2 žlici ruma
Maslena plošča:
1/2 kg sala ali 1/2 kg masla ali margarine
Iz opisanih sestavin ugnetemo vlečeno testo. Pustimo da počiva pol ure. Nato ga razdelimo na 5 delov. Salo razdelimo na 4 dele. Vlečeno testo razvaljamo na 5 enako velikih krp in vsako premažemo z delom sala. S petim delom pokrijemo zadnjo plast sala. Razvaljano testo zložimo tako, da zapognemo najprej široki stranici proti sredini, tako da se dotikata, nato še po dolžini. Sedaj testo zopet rahlo potolčemo in razvaljamo ter zložimo. To pot prvo po dolžini in nato po širini. Testo pokrijemo z vlažnim prtičem in ga damo v hladilnik. V presledkih na pol ure testo še dvakrat potolčemo, razvaljamo in zložimo. Sedaj je primerno za uporabo.
Testo lahko stoji nekaj dni v hladilniku, lahko pa ga tudi zamrznemo.
Jaz sem delala varianto z masleno kocko in z salom. Moram reči, da se mi je lepše listalo to s salo. Naredila sem veternice in kremne rezine. LP
uf,končno recept za zelo dobre zepke.
Potrebujemo
50 dag moke
25 dag rastlinske masti
2 zlici sladkorja
4 dag kvasa
1/8 l mleka
marmelado za nadev
sladkor za posip
Moko,mast,sladkor,mleko,kvas zmesimo v čvrsto testo.Zavijemo ga v krpo in potopimov mrzlo vodo kjer vzhaja cca 2 uri.Nato testo razvaljamo na 1/2 do 1 cm debelo in razrezemo na kvadratke s stranicami 6 cm.Na vsak kvadratek damo malo marmelade ali drugega nadeva vogalčke stisnemo z vilico ali pa jih zlepimo z beljakom.Zlozimo jih na pomaščen pekač in jih rumeno zapečemo še vroče posujemo s sladkorjem v prahu.Dober tek.
Se opravičujem zamudi.
Evita,vrnila si me v gimnazijska leta,ko je soseda delala to testo,jaz pa sem
stala zraven in se cudila kuharski umetnosti.Potem smo pa veliko let kasneje s snazilko in kuharico v nasi solski kuhinji to delale za eno festo. Salo je snazilka prinesla iz Vojvodine.Res dobro listnato testo prav zaradi sala.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.