Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika RECEPTI IZ SREČANJA Z BABI

RECEPTI IZ SREČANJA Z BABI

Draga Babi in ostale kuharske mojstrice!

najprej se enkrat hvala Babi, njenemu mozu in svaku za odlično pohvalo pri kostanjevih rezinah.
Se enkrat kopiram prilozeni recept in naj dodam, da se mogoce resnicno bere, da je ogromno delo in packarije, ampak gredo zadeve zelo hitro od rok, se hitreje pa v usta!!!

Evo:
KOSTANJEVA TORTA ALI REZINE

(ZA REZINE:)
BISKVIT

6 jajca
6 zlic sladkorja
3 zlice kakava
3 zlice naribane cokolade
1 pecilni (ni nujno)

Stepes rumenjake in sladkor do penastega. Počasi umešaš stepen sneg s čokolado in kakavom. Maso vlijes v velik pekač obložen s peki papirjem. Pekač daj v vročo pečico 200C za cca 20 minut. Ne odpiraj!!!

Ko je biskvit pečen ga ohlajenega prereži na tri dele.

KOSTANJEV PIRE
cca 1 liter olupljenega kuhanega kostanja, ki si ga na fino zmlela v multipraktiku ali na mlinček (tako kot bi zmlela orehe)
2 dcl sladke smetane
1 dcl kisle smetane (po želji)
1 vanili
sladkor v prahu po okusu
mleti klinčki
cimet
rum ali rumova esenca

Stepeš sladko smetano in počasi dodaš vse ostale sestavine, da dobiš mazavo zmes. Če je preveč gosta, dodaj še malo mleka. Mazavo mora biti kot pašteta.
V rezinah, ki ste jih okušale v petek ni bilo kisle smetane – to lahko dodate po želji, če se vam zdi pire preveč sladkast. Najbolje je, da je pire uležan 1 dan v hladilniku – kostanj namreč spije smetano in tako je pire nekako penast.

JABOLČNA ČEŽANA
4 jabolka
cimet
mleti klinčki
sladkor
vanili
Jabolka olupiš in z vsemi sestavinami vmešaš na ognju v kozici. Na grobo pretlašič z vilico in ohladiš.

SESTAVLJANJE TORTE; OZ. REZIN:

najprej plast biskvita, nato premžeš cca 5mm debelo s kostanjevim pirejem, nato čežano, spet biskvit, pire in čežana, na vrhu biskvit. Celotno “skulpturo” premažeš s pirejem in okrasiš z ostružki čokolade.
Ko sestavljaš rezine morejo vse sestavine biti hladne!!!

K rezinam zelo paše stepena sladka smetana.

Mogoče je priprava res nekoliko dolga, amapk sama npr. pire naredim že en dan prej in ga hranim v hladilniku, ostalo pa gre naslednji dan zelo hitro…
p.s.
v kolikor delam torto, potrebujem za biskvit 1,5 kratno maso (9 jajc)…

Še enkrat lep kuharski pozdravček vsem skupaj!

Nika

Hej,hvala za recept!

Tu bom napisala,kar sva s sestro se dolzni.Recimo, njeno slano pecivo
z zelenjavo pride jutri in tako naprej.Bi bilo najbolje,da bi tudi ostale pisale
sem,da je vse na kupu.Skacem sem in tja,potem pa ne vem,kje je kaj in ne vem,kje odgovoriti.Prav? Lp Babi

Zdravo

Že dolgo se odločam, da bi enkrat pripravila nekaj kostanjevega. Doma sem v krajih, kjer kostanjev ne manjka. Samo sprehod je potreben in košarica, pa so kostanji tukaj.

Vedno pa me je strah kako se lotiti priprave kostanjevega pireja in da bo s tem veliko dela.

Kako pripraviš kostanjev pire? Najprej skuhaš kostanje in jih potem olupiš, ter zmelješ. Ali obstaja kakšna zvijača, kako se da lupljenje kostanjev preprosteje narediti? To delo se mi zdi, da je kar zamudno?

Pri receptu, ki ga navajaš ali potrebuješ 1l olupljenih še ne zmletih kostanjev ali 1l olupljenih in zmletih kostanjev. Menim, da potrebuješ za en liter zlmetih kostanjev veliko več kostanja, kot v nasprotnem primeru.

