Recept za najboljši kruh pod soncem
Ker ne bomo kupovali več kruha, bi se lotila peke kar sama. Sicer nisem popolna novinka, ampak doslej sem pekla bolj drobno pecivo, zdaj pa bi rada tak pravi domač kruh, kot bi ga spekla kakšna stara mama. 🙂 Ja, vem, Kulinarika je polna tega, ampak nimam časa prebrati sto strani, zato vas vprašam kar tukaj. Poznate kakšen res dober recept?
Sicer ni odgovor, ampak, ko toliko berem o tem, me čisto iskreno zanima, ali je tak, doma pečen kruh, upoštevaje čisto vse, res cenejši od tistega, ki ga kupiš v trgovini?
Se pravi, moka, kvas, elektrika, čas porabljen za delo, sol….. Koliko torej pride 1 kg tako doma pečenega kruha (čisto navadnega, brez vseh dodatkov) v primerjavi z najcenejših v trgovini?
Stvar je v tem, da mi nismo kupovali najcenejšega v trgovini, ker vseeno radi jemo dober kruh. Tu in tam smo ga tudi že spekli doma, ampak ni bilo to čisto to. Kruh, ki smo ga kupovali mi, je prišel 2,5 evra ali celo 3 evre za hlebec. Pa še podražil se bo, tako da zdaj bomo pa rekli stop.
Sicer pa hvala vsem za prijazne odgovore. Vprašanje sem naslovila na taprave gospodinje, ne na monovske primitvce, ki nimajo kaj pametnega napisat, potem pa pljuvajo.
Paco Morales, ti pa slogan zamenjaj, ker ni v skladu s tvojimi prispevki na forumu.
Kila moke stane 50c, kocka kvasa 7c, elektrika približno 10c, voda in sol staneta zanemarljivo malo. Iz tega dobiš približno 1.8kg kruha, približno dvakrat cenejše, kot so najcenejši hlebci v diskontih.
Glavni prihranek je pa tisti, ko NE greš v trgovino samo po kruh (in se ti prilepi takoj še za 5€ drugih stvari).
Najboljši kruh do sedaj:
1 kg moke, posoliš, v moko zliješ 1 kvas stopljen v 1 dcl vode, dodaš 1 dcl olja, 6 dcl vode, jaz dam še sončnična semena. To premešaš toliko, da se vse skupaj sprime (1 minuto, naj te ne skrbi ker je kar pacasto, če je prav tekoče dodaš še malo moke), nato daš vzhajat 20 min, ponovno malo pregneteš (toliko da upade), vzhajaš še 20 min. Nato to pregneteš (je kar lepljivo), pustiš še kakšnih 5 min na pekaču in daš peči cel hlebec oz. jaz delam žemljice. Režem po eno pest testa in delam kupčke na pekač. Iz tega pride 18 okroglih žemljic. Sedaj vzhajajo še kakšnih 5 min, oz. dokler se peč ne segreje. Pečem jih okrog 15 min na 250 stopinj (pogledam kdaj porjavijo). Tople so ful hrustljave, jih jemo pa tudi še 4. ali 5. dan. Dajem jih tudi v skrinjo
Bolj enostavnega recepta, brez gnetenja da ti odpadejo roke, ne dobiš nikjer.
Kruh pečem že veliko let in ga zato delam po občutku.
Ponavadi vzamem 1,3 kg moke, 1,5 kocke kvasa, sol in vodo po občutku. Po želji dodajam še semena. Pečem in navadne bele moke, iz polnozrnate, črne tip 1100, pirine polnozrnate, ovsene,… Ponavadi polnozrnato in pirino polnozrnato moko mešam z navadno, da kruh bolje vzhaja in da ni tako zbit. Se pa da speči kruh tudi samo iz polnozrnate moke, vendar je potem nižji, ne vzhaja toliko in je bolj zbit. Po mojih izkušnjah mora biti testo iz polnozrnate moke malo bolj mokro ko testo in navadne bele moke.
Jaz porabim približno 15 minut časa za delo (pristavim kvas, presejem moko, približno dvakrat po pet minut gnetem, pečica dela sama, pomivanje pekača mi vzame ravno eno minuto). In ker naše trgovine večinoma še nimajo palčkov prinašalčkov in mi obisk štacune tudi vzame nekaj časa, lahko tisto uro kar pozabiš.
