Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recept z ogromno jajci

recept z ogromno jajci

V hladilniku imam 40 svežih domačih kokošjih jajc.

Ker se mi naslednji teden obeta “nova zaloga”, bi rada ta jajca čimprej in čimbolj okusno porabila.

Dobrodošel bo kakršenkoli recept, link do recepta za sladice (ali pa tudi kaj drugega), kjer se porabi čim več jajc.

Spodaj sem že gledala recept od petre (10 jajc, pomaranča…), pa mi nekako ne sede preveč.
Doma nismo najbolj navdušeni nad orehi, mandlji…

Dosti zahtevam, ne?

Hvala že vnaprej!

me:)

Nabiranje holesterola!

Naredi domače rezance- počakajo, pa še okusnejši so….Sicer pa bre lahko v biskvitno testo veliko jajc ali pa v skutino pecivo…malo nazaj sem ga ravno brala….

PS: jaz sem za rezance ( ozke, široke…) 🙂

podoben problem sem imela prejsnji teden- zato tista torta:)
en dan sem za vecerjo naredila por,smetana,zacimbe…pa kar nekaj jajc-v bistvu je to kekaksna porova omaka z jajci.
druga stvar je-zelo podobna z buckami…pri obeh porabis 2 jajci na osebo./ o holesterolu nismo razmisljali 😉 /.

lahko naredis kaksno zeliscno omleto /glej frtajla/….lp petra

Pa za sataraš za več oseb tudi lahko porabiš kar nekaj jajc.
Sicer je pa res najbolje, da narediš zakuhe za juho, rezance, ribano kašo itd.
LP

Silva, hvala za zelo koristen in uporaben odgovor.
Verjetno bi bilo najbolje, da jajca vržem proč, ne?

Vse ostale – ja, tole z rezanci in podobnimi zadevami bi prišlo v poštev, vendar nas z vsem naštetim zalaga mama, tako da imamo tega na pretek. :-)))

Verjetno bo padla kakšna veliiiika torta z obilo čokolade. Glede holesterola se zaenkrat pri nas ne obremenjujemo (leta + aktivno športno pa tudi sicer dokaj zdravo življenje + “dobri” geni = nizek holesterol – vsaj zaenkrat). :-)))

Hvala vsem!

a ni v kremšnitah ogromno jajc?

Dalmatinci imajo fantastičen puding iz jajc. Pravijo mu ROŽATA. Kuha se na sopari in za njo potrebuješ:

6 jajc
1/2 l mleka (sobne temperature)
6 velikih žlic sladkorja
1 vrečko vanili sladkorja
pest rozin ( ni nujno)
1 veliko žlico ruma ( ni nujno)
1 žlico nastrgane lupine neškropljene limone ( ni nujno)

Vse sestavine skupaj zmiksaš. V posodo v kateri boš kuhala- pekla daš 4-5 žlic sladkorja in ga v njej stopiš na štedilniku ( ponavadi delam v kovniski skledi za solato).S tekočim sladkorjem “obložiš” posodo na kateri se naredi karamelna obloga.V to vliješ zmes iz jajc.
Pečico ogreješ na 200 stopinj.
V drugo posodo vliješ vodo in v njo daš posodo z jajci ( ponavadi do 2/3 višine). in vse skupaj daš v pečico za ca 25 minut.
Ko je rožata kuhana, jo pazljivo obrneš na krožnik ali pladenj za torto. Pri tem pazi, da te ne opeče raztopljen sladkor. Serviraš hladno, narezano na kose, kot torta, lahko z dodatkom sladke smetane.

Pa še ena ideja:

Španska tortilja

1 krompir
1 paprika (meni je najbolj všeč če je rdeča)
1 bučka
1 čebula
česen, začimbe
4 jajca
po želji: k. smetana ali mleko, sir

Krompir narežeš na kocke ali ploščice in ga v vreli vodi kuhaš 10 min.

med tem na olju v ponvi prepražiš čebulo, papriko in bučke. Ko je zelenjava opečena posoliš, popraš, dodaš začimbe, po potrebi malo vode in dušič cca 5-10min. Dodaš na pol kuhan krompir in še malo opečeš na močnem ognju, da krompir dobi barvo. V posodi stepeš jajca, po želji dodaš mleko/smetano in/ali sir. Zmanjšaš ogenj, dodaš jajca. Če imaš pokrovko, ki je dovolj velika, pokriješ. Ko jajca na sp. strani zakrknejo, s pomočjo velikega krožnika omelto obrneš. (Obstaja varianta, da daš omleto v pečico)

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

hja, kaj naj rečem? Krasne ste!

