recept za testeno nalepko
Nimam izkušenj s pripravo, vem le kako izgleda, se mi zdi, da so te “hostije” pripravljene iz enake količine vode in moke in potem pečene podobno kot vaflji v posebnem pekaču. Surova mase je baje precej tekoča.
Se pripravljam že nekaj časa, da bi poizkusno spekla nekaj podobnega. Nameravam tako maso zliti v teflonski pekač kakšen mm na debelo, pečeno bo po moje v parih minutah, potem pa razrezati z ostrim modelčkom poljubne oblike.
Hej!
Imela sem napravo: litozelezen 10 cm premera velik plitek model, sestavljen
iz dveh ploskev ( se zapre) z razlicnim vzorcem. Potem dolga rocaja in ta naprava je imenitna za peko tankih vafljev in testa kot hostje.
Pripravna za plin ali odprt ogenj ( na zalost ne za steklokeramicno plosco). Zdaj jo ima vnuk. S pomocjo modela sem pekla samo vaflje po prilozenem receptu, zelo tanke in krhke. Ker je zraven se lesen stozec, sem zvijala iz toplih se kornete za sladoled. Recepta za hostje pa ni bilo.
Napravo kupila v Italiji na Miklavzevem sejmu. Vnuk uziva ob pogosti uporabi. Lep pozdrav Babi
Pozdravljeni Babi!
Lepo se zahvaljujem za obširno informacijo o LTŽ pripravi za peko oblatov oz. hostij. Lahko, prosim, pogledate na aparat, če ima kakršnokoli oznako proizvajalca, da bi ga lahko naročil. Zanima me tudi, koliko približno tehta ena in druga polovica aparata, ker najbrž nista enaki.Ta naprava je zelo zanimiva, ker za delovanje ne potrebuje elektrike, sicer to ne preseneča, ker so Italijani znani dizajnerji in inovatorji. Moja sorodnica je prinesla z Etne odtis – odlitek iz tekoče lave, ki je bil stisnjen s podobno napravo, kot jo imate vi.
Na spletni strani http://www.pekarna-grosuplje.si/opodjetju, (Knjiga gostov-odgovor g. Andreju,z dne 14. 04. 1004) je navedeno, da pečejo znane testene, sicer snežno bele in mehke, nalepke za kruh iz tekočega testa, ki je mešanica krompirjevega škroba, vode in olja. Moj poslovni partner iz LJ je v Grosuplju poskušal kaj več zvedeti o receptu, vendar je dobil, kljub zagotovilu, da gre izključno in le za amaterski interes, le splošne in za prakso neuporabne podatke.
Ali menite Babi, da je iz navedenih sestavin zares možno speči to nalepko in v kakšnem razmerju bi naj bili škrob:voda:olje?
S spoštovanjem!
Hej, sadjar!
Ker posti ostajajo dalec zadaj, sem cisto slucajno nasla tvoj novi post z vprasanji.
Napravica je na enem koncu oboda z vijakom zdruzena – obe ploskvi sta enako veliki , zdruzita se v obodu, ki je malenkost visji od dna in imata razlicna vzorca. Joj, ne vem, ce sem dovolj nazorno povedala:)
Koliko tehta?:))) Toliko, da lanko drzis v rokah brez vecjega truda.
Oboda sta podaljsana v dolga ltz rocaja, ki se na koncu koncata z lesom.
Vse je zelo varno narejeno, da se ne opeces.
Vnuk je ze pri devetih letih znal uporabljati. Vceraj sem ga poklicala ( zivi v
Angliji); na zalost pravi, da imena ni, oziroma ce je, ne zna razbrati zaradi
vtisnjenega vzorca.
Napravo sem kupila dolgo nazaj ( imela sem se plinski stedilnik) na Miklavzevem sejmu v Trstu. Mislim, da je polindustrijski izdelek – kaksno manjse druzinsko podejtje. Dobila sem tudi tisti leseni stozec za ovijanje v obliko korneta za sladoled in recepte za klasicne vaflje ( moka, jajcka …).
Mislim, da bosta s prijateljem morala kar malo poskusati in najti pravo razmerje. Joj, ne vem, zakaj vsi tako cuvajo svoje male slrivnosti:)
Ob priliki bom malce povprasala v kaksni ” starejsi” trgovinici v Trstu, ce kdo pozna in ve za naslov proizvajalca in bom sporocila. Vcasih pokukaj sem gor in ko bom zvedela, bom objavila. Prav?
Nekaj podobnega ima prijateljica ( kot dve ledvicki) za tople kruhke na plinu.
Kupila je na Madzarskem.
Kdaj ze so ljudje to pekli, ko se elektrike ni bilo:)))
Lep pozdrav in uspesen “preizkus” Babi
Forum je zaprt za komentiranje.