Tudi jaz ga delam po občutku, tam nekje iz 700 g moke. Vzamem 1/3 ržene moke, 2/3 moke tip 850, pol kocke kvasa, dve žlički soli in vodo. Skrivnost dobrega kruha je v tem, da imaš pravo gostoto testa. To je pa takrat, ko se testo naredi v kepo in se ne lepi več. Če je testo pregosto ali preredko dodaš vodo ali moko.
In nastane najboljši kruh na svetu. Potrebuješ pa seveda nekaj izkušenj, ni rečeno da bo že prvič oh in ah.
Ker še nikoli nisem pekla kruha, veliko pa pečem peciva, me zanima koliko se da soli na 1kg moke? Hvala za odgovor.[/quote]
He he, tole pa je ‘moj recept za kruh’ objavljen na sosednjem forumu … No, v bistvu je recept od mojstra Goljata, pri katerem sem bila na tečaju peke kruha.
Sicer nisem računala nikoli, koliko me domač kruh finančno stane, saj je okus neprimerljiv (k osnovnemu receptu dodajam dodatne), poleg tega pa velja tisto, da ne rabimo iti v trgovino po kruh, potem pa kupimo celo vrečko nepotrebnih zadevščin…
Sedaj ga pečemo večina doma, po drugi strani pa je res, da ga tudi pojemo več, kakor pa smo ga prej, ko smo ga kupovali – je pač preveč dober. Kilogramčki pa so temu primerni 😉
Pa še odgovor na eno vprašanje glede soli: na 1 kg dam 2 (ravni) žlici soli. Iz 1 kg naredim dva hlebca.
Lp,m.
Baje smrdi kvas iz Hofra in Lidla. Jaz vedno kupim Mercatorjevega ali Falo. Ali pa suh kvas od Dr. Oetkerja. Možno je tudi, da ga daš preveč ali ni čisto svež.
Moj recept:
250 g polnozrnate moke
250 g bele moke
1 žlička sladkorja
1 žlička soli
1/3 kocke kvasa
135 ml vode
135 ml mleka
1 žlička olivnega olja
Po želji:
sončnična semena
lanena semena
jajce
Peče pa kruhomat! 🙂
Meni je všeč tak bolj kompakten kruh z velikimi luknjami in hrustljavo skorjo in za moj okus je tole pa res najboljši kruh, ki ga lahko spečeš doma brez krušne peči:
http://www.kulinarika.net/recepti/9450/kruh/kruh-brez-gnetenja/
Edino kar je, da ga moraš prejšnji večer zamesiti oziroma zmešati sestavine skupaj – se pravi, da ga moraš načrtovati en dan vnaprej.
Čeprav si ga malo usekala mimo s tistim, da se ti ne da iskat po netu, naj ti bo, ker sem dobre volje 🙂
Jaz vzamem ene 1,2 kg moke – 1/2 bele, 1/2 polnozrnate, in ju zmešam v veliki posodi, dam ob stran moke 1 žličko soli, na sredi naredim jamico in dam notri 1 kocko kvasa, čez posujem 1 žlico sladkorja in zalijem z ene 2 dc tople vode (kvas in sol v tej fazi ne smeta priti v stik). Pustim ene 15 min (lahko tudi več ali manj) da vzhaja, nato dodam semena (bučna, sončnična, sezam – po želji), nato zalijem z ene 7 dc tople vode in premešam s kuhovnico. Nastane tak moker poc, ki mora biti toliko kompakten, da se sprijema v eno tako žmohtno kepo, da ne leze vse naokoli, ker bi bilo preredko (potem spečen kruh ne bi bil dovolj kompakten in bi ob rezanju razpadel). Pustim, da vzhaja (od 30 min do 2 ur, če češ), nato premešam še enktra s kuhovnico in razdelim v 2 podolgovata ozka pekača, obložena s peki papirjem. Kruh naj vzhaja še ene 30 minut, medtem pečico ogrejem na 200 stopinj, dam notri kruh, zmanjšam na 180 st., pečem 45 minut.
Simpl ko pasulj, kruh res dober, pacanja zelo malo, posode malo, hitro narejeno, jaz ga običajno delam vmes, ko delam kaj druega, tako, da je narejen sproti. Najbolje mi je to, ker ni gnetenja in pacanja z rokami ter umazanih površin. Le 1 posoda in 1 kuhovnica.
Forum je zaprt za komentiranje.