Hvala za odgovore.
Eka

Tudi meni je zgornji recept všeč in glede na pohvale s srečanja je to sladica dneva.
Vseeno se nekako pridružujem mnenju Eke, da je lupljenje kostanja hudo zamudna stvar. In to 1 liter?!

Ali v biskvitu NI MOKE ? Zakaj je za torto potrebno več biskvita ?

Saj kostanj (pire) lahko tudi kupiš… Ne vem sicer, kje bi se pri nas dobil, ga pa dobiš zamrznjenega na Madžarskem (marroni ali nekako tako). Baje pa se pri nas dobi neke vrste kostanjev sladoled (?), ki lahko služi tudi kot nadomestek za kostanjev pire… ne vem…

kostanj-cel-olupljen-kuhan- imajo v mercatorju pakiran. pire potem zelo hitro naredis! lp petra

No, še boljše 😉 :))).

lp, mishika

Hvala za informacijo o že narejenem kostanjevem pireju. Načeloma sem zagovornica doma pripravljenih sestavin in tudi kostanj rada nabiram, le lupiti se mi ga ne da. Kuhanega najraji kar z zobmi lupim in jem :-), zato menim, da bi trajalo celo večnost, da bi ga olupila in ohranila celega 😮

Lp, Ines

ravno zaradi tega “tvojega” problema jaz najveckrat delam pecen kostanj…za sladice mi pa zmanjka potrpljenja!:) lp petra

Evo, tudi jaz sem taka; kostanj pomlatim takoj, ko je pecen ali kuhan; prav zato sem se ze sprasevala, kako naj napravim to sladico, pa se dolgotrajno se mi zdi vse tole z lupljenjem.

Se strinjam, ni ga cez domace reci, ampak tole pa le vse skupaj olajsa, ne?

Povejte mi le, kje v Mercatorju ga naj iscem; da ne bom kot Bcek, ki je v soboto zaman iskala vleceno testo v zamrzovalniku (no, saj ne bi bila jaz prav nic boljsa)!

Pa se to: a bo sladica vseeno tako okusna, kljub kupljenemu pireju?

Ima katera izkusnje s temi zadevami?

Lp, Vesna

Brskala sem po netu, glede kostanjevega pireja. Našla sem informacijo, da ga najlažje olupiš tako, da ga najprej na pol skuhaš, odstraniš – olupiš trdo lupino, potem ga kuhaš naprej v mešanici mleka in vode (razmerje ni bilo navedeno, sem pa ponekod zasledila, da ga kuhaš kar samo v mleku). Ko je kostanj kuhan pa odstraniš- olupiš le še rjavo kožico.

Morda bo komu v pomoč, čeprav se še vedno sliši zamudno. Bo verjentno kar v Mercatorju za pobrskati.

LP!
Eka

milo receno,zamudno!:)) lp petra

Pa saj, ce se dela pire, saj se lahko kuhan kostanj enostavno samo zareze in stisne in bo ze tako ali tako ven prilezel pire. 🙂

Hej,to varianto z mlekom tudi jaz prakticiram,ni tako hudo.
Rada skuham marone in prav uzivam,ko ob klepetu lupim se za moza.
Prednost upokojenke. Lep pozdrav Babi

Pozdravcek vsem!

Luplenje kostanjas e slisi res mogoce zelo zamudno; sploh ko je treba najprej trdo lupino, potem pa se tisto kozico dol spraviti.

1 l kostanja = cca 75 dag očiščenega in olupljenega kostanja. Sama delam bolj na oko.

In kot sem že napisala – svetujem vam, da kostanjev pire prirpavite 1 dan prej. Okusnost sladice na koncu opravici vlozeni trud. Zagotovljeno!

Drugace sem pa ze kuhan kostanj videla v Sparu. Jev vakumsko pakirani embalazi (kot zamrznjeni repki rakcev). Sicer tak kuhan kostanj najdes med zdravo prehrano.

lp
Nika

za torto potrebujes vec biskvita, ker naredis 3 plasti.
torej 3 x po 3 jajca. Ker v biskvitu ni moke je zelo tanek… Zato priprocam pri torti 9 jajc.

Lahko pa naredis samo iz 2 plasti biskvita, vendar potem ni tako socno…

lp
Nika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close