Hvala!

Jajca pa lahko tudi zamrzneš. In sicer jih najprej ubiješ v skledo in s kuhalnico samo malo razmešaš. Nikoli stepat da ne nastanejo zračni mehurčki. Potem vliješ v plastične posodice (lahko jogurtovi lončki) in zamrzneš. Jajca so potem uporabna za razna peciva, testenine,… Samo zapomni si, koliko jajc si dala v eno posodico.

LP; Ela S

Ne mi zamert za ta odgovor………..meni se zgodi tudi 3-4 na leto, ko gremo obiskat moževo sestro na kmetijo(je ful daleč 200km v eno stran), da dobim tudi do 70 jajc……….kaj potem z njimi……..saj vemo, da jih je potrebno porabiti ne nasljednje 3 dni ampak čim prej……………..pa naredim tako, da jih nekaj dam oz. podarim moji mami, nekaj pa kolegicam………sama jih obdržim max. 20 ali samo 10…….ker jih ne porabimo ful veliko……..zavisi…….pečemo tudi…….a ne prepogosto….linija………………enako se mi zgodi z zelenjavo…….dobim ful veliko….tega v parih dnevih ne moremo pojesti….skrinja je majhna…..kar gre not spravim, nekaj kar se obdrži dalj časa spravim, drugo, kar vem, da ne moremo porabit….in ne bi rada metala stran, podarim ali kolegica……..ali sosedi……..ker take količine zelenjave enostavno ne moremo obdelat……pa imamo ogromno zelenjave na jedilniku………

Pa še nekaj idej za večjo porabo….jajc…:
– skuhaš zelenjavo narezano na koščke (krompir, korenje, koleraba, grah, koruza, fižol…………) skuhano ocediš in popražiš na čebuli (in slanini, šunki, ocvirkih) popraš in po potrebi dosoliš….potem pripraviš ponev….v skodelici zmešaš 2 jajca, malo vode, sol, poper….in na maščobi ocvreš, da do polovice zakrkne, na polovico daš cca. 3-4 velike žlice zelenjave prepogneš preostalo polovico omlete čez, malo še popražiš…..in kmečka omleta je tu…..lahko vključiš še malo sira
– musaka….na koncu preliješ čez nekaj premešanih osoljenih in popranih jajc s kislo smetano……spečeš……
– zakuha v juhi…..ulivanci
– ruska jajca…..
– krompirjeva solata s jajci….
– ….

Še ena ideja: šado ali šato (uporablja se oba izraza).

Kroki, zakaj pišeš med tekstom množico pik ???
Prav zoprno za branje je tako sporočilo.

Ne vem.
Se bom potrudila manj pik delat.
O.K.

Bolj za salo, upam, da ne boste zamerile:) Dobila sem asociacijo, ko sem prebrala naslov posta.

Sama imam do jajck nekoliko poseben odnos, pravzaprav bi lahko shajala brez njih:)

Ko sem brala knjigo Alliendeve Vroce kot voda za cokolado ( ali nekaj podobnega), sem jo brala tudi zaradi receptov. In v njej je pasus, ko je nesrecna nosecnica primorana pripravljati sladico iz OGROMNO jajck.
Za kaksno priliko?

Za poroko fanta, v katerega je zaljubljena in se poroci z drugo!!

Ze to je katastrofa:(((

Vrocina, rumenjake mora mesati s sladkorjem v tocno dolocenem zaporedju, dodajati s tocno dolocenim casovnim razmikom.

In pri ne vem katerem dodaden rumenjaku postane dekletu posteno slabo.

Dobila sem kurjo polt in sama zacutila slabost v zelodcu…ob branju.
Ce bi to doletelo mene, bi bila katastrofa, ne poroka:)

Dobro, da so elektricni strojcki:)))

Pa ne si pokvarit veselja, ko uzivate dobro jajcno jed:)

Lep pozdrav Babi

Drage moje, res hvala vsem!

