Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recept – smrekovi vršički

recept – smrekovi vršički

Naš mali fantič je bil celo zimo bolan in svetovali so nam smrekove vršičke. Spodaj sem vse prebrala in sliši se enostavno…

Ali dam samo plast vršičkov in plast sladkorja, potem pa na sonce? Ali se doda kaj tekočine? Kako to spravite – je nujen hladilnik ali samo zaprti lončki? In še, koliko sladkorja nastane, če s plastmi napolnim velik kozarec (mislim, da trilitrski)?

Vsakega nasveta bom vesela.

Aja, kako pa se tole jemlje – dveletnik in štiriletnica bosta pila…celo leto, ali samo na jesen?

A.

tukaj je ustvarjalna napisala recept za vrsicke.

LP

Jaz sem že napisala, da plasti dajem “od oka”:) ali “na uč”:))

V literski kozarec tako dam recimo 2 cm vršičkov, jih malo potlačim (ampak ne preveč), glih toliko, da se poravna, in nato približno enako sladkorja – to ponavljam do vrha. Na vrhu je plast sladkorja.

Kot je že ustvarjalna napisala, postaviš na sonce.
Če je daljše obdobje bolj hladnega vremena, jih jaz postavim na okensko polico, skozi katero sije sonce.

Sonce omogoča, da se sladkor topi. Ker se topi počasi, “pobira” iz vršičkov sok in se ga navzame. Na koncu ti v lončku ostane sirup – včasih bolj gost, včasih manj, odvisno koliko sladkorja si dala. Nič tekočine ne dodajaš, ker se le-ta naredi sama.

koliko sirupa dobiš je tudi odvisno, kakšne vršičke imaš. Jaz sem eno leto dobila bore malo, naslednje pa ogromno. Pa vedno delam na enak način. In iz iste smreke:)
Jaz sem recimo iz 3 kozarčkov (od kumaric npr.) dobila cca 6 dcl sirupa. Navadno ga spravim v manjše lončke, take do 1dcl, lani, ko je pa ratal sirup bolj tekoč, sem jih dala v stekleničke od fructalovega soka (2 dcl).

Pri nas se ga je po potrebi, predvsem otroku je všeč. In neverjetno, kako mu pomaga. Nič ni narobe, če poje vsak dan nekaj žličk čez zimo, ko se sezona prehladov nehava, pa mu daj vsak dan eno žličko. Oz. boš videla, koliko ti ga bo ratalo. Splača se, da ga porabiš do naslednje sezone, potem pa spet od začetka, s svežim:)

Jaz sem pred leti poskusila tudi s sušenjem vršičkov in sem iz njih skuhala čaj. Ampak… sirup je boljši:)))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close