Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recept za kruh

recept za kruh

Zivjo,
zelo rada bi kakšen recept za kruh.
Zelo rada bi ga spekla doma, pri nas ga pojemo 1,5kg na dan in je to ze izdatek))

Pri nas navadno ves kruh pečemo doma. Osnovni recept je preprost.

0,5 l vode
800 dkg moke
2 čajni žlički soli
2 čajni žlični sladkorja
1 kocka kvasa

Če je testo preveč mokro dodaš še moko.

Jaz vse sestavine zamo zgnetem v testo in pokrito pustim na toplem da vzhaja cca 1 uro.

Pri nas kombiniramo različne vrste moke (ržena, polnozrnata, polbela). Včasih zmeljemo na mlinčku cela zrna in iz take moke pečemo kruh. Jaz mu vedno dodam nekaj bele moke, ker lepše vzhaja. Kruh iz take moke počasneje vzhaja.

Namesto vode lahko dodaš mleko, ali smetano ali nekaj olja in nekaj vode. Če dodaš maščobo (olje, mleko, smetano) je testo bolj prožno in se ne drobi. Mož, ki je sladkorni bolnik namesto sladkorja doda umetni sladkor. Sladkor je potrebno dodati, da lepše vzhaja.

Ko testo prvič vzhaja pri ponovnem gnetenju dodamo sončnična semena, sezam ali lan, kar imam trenutno doma. Včasih mož v svoj kruh doda tudi rožmarin in pehtran, toda to na za vsak dan.

Nato naredim hlebčke, ki jih pečem v podolgovatih modele ali pa dolge kačice (navadno za polnozrnati kruh). Testo pustim vzhajati (pokrito) da naraste na vsaj dvakratno količino.

Pečem pri temperaturi 250 oC od 25 do 35 minut. Kačice manj časa, kruh v modelu pa dalj časa. Kruh mora votlo zadoneti, ko ga potrkam. Kruh zavijem v čist prtič in pustim da se popolnoma ohladi.

Ker pri nas nismo veliki jedci kruha, ga nato polovico zamrznem (štručke narežem na rezine in dam v vrečko po porcijah). Doma pečen kruh se pokvari hitro, ker nima dodanih konservansov.

Uspešno peko želim

Mateja

Osnovno testo za kruh pri meni je enako kot za pizze. Vedno mi, ko pripravljam pizze ostane testa, da iz njih spečem male žemljice. So nam bolj všeč kot kupljene.
Pri kruhu narediš enako, samo količina je večja. Seveda pa imaš veliko variant kot je napisala Tajč. Če dodaš mleko, lahko dodaš še jajce in dobiš dober mlečni kruh. Torej vse po svojem izboru.

Kruh pečem pri 200 stopinjh caa 1 uro. Včasih hleb drugič štruce. Če pečem črn kruh (ržena,bela , krušna moka ) naredim hleb. Iz bele moke pa naredim štruce.

eno vprasanje. testo se lepo dvigne…vse o.k. lepo se spece…kruh je rahel…skorja pa trda in debeeeela !! zakaj? lp petra

petra, poskusi na dno pečice postaviti pekač (ne tisti tavelik od pečice, pač pa kateregakoli primerno velikega) in ga napolni do prb 1/3 z vročo vodo. jaz dam pekač v pečico takoj, ko jo prižgem oz. začnem segrevati.
Ravno včeraj sem spekla takšen kruh, z dodatkom pšeničnih otrobov in lanenega semena in izpadlo je super. Skorje je bila najprej trda, nato pa sem kruh prevalila “na glavo” in pokrila z rahlo navlaženim prtičem.

Isti večer sem kupila ciabatto in potem je bil moj kruh bolj pohvaljen. 🙂

LP

Voda v pečici res pomaga. S tem, da dam jaz manjšo kozico, ne pekača.

Pečica naj bi bila na začetku peke zelo vroča, potem pa manj.

Veliki kruhi (štruce, kolači) se v električni pečici predolgo pečejo in se zato skorja bolj izsuši. Pri malih kruhih (pekovsko pecivo = žemlje, hlebčki) se naredi samo tanka skorja. Sama delam ponavadi žemlje ali hlebčke – tudi manj elektrike gre.