Če povem, da sem dobila v dar 60 čisto svežih kokošjih jajc, moja redna “dobaviteljica” (= mama), pa mi je kak dan prej tudi dala 20 jajc (ena malenkost je pa tudi že bila v hladilniku), hja, potem me lahko razumete, zakaj imam naenkrat tak problem. ;))

20 jajc je mož nesel sodelavki v službo, enako sem naredila jaz, za kaj več pa sem že bila v dvomih, ker je večina mojih sodelavk/kolegic bolj take sorte, da če ni iz trgovine, ni v redu, ker ne zadostuje zdravstvenim/higienskih standardom, pa salmonela (saj ni treba jesti surovih jajc), pa… Meni se sicer zdi tako razmišljanje čisto mimo, vendar…
Po mojem mnenju ga čez domače jajce ni (enako velja za vso sadje in zelenjavo), ampak vsak pač razmišlja po svoje.

Nekaj jajc sem že porabila (spekla sem ogroooomno palačink – nekaj sem jih nato dala v zmrzovalnik), v teh dneh se bom lotila še kakšnih piškotov (znajo počakat kar nekaj časa), pa tale Rožata od D&G mi diši in pa seveda mi ne uide čokoladna torta. :)))))))

me – s katerega konca Slovenije pa si?
Jaz bi z veseljem vzela kakšno domačo jajčko, te kupljene se mi prav gravžajo. Svoj čas je tudi mene mama zalagala z njimi, a nima več piščancev, torej jačka kupujemo.

Ja maš pa čudno družbo. Jaz pa zaupam, imam zanesljive vire domačih dobrot in jih z veseljem vzamem, enako je s sosedami in prijatelicami oz. mojo mamo. Včasih se mi prav potoži po kakšni domači smetani in skuti, ki je ne dobim prav pogosto, ker je babica pokojna, s tem manj živine, manj mleka in še veliko faktorjev. Ne rabim nečesa specialno iz trgovine, dragega…..jaz sem za domač kruh, domačo smetano, malo sladkorja in mleko, to je najboljša malca ali večerja, ne rabim sirov, salam in belega kruha. Domače naj bo !
Saj domače je veliko bolje, če smrdi je čudnega videza je pa itak prvi znak, da nekaj ni uredu, to potem zavržemo, naj bo domače naj bo kupljeno.

Jasna* – iz Mb konca sem. :)))

Ja, kroki, se strinjam da imajo čudne poglede na te zadevščine, ampak če jim tako paše…
Sem imela slabo izkušnjo z eno sodelavko, ki sem ji prinesla čisto sveže domače mleko. Jaz vsa navdušena, da ji dostavim pravo in ne “umetno” mleko, potem pa čez nekaj časa izvem, da ga nihče doma ni pil, ker jim je smrdelo po kravah (halo????) in da tudi skuta ni bila dobra – je kupljena boljša kot ta, ki so jo sami naredili!?!?!?
Glede na to, da sem sama zrastla na tem mleku (kolikor se je le dalo, smo uporabljali mleko, ki smo ga kupili pri sorodnikih, ki hranijo svoje krave izključno in samo z “naravno” hrano – nič silosa ali kakšnih umetnih krmil), sem bila prav užaljena in žalostna.

Od takrat naprej več domačih stvarih ne podarjam oz. samo redkim. Pač slaba izkušnja. Je pa res, da družina od te sodelavke bolj ali manj živi na raznih posebnih, Polijih, kupljenih pudingih, smokijih, čipsih, vnaprej pripravljeni kupljeni hrani, gaziranih pijačah… Tolažim se, da tako ali tako ne poznajo “pristne” hrane.
Ne vem, no, jaz sem za domače.
Imam to srečo, da me mama zalaga z domačo skuto, smetano, sirom, jajci, sezonskim sadjem in zelenjavo…

Ah, čisto me je zaneslo. Pa sem iskala samo recept, kjer bi porabila čimveč jajc. ;)))))

Trenutno se v kuhinji hladijo piškoti, zvečer se bom lotila še Rožate. Zaloga jajc pa kar hitro pohaja.

me 🙂

čokoladni kolač

400 g črne čokolade
400 g sladkorja
400 g masla
300 g ostre moke
8 jajc

Čokolado in maslo stopimo, dodamo sladkor in postopoma rumenjake. Vmešamo sneg in moko. Vlijemo v tortni model.

Pečemo 35 minutna 175°

Še mehko (izgleda ne pečena) vzamemo iz pečice in pustimo čez noč v hladilniku

Nič drugega… za čokoladarje mmmmmmmm

Hojla,

jaz pa predlagam da narediš čebelji pik – če si z MB konca, ga sigurno dobro poznaš 🙂 PA še veliko jajc porabiš zanj….in zeloooo ga hvalijo!

Sama se ga že nekaj časa spravljam delat…..pa bo že enkrat ob priliki!

LP, zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close