recept za pico, lepo prosim!
1 kocko kvasa raztopim v 2 dcl tople vode, ki ji dodam žličko sladkorja.
Počakam, da se kvas dvigne, nato ga vlijem v skledo, kamor sem dala približno 1/2 kg moke( odvisno kako veliko pizzo želiš) , žličko soli, 1/2 dcl olja. Zamesim testo. Če je pretrdo, dodam še malo mlačne vode ali pa kar malo piva, če pa je premehko pa malo moke. To dobro pregnetim in pustim vzhajati. Tanko ga razvaljam ( včasih si naoljim prste in ga kar v pekaču tanko razvlečem). Naprej pa verjetno veš postopek.
Za šparglje ti ne znam svetovati, ker jih sama še nikoli nisem delala.
Pa dober tek.
No, še ‘moja’ pica, ki v resnici ni nič posebnega, le moji domači jo vedno z veseljem zmlatijo.
Testo za en ‘pleh’:
– 3/4 kocke kvasa
– cca. pol kg moke
– sol po okusu
– cca. 2-3 dcl vode
– žlička sladkorja za vzhajanje kvasa
Moko stresem v skledo (če se mi da celo presejem), vanjo naredim jamico, okrog nje slano potko.
Vodo pogrejem, vanjo z metlico zamešam kvas, malo moke in malo sladkorja. Ko se dvigne, zlijem mešanico v jamico in zamesim testo. Po potrebi dodam ali moko ali vodo, pazim, da testo ni preveč zbito. Pustim vzhajati kakšne pol urce.
Čez nekaj minut vključim pečico na 220 stopinj.
V tem času, ko vzhaja, naredim paradižnikovo omako. Meni je ljubša kot ketchup. Zdaj, ko smo v sezoni paradižnikov, jih narežem in stresem na veliko čebule, ki jo prej prepražim na minimalni količini olja (pol žlice). Počakam, da se spusti, dodam še veliko sesekljanega česna, solim, vegetam, popram, včasih dam še kakšno drugo začimbo… Pazim, da ni preredko. Če ni svežih paradižnikov, si pomagam s pelati, ampak vedno jih prepražim na čebuli in česnu.
Pico obložiš po želji. Meni se zelo dopadejo Etine kumarice na njej. Omakco, ki ostane, lahko porabiš še za kaj drugega – testenine, če imate radi bolj mokro pico, jo lahko poliješ že na spečeno, omakco daš lahko v rižoto,…
‘Pleh’ čisto malo namastim z oljčkom ali margarino. Testa ne valjam, pač pa ga z roko razporedim po površini. Vedno uspe.
Zadnjič prvič sem naredila oblogo za pico samo iz malo bučk (sem naribala na ribeženj na rezine in posolila, pustila malo stati in vodo zlila stran) in veliko paradižnikove omake, po vrhu pa malo sira za okus. Dobro je uspela, pa še zdrava je bila, ker sem v moko zamešala tudi graham moko…
Mmmm… Zdajle bi se mi prav prilegel en kos.
Forum je zaprt za komentiranje.