Če daš v testo nekaj maščobe, se tudi manj suši (potica). V testo za kruh lahko vmešaš žlico ali dve olja.

Ko vzamem kruh (ali pecivo) iz pečice, ga takoj zavijem v platnen prt (suh, ne navlažen) in postavim na rešetko, da se hladi. Na rešetko pa zato, ker sicer postane spodnja stran “pocasta”.

Upam, da sem karkoli pomagala. Sicer pa, če bo skorja spet trda, vsaka stvar je za kaj dobra – žvečenje je zdravo za zobe in čeljusti. :-)))

Hej,Petra! Se spomnis poletne diskusije o kruhu? Lp Babi

ja,spomnim::) nekako tako je bilo…ce ti ne “rata”,kupi v trgovini….!? se prav spomnim!? lp petra

…zelo rada spečem doma kruh…sploh sedaj, ko je postalo bolj mrzlo in potem zadiši….

…dolgo ga že občasno pečem in sedaj ga delam čisto po svoje, precej nenavadno…vendar kruh je odličen.

Naredim čist osnoven kvasec in počakam , da se dvigne. V skledi zmešam moko, najraje dam pol bele in pol polnozrnate ( vse kupim v mlinu )., nato dodam sol in semena ( sončnična , bučna, lanena ).

Vodo segrejem. Naredim jamico, dodam kvas in vodo…vode je precej, tako, da je testo mokro. Vse skupaj mešam z el. mešalnikom, z nastavki za testo. Ko se vse skupaj premeša , pokrijem in pustim cca 2 uri, da vzhaja. Nato testo ponovno zmešam z mešalcem in ga ” prekucnem ” v štirioglat pekač. Masa je gosta, kot bi delali gost bisvit.

Testo posujem s sezamom in pustim vzhajati zopet več kot uro. Ko je pekač poln, kruh spečem v prej ogreti pečici ( 200 C ) , temperaturo zmanjšam na 180 stopinj in pečem cca 45 minut. Vročega takoj vzamem iz pekača in ga dam na rešetko….vse skupaj pustim zunaj in nič ne pokrivam.
Ves čar je v tem, da je res enostavna priprava, le časa rabim malo več pri vzhajanju, saj je testo zaradi semen precej težko….

Ampak ..kruh je božanski, poizkusite, ne bo vam žal…in svež ostane zelo dolgo časa…

Ja,Petra,prav tako! Jaz grem zato na pizzo ven! Pozdravcek Babi

Frfra,spet sem se ti pripopala! Res je poanta v vzhajanju.

Si kdaj poskusila dati testo v nove glinaste okrogle(navadne) loncke za loncnice?
Prej ji dobro operi,posusi in izdatno namazi z oljem.Vanje daj kupcek testa in naj vzhaja,potem pa v pecico. Zelo naraste in ker je spodaj ozji,se na vrhu lepo razsiri.Otroci so presrecni,ko dobijo vsak svoj kruhek.Jaz jih imam 4 prav za tako peko,slano ali sladko. Isto je v ozjem emajliranem loncku.
Drugace pa rada naredim kot moja mama,ko je dala manjso strucko ali hlebcek na ploscato opeko.Zelo je pogresala nonino krusno pec.
Okus je res dober. Lp Babi

….uf babi….ti se samo popi…če se tak strokovnjak kdaj name prilima, hehe…ti pa povem, da sem že kuhana in pečena tuki gor…prej sem bila na življenje…pa je živ mrk ratal…tuki je pa polno življenja:.:))

….ja, kruh mi res dober rata, veš….včasih naredim tudi čebulnega, pa druič malo koruzne moke vmes zmešam…samo časa mi zmanjkuje…popoldan pridem pozno iz službe..pa se mi potem ne ljubi do polnoči čakat kruh…ob vikendih ga pa redno pečem…..sploh sedaj, ko mi je punca odšla v Ljubljano…ga vedno z veseljem vzame s seboj..:))…Sploh se mi pa zdi, da že nekaj časa veliko raje pečem kruh in slane zadeve kot sladkarije…morda je bila kriva vročina …ampak..ta vikend je tvoje korenčkovo pecivo na vrsti, pa pitulice, hehe…mi je sin vse sestavine že sam od sebe prinesel domov…

