Recepti: Slovenska hrana
Lep pozdrav,
ker cez nekaj casa pricakujem obisk iz tujine, bi jim rada pripravila taksno prav tipicno slovensko kosilo oz. nekaj zelo dobrega. V nacrtu imam polnjene sampinjone za predjed. Glede juhe se ne vem prav… Za glavno jed bosta kot prilogi ajdova kasa z gobicami in zlikrof, glede mesa se ne morem prav odlociti. Za posladek bi naredila struklje in koscek prekmurske gibanice.
A ima kdo mogoce kaksno dobro idejo za juho in meso?
Hvala za pomoc! mishika
Hy mishika,po dolgem času in glede na tvoj vzdevek,upam da sem našel pravi
forum,na katerem smo krhali kuhalnice in kresali zvezde skupaj s kresničko
…inseveda našo Primorko BABI,prav zaradi nje sem se obrnil na tvoje ime,ker koliko se spomnim ,je praznovala zadnje dni decembra rojstni dan.
Torej, če sem našel pravi forum,želim naši tršici vse naj za r.d.,vsem ostalim pa sreče zdravja in uspehov pri kuhi v2008.
P.S. za recept sem tako prepozen!
lp OGI
Hvala vsem za odgovore. Ker gre obisk iz Avstrije, bom se kar malo razmislila. Avstrijska in slovenska kuhinja sta si precej podobni in tudi precej nasih “tipicnih” jedi, sem jedla ze v Avstriji kot njihovo nacionalno jed 🙂 (govejo juho, kislo zelje, govedino s hrenom, pecenice, jabolcni zavitek, itd.). Tudi potico nasi severni sosedje se kako dobro poznajo. Barabe! 🙂
Na vsak nacin pa ne poznajo nasih strukljev, zlikrofov, jedi z ajdo, matevza… Zal pa pridejo veliki mesojedci, torej mi meso ne udide :). Bom javila moj koncni jedilnik, ko bo tako dalec – mogoce pa komu se prav pride.
Lp, mishika
P.S.: ogi: ja sem tista iz bolj zacetka tega foruma :)… So bili lepi casi, predvsem zato, ker se ni bilo cesa podobnega. In se tudi velikokrat rada spomnim na prva srecanja, ki smo jih imeli takrat se v manjsem krogu.
No, Primorke, se torej priporocam za recept popecene polente (se nisem delala, priznam) in zeliscnega mesa! Pa ne nujno jagnjetine, ker pojma nimam, kje bi jo dobila 😉 in je se nikoli nisem pripravljala… 🙂
Se pa ze blizam jedilniku…
predjed: struklji
juha: gobovo-ajdova juha s kislo smetano
glavna jed: popecena polenta in zeliscno meso, zlikrof (ce se spada poleg)
solata: zelena, motovilec in malo fizola
sladica: pohorska omleta, ker je zelo lahka in jo je se vsak pojedel 🙂
darilo: kos prekmurske gibanice
A bo v redu?
Lp, mishika
Hy-torej še nisem prepozen za kakšen koristen nasvet.
kot predjed:na primerno obliko in velikost narezan domač ržen ali koruzni kruh,kot namaz-zaseka,priloga domača salama in “bunka”(Štajerski
pršut v črevu)in kot pikica na i,malo posoljene-narezane čebule….
juha:preprosta domača gobova juha(javi če nimaš recepta)
meso:da bi bilo pristno domače,bi priporočal pečeno v pekaču in na masti
ker mast lahko po pečenju izboljšaš in porabiš kot preliv prilog
k pečenki:pražen krompir,riž-standard.ali pa kruhovi cmoki z jurčki…
za posladek pa ,če so Štajerski Avstrijci:suho sadje na žganju,sploh slive.Za otroke in abstinente pa kompot(kutina,nešplja..)
kot gost posladek pa zg.omonjena omleta
Hej!
1.Pečenka z zelišči
Meso vedno pečem tako, da priložim zraven na večje dele narezano čebulo ali še bolje, kar celo šalotko,razno koreničje ( korenika peteršilja, korenček- oranžen,rumen),por, stroki česna, kar neolupljeni…kar imaš pač rada in dišavnice. To se lepo zraven pečenke duši in da krasen okus in pretlačiš lahko v omako. Seveda moraš zalivati. Čisto nalahko, vino mora tudi biti. Saj to znaš.Meso povrhu namažem malo z zeliščnim maslom.
Polento skuhaš že prej ( lahko zjutraj),da se dobro ohladi. Narežeš jo na prst debele rezine ali jo pa še vročo raztegneš na velik pladenj prst na debelo. Polenta bo boljša, če boš proti koncu dodala malo masla (olja) in precej parmezana.
Sama dodam tudi nekaj mediteranskih zelišč ali pa nadrobljene suhe jurčke. Zelo njami.
Zdaj imaš pa na izbiro: ali narežeš na primerne rezine ali z modelčki
( taki večji) za piškote izrezuješ oblike. Lepo zgleda. Daš kapljico olivnega olja ( alt. masla), malo parmezana ali pa rezinico mocarele .. gorgonzole…po izbiri. Daš v namazan pekač in na hitro popečeš, da sir zarumeni. Lahko pa popečeš na žaru ali toasterju. V pečici je enostavneje, če rabiš večjo količino. To je vse.
Zdaj sem se spomnila. Na srečanju je tvoj mož pridno mešal polento in to tisto iz neistant moke, ki se kuha 3/4 ure.HAHA! Dobro mu je šlo od rok.Tudi peteršilj s česnom je lepo sekljal:)
Pozdravi ga, prosim.
Pozdravček Babi
Hehe, tega se pa tudi jaz vec ne spomnim :). Ja, ga bom pozdravila… Trenutno je tako nekaj prehlajen in virusen – nic resnega, ampak pac nadleznega.
Najlepsa hvala za recepte! Po moje bom prej poskusno pripravila eno kosilo za domace, pa da vidimo, kaksen bo odziv. Ja, pa polente res bolj ne poznajo v Avstriji – vsaj ne na tem delu. In lepih modelckov imam dovolj, casa pa potem tudi, ker se veliko stvari da pripraviti kak dan prej. Mmmm… se ze veselim :).
Lep pozdrav iz meglenega stajerskega konca!
mishika
Ne, zlikrof ne bo tisti ta pravi idrijski, ampak okrnjeni gorenjski ali starejski (izvora res ne bi vedela) s polnilom iz sunke, krompirj, petrsilja in prazene cebule. Polenta in tartufi pa meni ne pase 🙂 – havalbogu imamo vsi razlicne okuse, drugace bi vsi enaka kosila jedli in bi bili prikrajsani za marsikatero cudovito jed.
Meso pa bo, kot je ze napisala pika nika – brez tega si res ne bi upala pripraviti kosila :).
Lp, mishika
Ne ni, se prepozno – obisk je najavljen veliko prej, se pa hocem vnaprej dobro pripraviti (vsaj mentalno, hihihi).
A ves da smo zadnjic razpravljali o kibl-flajsu, za katerega ponekod najdes celo, da je stajerska/prleska jed? pa so vsi Avstrijci (Stajerci) lepo prikimali – ja to pa poznamo, imamo doma. Grrr… barabe so nam “pokradle” vse, kar smo dobrega imeli ;). Renstan krompir, kruhove knedle – to poznam iz dnevnega jedilnika nasih severnih sosedov… Jih menda lahko presenetim res samo se kaksno zelo lokalno posebnostjo :).
Lp, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.