Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recepti iz jabolk

recepti iz jabolk

Živjo!
Doma imamo 2 gajbi jabolk, ki jih moram čim hitreje porabt, da ne bojo začela gnit. Če imate kakšn dober recept, samo da ni pita ali kompot, pliiiis napišite.
Hvala,BYE

Mi smo iz viška jabolk vedno delali čežano. In sicer tako, da oprana in očiščena (odstraniš le kar je gnilega) jabolka kuhaš v ekonom loncu z čisto malo vode par minut. Jabolka se kar fino razkuhajo, potem jih pa enostavno prepasiraš in ti na situ ostanejo tako lupine kot peške, Čežano potem po okusu sladkaš in dodaš limonin sok, cimet in klinčke. Mi jo vedno jemo s stepeno sladko smetano.
Štos čežane je v tem, da ni potrebno jabolk lupit (kar je pri zgubanih jabkih precej zoprno opravilo), čežano pa lahko tudi zamrzneš in jo uporabiš kasneje, lahko tudi za kaj drugega.

.
Mi poleg cezane jabolka tudi pecemo v pecici.Vcasih jih nadevam(skuta,orehi,med,cimet,klincki),vcasih kar tako.Zelo dobro jepeceno jabolko in malo sladoleda.Toplo mrzla kombinacija.Ali tudi z zamrznjenimi gozdnimi sadezi,ki jih prej odtalis.Kaj pa jutranji svezi sok iz malega sokovnika?
Lp Sonja

Ker sem imela lani viška jabolk se mpoizkusila takole: Naredila sem komplet zavitek iz vlečenega testa in ga dala v foliji zamrzniti. Ko sem ga hotel speči sem ga odvila iz folije in spekla. Nisem vedela, če se bo to obmesli a se je SUPER!!!

Naribane lahko rezdeljene na porcije zamrzneš in uporabiš za zavitek( prej m a l o
odmrzneš), čežano , pito ..

Rižev narastek. Skušaš riž v mleku z vanilijevim sladkorjem skoraj do mehkega, v to vmešaš 2 rumenjaka, naribaš jabolka.

Vzameš premazan pekač, nanj nadevaš eno plast riža, eno plast (precej na debelo) jabolk, ki jih posuješ s cimetom, nato spet riž.

Flik v pečico. Na 180 stopinj. Ko je pečeno (kar je hitro, ker je itak že vse skuhano in naribano) se na vrhu naredi rumena skorjica. Stepeš beljak od jajc in s tem premažeš povrh in še enkrat flik v pečico, da zakrkne.

yummy yummy yummy

Tufahije. Olupiš jabolko, jo izdolbeš in daš kuhat v sladko vodo z malo vanilije. Pa ne do mehkega. Nato sredico napolniš z zmletimi orehi, lešniki, sladko smetano in medom, daš v kozarec za sadne kupe in povrhu okrasiš z višnjami in stepeno smetano.

yummmy yummmy yummmy

Jabolka v sladkorju. Skuhaš sladkor. Vzameš paličko za čevapčiče, z njim prebodeš jabolko in ga pomočiš v glazuro. Počakaš, da se strdi. To vidiš včasih na sejmih, če veš kaj mislim.

ne tako yummmy, ker gre za zobe. Otroci pa jih obožujejo.

Čežana. Valjda znaš delat čežano. Ta se da tudi zmrznit, kar je OK, glede na to, da imaš celo gajbo za ponucat.

Na forumu Starši staršem sem prebrala recept: skutin narastek z jabolki. Njam njam . Poišči in Poskusi!

Apple Crumble (tradicionalni angleški recept)
=================================
4 velika jabolka olupimo in narežemo na rezine. V kozico damo jabolka, 2 žlici limoninega soka in 2 žlici sladkorja. Dušimo tako dolgo, da se jabolka zmehčajo.
V posebni posodi zmešamo 3/4 skodelice moke (lahko tudi polnozrnata), 1/2 skodelice kokosa, 1/2 skodelice ovsenih kosmičev in 1/2 skodelice sladkorja. 100 g masla raztopimo in prelijemo čez suhe sestavine. Premešamo, da dobimo drobtine.
Pečico segrejemo na 175 stopinj C. Jensko posodo namastimo in vanjo damo jabolka. Čez jabolka damo drobtine iz suhe mase. Pečemo 20-25 minut oz. tako dolgo, da je skorjica zlata in hrustljava.

Si ze mogoce pomislila na “snops”?

OH, KATKA – NE ŠNOPS !

Jabolčni kis!!!
Na koščke narezana jabolka prelijemo z mlačno vodo, pustimo s prtom pokrita nekaj dni v toplem prostoru. Nato jabolka malo stisnemo, ocedimo tekočino. To v večji stekleni posodi s prtom pokrito pustimo 6 tenov kisat. Kis precedimo v steklenice in ga shranemo.
Opomba:
Domač jabolčni kis je najboljši balzam po umivanju las, lasje se
svetijo in postanejo polni.
LP

OH, KATKA – NE ŠNOPS !

Jabolčni kis!!!
Na koščke narezana jabolka prelijemo z mlačno vodo, pustimo s prtom pokrita nekaj dni v toplem prostoru. Nato jabolka malo stisnemo, ocedimo tekočino. To v večji stekleni posodi s prtom pokrito pustimo 6 tenov kisat. Kis precedimo v steklenice in ga shranemo.
Opomba:
Domač jabolčni kis je najboljši balzam po umivanju las, lasje se
svetijo in postanejo polni.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close