Babi…tisoč pozdravčkov…tako me na mojo mami spominjaš…

Hej!
Sem res opazila,da ti je pri nas vsec.
Spomnim se,ko sem ti dolgo nazaj nekaj odgovorila in zacela:hej Frfra,ki ni prav nic frfrasta.Potem te spet ni bilo,pa sem te nasla na Zivljenje..
Saj tudi sama pokukam tja in sem te vedno prebrala in tvoji komentarji o Formuli so bili zelo izcrpni.Se porocil mi ni bilo treba poslusati.
Ampak sem vcasih zacutila nekaj negativne energije in tej se rada umaknem. Jaka pa je posebne vrste ptic.Se nikoli nisem mozu povedala toliko vicev!!
Se na Starsi je vcasih bolj tuzno. Ko se zacne razprava tasce neveste je…
Ne,to ni zame,caprav so mlade mamice magnet in tudi zelo pametne.Sicer so otroci moja sibka tocka.Prav vidim jih ,kaksni so in kako sraufajo laske tem srecnim mamicam.
Ob pisanju jedilnikov je pa toliko lepih spominov,da potegne.
Aha,pticka je odsla in nese s sabo mamine dobrote.Ko je bila moja hci
v Ljubljani,mi je vse vlozeno sadje in marmelade odnesla;ti studentje so potem zmazali.Uzitek je bilo vkuhavati. Pri mizi doma pa je bilo tako pusto brez nje. Se pa clovek vsemu privadi,sicer pocasi. Lep dan Babi

Hojla!

Mene pa zanima, ali daš testo za “tamale kruhke” vzhajat V lonček ali NA lonček?
Mi bi malo pekli v teh hladnih dnevih. Pa seveda jedli tudi!

Hej,v loncke.Ker ne more v sirino,testo vzhaja navzgor. Je res lepo na pogled. Vnuku moram vedno to narediti.Tudi boljsi mlecno masleni kruhki so dobri,pomazem jih malo z maslom.
V Angliji sem si pa kupila res lep glinen modelcek za kare kruh,zelo drag,ker jih prodajajo za souvenir-bread baker. Celo majceno poticko naredim v njej in je tako slastna.Glina da svoj pecat. Kruh iz teh lonckov sem prvic jedla vToscani in smo vsi tako hvalili.Cim sem prisla domov,sem si jih kupila.
Se nasvet.Ko bos kaj pekla v pecici,daj se nove zraven,ker se lahko zgodi,da kateri poci.Meni se ni.Za vsak slucaj!Potem ne pocijo vec.
Naolji in potresi z moko,preden das testo notri.Testo naj sega pred drugim vzhajanjem nekje do dobre polovice,ker naraste. Lep pozdrav B

…ej, babi….tolk si me zrajcala, hehe, s temi lončki, da jih grem zdele kupit…samo , da službo končam…

Lep deževen dan..

halo babi ali katera druga lepo prosim za recept za lignje na buzaro.Vem,da sem nekje drugje pa vseeno.Prav rada bi jih že naredila pa ne vem kako do recepta.hvala ida

Hojla!
Hvala za odgovor!
Danes je več kot idealen dan za peko. Lončki so že pripravleni, samo “spečeni” niso. Bomo danes probali, pa bomo videli kaj bo.

Snežen pozdrav Meta

Si ga poskusila zaviti najprej v vlažno krpo, nato pa še v suho? Ko se kruh ohlaja, mora biti močno pokrit, da sopara zmehča skorjo. LP!

sem-vse sem ze probala! (( lp petra

…malo nižje preberi, kako naredim kruh…..poizkusi, boš videla, kako bo mehka skorja….brez , da pokrivaš…

ta tvoj recept sem si vceraj prebrala in sprintala!!! ob prvi priliki bom tocno tako naredila-potem bomo pa videli!! ?: ( lp petra

…Petra, naredi ga prvič brez dodanih semen. Zmešaj samo pol bele in pol polnovredne moke, da dobiš občutek….in nič, res nič ne šparaj z vodo. Če bo preveč mokro, dodaj moko….ne ustraši se pacarije …:))

o.k. dogovorjeno! bom porocala!! lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close