Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recept: rižota

recept: rižota

Zdravo.

Kako skuhati rižoto – tisto, ki so jo včasih delali v menzah (in jo še dandanes kuha dosti gospodinj). Koščki mesa, grah, korenček in predvidevam paradižnik za barvo.

Hvala vsem.

…….ja vse to kar si napisala, pa še mal čebule.

To vse tenstaš na olju……ene pol ure in po potrebi doliješ mal vode, da se ne prismodi.

Potem (brez skrbi kar noter) dodaš dve pesti riža (2 pesti za 2 osebi….če kuhaš za 4 dodaš 4 pesti …ampak res pesti, ne razprto dlan..)

in zaliješ z vodo. Ene 3 dcl brez skrbi.

Potem počakaš 15 min, da se skuha. Eni mešajo, eni ne – odvisno od posode.

Evo, pa imaš slastno rižotko!

Hvala!
Sem mislila, da je kakšna finta. Ker meni nikoli ne uspe tako dobra.

Fint je kolikor hočeš.
Ampak največja finta je, da čim manj kompliciraš, bolj okusno je. (za ženskice pa to, da ti jo skuha en drug, haha).

Jutri se ti bodo oglasile mone s 100 recepti. Največja štala bo, ker:

– ene nikakor ne kuhajo riža skupaj z omako! Ga posebej v vodi, precedijo in splaknejo in umešajo……………..! ! !
Pa kaj je lepšega, noter usut riž, pomešat, zalit (ful manj dela)…..

Potem bodo pa še pametovale – – – – – – – počajamo na jutri, haha!

Evo, “jutri” je tu, ampak jaz tudi vsujem riž v omako in ga kuham v njej – če delam rižoto.

Za tako rižoto, kot bi jo želela avtorica, izberem telečje meso, nasekljam čebulo in jo porumenim v kozici, in sicer imam eno kozico, v kateri vedno delam rižoto, tako litoželezno. Nato dodam na koščke narezano meso, ko se malo popeče dodam še zelenjavo, solim, dam rdečo papriko v prahu, pomešam in dušim na nizkem ognju, malo spodlijem. Po cca 30-45 min dodam riž in vodo v razmerju 1:3, žlico paradižnikove mezge. Kuham še 15-18 min, serviram vroče in potresem s parmezanom.

So ti punce napisale … je pa še nekaj in tudi glavni razlog, da ti nikoli ne rata tako “dobra”. V menzah je bila in je še danes ena glavnih začimb vegeta oziroma različica le te.

Ne drži povsem. Vem, ker je moja mama dolga leta delala v restavracijah in menzah in mi je zaupala marsikatero skrivnost. In skrivnost večinoma ni v vegeti, pač pa v tem, da so za spodlivanje jedi uporabljali juhe – zelenjavne, goveje, kurje, tudi ribje za ribje jedi. Da so spodlivali jedi tudi z omakami, ki so jih naredili prav v ta namen. Da so dodajali maslo, recimo ko je delala v boljši restavraciji (takrat v tistih časih je bil to en elitni hotel v našem kraju), so take jedi bogatili z različnimi masli – ja, ne boste verjeli, ni bilo samo maslo Ljubljanskih mlekarn, pač pa so ga uvažali iz tujine – eno je bilo slano, eno neslano, eno zeliščno, iz italije bivolje maslo ipd.
Dobro, v menzi ni bilo take hude izbire, a so se znašli drugače. V rižote so dodajali mesne omake, razne redukcije ipd.

Sama sem sicer navajena njene kuhe, vendar ker vidim kaj kuha in kaj daje v hrano, vem kaj jem in prepoznam ko jem jedi v restavracijah in menzah in lahko rečem, da rižota v menzi, kjer je poglavitna sestavina vegeta NI dobra rižota, kakršno bi kdo rad posnemal doma.

Kot pravi predhodnica, po menzah mogoče res dajejo vegeto, sicer pa ne. Tudi doma je ni treba. Rižoto vedno zalivam z juho(govejo, piščančjo,zelenjavno…), vegete doma sploh nimam. Zalivanje z juho da okus, vedno proti koncu kuhanja dodam še maslo (govorim o rižoti).

Pri rižotah se riž vedno kipne na praženo zelenjavo/meso,…..zalije in kuha naprej. Tisto od kuhanje riža posebej je neka novodobna fora neveščih kuharic.

. Zalivanje z juho da okus, vedno proti koncu kuhanja dodam še maslo (govorim o rižoti).

ja o čem je pa govora – o bukovih drvah mogoče

Res lepo, da si nam razjasnila. Le kaj bi mi brez tebe in tebi podobnih!:(

oooo fino. hvala vsem!! bom probala, upam da uspe;)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close