Recept za regratov med?
tako napisan recept je prinesel nekoč sin iz gospodinjskega krožka:
REGRADOV MED
300 cvetov (brez peclov
2 litra in pol vode
2 limoni, ko jih damo jih prerezamo
nato, ko prevre odcedimo maso, dodajmo 2 in 1/2 kilogramo sladkorja in kuhamo 2 in 1/2 do 3 ure . Med natocmo v ogrete kozarce in jih zapremo.
Ta recept, napisan z zeleno barvico, hranim za spomin. Nikoli ga nismo preizkusili. Je pa moj najljubši recept.
Včeraj je bil v Jani, kot nalašč objavljen recept za regratov med.
Takole gre:
Liter svežih regratovih cvetov zalijemo z litrom vode in segrevamo do vretja. Nato lonec odstavimo, pokrijemo in pustimo čez noč. Zjutraj precedimo in cvetove dobro iztisnemo. Dodamo kilogram sladkorja in na najmanjšem ognju kuhamo tako dolgo, da tekočina povre do polovice. Takrat je med primerno gost, zlijemo ga v kozarce in dobro zapremo. Jemljemo ga za dobro presnovo in čisto kri, predvsem pa je zelo okusen in čisto zares spominja na med.
Lep pozdrav!
S tem se zelo strinjam. Se pa strinjam tudi z razmišljanjem resne. Kaj ostane koristnega, če cvetove prekuhavamo? Žal nič.
Cvetke se pobere nekje, kjer je narava še neokrnjena, v kozarec se zložijo cvetki, sladkor, cvetki itn. v razmerju 1:1 in to postavimo na sonce. Ko je sladkor povsem stopljen je med pripravljen. Le na tak način ohranimo tisto kar nam regradovi cvetovi nudijo koristnega. Prekuhavamo pa marmelade recimo, ki jih delamo zato, ker so dobre in ne zato, ker so zdrave.
Forum je zaprt za komentiranje.