Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Recept in replika na ‘Božična Večerja’

Recept in replika na ‘Božična Večerja’

Zaradi velikega povpraševanja razodevam dva recepta za izvedbo upam, da dobre gurmanske Božične ali Novoletne večerje:

Sipina solata (predjed):

Sipo (najbolje svežo cca 60 dkg) narežemo na podobno velike kose, kot za meso za rižoto. Pristavimo vodo v katero dodamo kanček olivnega olja (deviško, hladno stiskano) cela poprova zrna, nekaj prepolovljenih strokov česna, lovorjev list, rahlo solimo in okisamo ter kuhamo cca 35 – 40 min. Sipino meso odcedimo in preložimo v skledo in pustimo, da se ohladi. Drobno sesekljamo nekaj strokov česna, malo šalotko ali nekaj več pora in nekaj oliv ter sesekljan peteršilj. To dodamo k sipinemu mesu, dodamo še nekaj žlic olivnega olja, kis, žlico ali dve suhega belega vina, nekaj limoninega soka, solimo in popramo po okusu ter vse dobro premešamo. Posodo pokrijemo in postavimo v hladilnik za par ur, da se solata dobro ohladi in prepoji. Ponudimo s preprostimi kanapeji ali dobrim čebulnim, česnovim ali olivnim kruhom. Nebeško!!!

Srnin (jelenov) hrbet v lovsko – zelenjavni omaki s hruško in brusnicami (glavna jed):

Potrebujemo (najbolje svež) srnin ali jelenov hrbet (bolj mehko je srnino meso) in ga za 24 ur namočimo v ‘mokro kvašo’.

Mokra kvaša:
Debelo zrezano jušno zelenjavo (korenje, cvetačo, koren peteršilja, koleraba, mala čebula, por…) pristavimo in kuhamo cca 30 min. Pred tem v posodo dodamo še cela poprova zrna, nekaj prepolovljenih strokov česna, timijan, rožmarin, lovorjev list, brinove jagode, kakšen pelat, solimo in okisamo, dodamo lahko tudi nekaj rdečega vina.

Meso vzamemo po 24 urah iz kvaše in ga po želji pretaknemo s slanino, kvaše pa ne zavržemo. Hrbet nato na hitro, z obeh strani popečemo na vročem olivnem olju. V visok pekač naložimo jušno zelenjavo iz kvaše (z začimbami vred) nanj položimo opečen srnin hrbet in zalijemo s tekočino iz kvaše, da je meso do tretjine prekrito. Postavimo v pečico (180 st.) in pečemo 45 min, vmes pa seveda pridno zalivamo s kvašo, tudi kakšna zajemalka rdečega vina ne bo škodila. Ko je meso pečeno ga vzamemo iz pekača damo na servirni krožnik in zrežemo na fileje, rahlo pokapamo s tekočino od pečenja in postavimo na toplo. Sok in zelenjavo, ki sta ostala od pečenja damo v posodo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Nastalo omako povremo in dodamo žlico rdečega vina in nekaj žlic kisle smetane, po želji jo še solimo in popramo. Omako prelijemo po lepo zloženih srninih filejih in dekoriramo kuhanimi (vloženimi) hruškami in brusnično marmelado. Za prilogo postrežemo z domačimi širokimi rezanci ali kruhovimi cmoki. Še bolj nebeško!!!

Upam, da sem zadovoljil vaše želje in da boste recepta uspešno uporabile(li) za pripravo svečane večerje. Sicer pa je dotlej še dosti časa in lahko vmes ‘vžgete’ še ‘generalko’!

LP, Kuhar

moje izkušnje kažejo, da je SIPO najboljše kuhati celo, ko jo ohladimo jo olupimo in narežemo…kuhamo jo v zelo malo vode, skoraj bolj dušimo, da se čim manj spere in je tako okusnejša…če jo narežemo prej in jo kuhamo v več vode, potem meso ni več tako okusno….saj to je jasno, saj je z vsakim mesom tako…
Kar se srne tiče, pa moja izkušnja kaže, da je 45 minut občutno premalo za pečenje, oziroma je potrebno za kos težak 1 kg več kot eno uro….če je kos težji pa temu ustrezno podaljšamo pečenje….pa še nasvet, v omako poleg smetane dodajte žličko gorčice…njami….

g. Jože!
Zelo cenim vaše mnenje. Dodal bi samo to, da sem oba recepta sestavil sam z upoštevanjem nekaterih splošnih navodil iz knjig ipd. in da sem le amater, ki občasno kuha za svojo družino, prijatelje… Noben od dosedanjih receptov se še ni ponesrečil, čeprav so bili večkrat preizkušeni. Kar se tiče sipe mi je način priprave svetoval izkušeni dalmatinski ribič (‘barba’) in kar se mene tiče je stvar uspela in je zelo okusna. Pri pripravi srne je čas 45 min okviren, saj je veliko odvisno od starosti mesa in kako močno prej meso popečemo. Jaz sem do sedaj vedno imel na voljo čisto svež hrbet mlade srne in je bilo 45 min peke in zalivanja več kot dovolj!! Dober tek…

g. KUHAR, tukaj smo predvsem zato, da si izmenjamo naše izkušnje…jaz če naletim na kakšen nasvet, ki ga ne poznam, kmalu preizkusim, če je res….in hvaležen sem za vsak dober predlog….no kar se tiče sipe, ali pa hobotnice je pa takole…..npr. če bi hoteli dobro kuhano govedino jo je najboljše kuhati v celem kosu…ali si prestavljaš kakšno bi bilo meso, če bi ga surovega razrezal na koščke, nikakrkšno….upam da se strinjava….če sipo razrežemo surovo, jo kuhamo, se iz sipe izluži-odteče dosti več soka (arome če hočeš) kot če jo kuhamo v kosu.Jaz sem to preizkusil in meni je dosti bolj okusna, če jo kuham celo in jo potem razrežem…..samo to sem hotel povedati, morda bi gdo to upošteval…..upam da nisi hud name zaradi tega…..predlagam ti, da naslednjič kuhaš sipe cele in jih potem razrežeš…kuhaj jih res v zelo malo vode, le toliko, da se bodo sipe kuhale skoraj v lastnem soku….potem lahko to vodko, ki je zelo močnega morskega okusa uporabiš celo za dresing…..probati ni greh in boš potem primerjal, obe varianti in mi na mejl sporoči, če ti je bilo všeč….dober tek tudi tebi…

Če ne prej, bom sipo po tvojem nasvetu pripravil letos za svečano Božično ali Novoletno večerjo. Če bom kregan s strani moje žene, boš delež kazni nosil tudi ti…ha, ha, ha! Havala in LP, Kuhar

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close