Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Recepti: Solate

Recepti: Solate

Že danes bi rada za jutri naredila eno bolj nasitno solato.
V mislih imam kakšno testeninsko. Ima kdo dober recept zanjo? Ali pa z kakšno drugo, tudi takšno, ki bo v hladilniku počakala do jutri?

Prosim tudi za recept, za kakršnokoli.

google jo je našel. pravi, da jih je še polno.

http://www.mojirecepti.com/recept/testeninska-solata.html

Grška:

olupiš komare, jih prerežeš na četrtine, očistiš semena, narežeš na kocke, dodaš paradižnik, paprike, ki jih narežeš na kocke, sledi fetaki (meni je najboljši pakiran v modrem ovoju, ponavadi je v hladilniku pri mlečnih izdelkih). Vse skupaj začiniš z olivnim oljem in kisom (sama uporabljam balzamični, ker mi je najboljši, čeprav je potem solata nekoliko obarvana.

S testeninami:
Skuhaš testenine, jih ohladiš, dodaš češnjev paradižnik (polovičke), mozzarello na koščke, nato dodaš še pesto (najbolj enostavno je, da dodaš kupljenega, čeprav je domač 100x boljši, a ti vzame več časa).

LP

V kuhane,ohlajene peresnike zmešam malo češnjevega paradižnika (polovičke,ali tretjine), žlico grobo nasekljanih kaper, malo mozarele, par narezanih oliv, narezan petršilj. Preliv:olivno olje, limona, kanec balzamičnega kisa, sol, poper. Včesih dodam tudi malo smetane-najbolj mi je všeč tista za stepanje.

Zelena solata, notri naribas oz na tanko ali na kocke narezes kumare, papriko, paradiznik, feta sir na kocke ali naribas kaksno gaudo ali parmezan nastegas notri, koruza, tunina ali pa jutri na hitro popecen piscancek. V solato gre pac vse kar vam je fino. Zraven popecene kruhke polite s cesnovim olivnim oljem. Njami!

Nasitna solata 1 z mesom:
– nareži 3-4 paradižnika, 2 veliki kumari, 2 rdeči podolgovati papriki vse na podobne kockice, pest črnih oliv, 2 mozzarelli (ali kak drug sir, ementaler, ali kak drug), žličko kaper, in dodaš po okusu pest praženega pršuta ali pancete, ali pa po želji malo tunine, ali pa pečenih piščančjih prsi, ali rakcev, ali lososa in začiniš po okusu

Nasitna solata 2 ‘alla mehicana’:
– enako narežeš 3-4 paradižnike, dodaš šalčko kuhanega rdečega fižola, šalčko koruze, pest črnih oliv, šalčko narezane paprike

Nasitna solata 3 ‘domača’:
– stročji fižol v solati s češnjevci in čebulo

Nasitna solata 4 ‘klasika’:
– krompirjeva solata s čebulo

Meni žal nobena postana solata ni dobra. Sploh paradižniki, kumare, zelena… Pogojno le riževa ali testeninska. V riževo dam poleg riža še na kocke zrezano šunko, grah, kisle kumartice in zelene olive. Pokapljam z limoninim sokom in zmešan z malo majoneze in malo jogurta. V testeninsko solato pa dam poleg malih makarončkov še koruzo, grah, korenček, kisle kumarice in tuno. Zmešam enako kot riževo z malo majoneze in jogurta.

Živi in pusti živeti

Danes skuhaj dve pesti ješprenja v slani vodi, ohladi v vodi, odcedi in shrani v hladilniku za jutri.
Jutri primešaj na kocke narezan paradižnik, papriko in zelenine peclje, tanko nasekljano mlado čebulo, konzervo čičerike (ali fižola), sol, poper, kakšno sveže zelišče (bazilika, drobnjak), olivno olje in balzamičen kis. Jaz dam v tako solato ponavadi še tuno iz konzerve ali eno poširano jajce na osebo in jo imamo za samostojen obrok. Solat s testeninami ne maram kaj prida, ker se razmočijo in razpackajo.

O, ja, ene solate prav morajo odstati nekaj časa, da so za kaj. In ni problema, če odstojijo čez noč v hladilniku. Recimo čisto klasične zeljeva, fižolova ali krompirjeva niso za nikamor, če jih zmešaš in takoj postrežeš. Enako je s francosko in vsemi ostalimi variacijami majoneznih solat (testeninska, riževa…), pa “esihflajš” (kuhana govedina v kisu) se dela en dan prej itd.

Res pa se za to uporablja vložena ali zelo obstojna sveža zelenjava in nič takega, kar bi spustilo vodo. Če že, potem je treba zelenjavo nasoliti in odcediti, kot npr. za šopsko solato (kumare, paprika, paradižnik, čebula, olive, feta sir) ali tzatziki (drobno naribane kumare, jogurt, česen). Pa nič listnatega ne smeš uporabiti (glavnata solata, sveža špinača, radič…), ker se sesede.

Meni so všeč tudi okisane kombinacije kakih kuhanih žitaric (pira, ješprenj, prosena kaša) s korenjem, grahom, stročjim fižolom, papriko itd.

Hvala vsem!
Nasvete sem si shranila, domišljija mi je pa tudi zaživela:
fižol, paradižnik, kumarica, rukola, pekoči feferoni, paprika, mlada čebula; čez pa bučno olje in kis. Pa sol in sveže nariban poper. ZELO dobra je!

Sama najrajši delam solato z motovilcem, tuno, jajci in rdečim fižolom. Zelo je dobra in zelo se naješ 😉

Zelo dobra je tudi solata s kuhanim rižem in kuskusom.

Kombiniraš jo lahko res na najrazličnejše načine. Osnova je riž alli kuskus notri pa daš različno zelenjavo, sir, salamo, tunino…..

Jedla pa sem tudi že solato s kockami polente. Tudi super okus, zraven paše popečen piščanec na kocke in sir.

Kus kus se namoči, po potrebi odcedi. Doda se na kolobarčke narezano mlado čebulo (predvsem zeleni del), na drobno narezan petršilj, na manjše kocke narezan paradižnik. Polivka: olivno olje, limona (limeta), sol, poper.

ja z sem skuhala lečo in piro, odcedila in postavila na krožnik. Potem sem posebej popekla malo čebule in česna, dodala stročji fižol in z vsem skupaj zabelila lečo in piro. Za sladokusce priporočam še malo fete ali gorgonzole na vrhu

Ena od takih nasitnih solatk je tunina, pa še ful okusna je… 😉

Sestavine;
– 2 večji konzervi tune v olivnem olju,
– 1 večja konzerva vložene koruze v zrnu,
– 1 velik kozarec vloženih oliv brez koščic,
– in sir edamec po želji od 20-25dag…

Sir narežete na majhne kockice, stresete v malo večjo posodo,skledo, potem se lotite recimo oliv, jaz jih ponavadi na polovičko narežem, včasih tudi na četrtinke, v glavnem po želji…
Nato stresem še koruzo in tune z oljem vred, dobro premešam, zaprem posodo in pustim malo v hladilniku da se ohladi in sestavine med seboj “spoprijateljijo”, sicer je ta solatka dobra maksimalno 3 dni, najboljša je itak tisti dan, ko jo naredite…. 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close