Recept za peko kruha
Na vrečki polnozrnate moke od intesa imaš recept, prav tako na kulinariki, vendar ga jaz delam drugače. Ne dodam kisle smetane. Dam pol kg polnozrnate moke in pol kg moke tip850, to je polbela moka. Dodam še eno zvrhano čajno žličko soli, ter eno in eno tretjino kocke falla kvasa . Mlačno vodo dam po občutku. Če delam tako je vedno rahel in dober kruh. Pečem ga doma že približno 6 mesecev, je le izjema, da ga kupim. Tukaj pa še postopek in opis kako ga delam jaz.
V skledo za vzhajanje daj moko, jo premešaj in naredi v sredino jamico, v katero vliješ malo mlačne vode in nadrobiš kvas, ter tako pustiš kakšne pol ure. Lahko tudi dlje. Na rob okrog posuj sol, tako da ne pride v stik s kvasom. Nato zamesi testo. Dovolj premeseno je takrat, ko je gladko in se ne prijema posode. Pusti vzhajat pribl. 45 min do eno uro. Meni je merilo, da je dovolj kipnjeno, ko je posoda polna testa. Posoda, ki je po velikosti predvidena za en kg moke, lahko pa ti je merilo, da se volumen testa poveča za enkrat. Nato testo dam na pomokano površino, ga malo pretlačim in oblikujem hleb, ter ga dam na pomokan pekač. Uporabljam pekač, ki je bil priložen k pečici. Na pekaču pustim hleb vzhajat pribl 20 minut, nato ga po vrhu plitko narežem, ter dam v pečico ogreto na 200 stopinj in ga pečem pribl. eno uro. Veliko uspeha in LP.
Nikoli ne dam sladkorja in je zmeraj OK. Jaz naredim en hleb, je kar velik, čez cel tavelik pekač. Jaz redno pečem doma kruh, in pač naredim en hleb, da pač porabim majn elektrike. Dam na srednji položaj v pečici, in nastavim na spodnje in zgornje grelo. Ventilatorsko, kjer bi lahko spekel dva hleba naenkrat se mi ne dopade preveč. Zdi se mi , da je potem kruh preveč suh. Jaz vsako soboto pečem kruh, dva takšna hleba, potem pa ga razrežem in dam v skrinjo. Smo štiri članska družina pa še kak obisk umes, pa se kar izide. LP
UMETNOST PEKE KRUHA
Kruh je energijsko živilo, saj ima 45-50% ogljikovih hidratov in 8-9% beljakovin, zato ga lahko uživamo vekrat dnevno. Osnovne sestavine kruha so: MOKA, VODA, SLADKOR, SOL in KVAS.
Priporočam vam, da začnete s peko kruha (če ste začetnica) najprej z mešanico večnamenske moke in polnozrnate (trde) moke (v razmerju 5:1). Z vajo se boste počasi naučile speči dober kruh tudi brez bele moke. Tudi vaši družinski člani naj se na spremembo privajajo postopoma, če v gospodinjstvu polnozrnate moke prej niste uporabljali. Uporaba >trdesodelovanjepojeaktivenporabljenprehladi
Se jaz bi prosila za nasvet.
Ze veckrat sem pekla kruh (tudi polnozrnatega in ajdovega) in je bil res dober, okusen, slasten. Moti me pa edino, ker je skorja tako trda. Sicer zelo okusna ampak za moj okus pretrda (ceprav je moji hcerki zelo vsec). Ko je kruh pecen ga vedno namazem z vodo (ali maslom), ga zavijem v prt, ampak skorja se vseeno ne zmehca dovolj.
Ali mogoce kdo ve, kaj se naj naredim, ali kako naj pecem kruh, da bo skorja mehkejsa.
Hvala
Stanje skorje pri peki kruha je odvisno največ od tega, kaj mi želimo. Nekateri imajo rajši mehko skorjo, nekateri trdo,… Sama sem z vajo ugotovila, da je bolje, da spečem iz ene enote testa (glej recepte zgoraj) več manjših hlebčkov. Pečejo se dosti manj časa in skorja ni zato tako debela. Odlično, hrustljavo in ne predebelo skorjico naredi tudi posoda z vodo, ki jo damo v pečico. Voda z izparevanjem poskrbi, da je skorja na kruhu tanjša in hrustljava. Ko kruh zadnjič vzhaja, ga po končanem vzhajanju s čopičem premažem le s toplo vodo, dam pečt v pečico (več manjših hlebčkov), kjer je posoda z vodo. Najprej pečem pri 200°C, po 10 minutah zmanjšam na 180°C. Kruh je v pol ure pečen. Takoj zvrnem na čiste kuhinjske serviete, zavijem in dam hladit na rešetko.
Domač kruh..
Jst naredim takole: 1kg moke, cca 500 ml tekočine (350ml vode + 150ml oljčnega olja), 20g soli, 1 jajce, 60g kvasa, 1 žlico sladkorja (za kvasovke). Vse skupaj zmešam, le neposredno pazim da kvasovke ne pridejo direkt na olje in sol. Naredim hlebec in dam vzhajat za eno uro. Nato oblikujem štruce in dam na pooljen pekač da vzhaja še pol ure. Pečem približno na 180 stopinj do zlato rjave barve, cca 40 minut. Kdaj je pečeno poskusim z zobotrebcem.
Volumen testa se po peki poveča za trikrat (če je kruh pravilno in dovolj vzhajal).
Pretrda skorja pomeni da je kruh peče na previsoki temperaturi. Recimo če je že skorja temnejše barve preden je sredica pečena se temperaturo peke zniža in obratno.. Ko je kruh pečen ga pokrij s kuhinjsko krpo in skorja bo bolj mehka.
čisto ajnfoh:
-iz kvasa, soli, cukra in malo moke ter tople vode narediš kvasec (cca 15 min nay toplem) . pol to vliješ v luknjico v kilo moke, ter dodaš še soli ter prepraženo čebulo. mesiš, dokler ne gre od sklede. pomokaš, pokriješ, na toplo za 1 uro.
premesiš, dodaš tvoja polna zrna, premesiš, pustiš še uro ali manj.
zakuriš na 225 pečico, premesiš, potreseš s sezamom in še pustiš vzhajat.
ko se pečica segreje, pečeš cca 30 min, pol daš na cca 110, pa še 15 min.
ko ga vzameš ven, ka zaviješ v coto der daš v PVC vrečko za pol ure, da zašvica.
potem pa ga lahko že počasi ješ, čeprav ti je po vročem rado slabo.
Forum je zaprt za komentiranje.