Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recept cevapcici

recept cevapcici

Kuharski lepi poydrav. Prosim,ce mi lahko napisete koliksen del soli na kg mesa itd.Vem, da obstaja pripravljena mesanica, pa tega nocem.

lp Drejcel

Ej, čevapčiče pa vedno delam po občutku – nekaj soli, popra, česna , pa še kaj po okusu.
Torej veselo na delo!

lp, orehek

hy dreycl- dobro vprašanje , čevapi
četudi greš kupovat meso v mesnico – pazi , ne reci , dajte mi kg faširanega, poglej po obešenih kosih in vzameš 1/2 kg govedine in 1/2 kg
svinjskega , ko daš mlet v mesnici , naj prvo prispelo iz stroja odstrani-
tako prideš do svojega izbranega mesa , doma , že omenjeno , dodaš :
stisnjen česen , poper, mleto kumino , in za začetek malo soli – slanost
boš okusil med mešanjem – probaš , ko ti okus odgovarja , pusti počivati ,
dodaš pa lahko še : mleto rdečo papriko , čili , lovor v prahu – okusi po želji
odsvetujem pa KRUH , ki ga dobiš v narejenih , ???? OGI

Hvala!

Recept tza maso za čevapčiče:
striktno se uporablja samo in samo govedina. Vedno mora biti meso sestavljeno iz različnih delov goveda, da je tudi del bolj mastnega zraven (vrat, potrbušnica, podplelčka). Na kg mesa gre 10 g soli. Najboljše je meso grobo zmleti in posoliti ter pustit v hladfilniku čez noč, nato še enkrat zmleti. V čevapčiče se nikoli ne daja česen, dovoljen je samo malo popra. V maso za pljeskavice se pa lahko doda na drobne kckice zrezana čebula. Drugače pa nobenih začimb drugih.

Čevap je izraz za veliki čevapčič, ponavadi 3 x večji kot navadni. Ostalim se reče čevapčič.

Začimbe, kot so pripravljene začimbe za čevapčiče in česen djajao samo tiszi mesarji, ki hočejo skriti slabo kvaliteto mesa. Za roštilj mora meso biti prvovrstno in zelo sveže. Zato se samo posoli in peče. To je bistvo pravega dobrega roštilja. Pa lep pozdrav Silvia

vedno sem mislila,da je v cevapcicih vec vrst mesa!? tudi ovcetina !

tistih narejenih ne maram prevec-vsi imajo nek “tipicen” okus. doma smo jih delali iz govejega,maalo svinjskega in ovcejega mesa. potem ni bilo “ta-pravo” !? lp petra

silvia,se nekaj bom vprasala. torej cevapcici so izkljucno iz govejega mesa! to mi je sedaj jasno. mi mogoce lahko zaupas iz katerih delov !? pomeni,da je v pljeskavici tudi samo govedina!?? se eno vprasanje. ce je na kajmaku- pljeskavico najprej speces na zaru,potem pa das na kajmak /ki naj bi bil prej pogret !? / -oz. se pljeskavica na kajmaku se kaj pece…!? lp petra

Jah na kajmaku se pomoje ne more nič pečt, ker je kajmak sir, ki se topi. Jaz poanavadi pleskavico spečem, potem pa kajmak zravem jem. Oz ga dam na pleskavico, da se na njej stopi.
Za kakšen drugačen način pa še nisem slišala…

Na kulinariki je bila pred kratkim dolga debata na to temo
.

Predvsem se splača prebrati zabaven članek na serbiancafe, no, recept seveda mislijo čisto resno.

ne bom se vmeševal , v vero posameznika , kajti svoje ne vsiljujem nikomur.
preberite še enkrat moj link – to so naše klobasice brez črevesa , so pa zelo dobri če dodaš ovčetino in omenjeno .OGI

Za crknit je tale Bane ;-)). Približno tako zabavno je opisal recept za “gibanica detaljno” – jaz sem iz njega pobrala samo način zavijanja in tako zdaj delam Babine pitulice po Banetovo ;-)). Al kako b’ temu rekla….

;-))

ja ta serbiancafe je dober ! tudi vsi komentarji 🙂 torej res amo govedina !! o.k. na prvem pikniku bodo taki ! lp petra

Živjo Petra,

Tukaj v LJ in drugje verjetno ne dobiš nikjer pravih čevapčičev, da so samo iz govedine razen v kaki bosanski gostilbi. Jedla sem jih v Harambaši in so super (samo govedina). Uporabi se kot sem rekla 1/3 od vrata, 1/3 potrebušnika (ne vem kako se točno ta del reče v slovenščini), 1/3 podplečke.

Pljeslavica se normalno speče in se nato da na krožnik, kamor si že dala kajmak. Vroče meso lepo stopi kajmak, tako da je to super. LP Silvia

Lahko se da malo ovčetine za večjo sočnost. Silvia

hvala za nasvet. tale harambasa mi je nekam znana!?
kot sem ze rekla,bomo na prvem pikniku pekli ta-prave cevapcice in pljeskavico. zna se zgoditi,da bo ze to nedeljo:)
pljeskavico/na kajmaku/ ponavadi postrezejo v posebnih kroznickih in mislila sem,da jih mogoce malo postavijo “na toplo” . lp petra

vceraj zvecer-bolj po naklucju sva z mozem “pristala” v harambasi. cevapcici-super! jaz sem se se pocrkljala s pravo tursko kavo-v findzanu + ratluk + cigareta / drina-:)) /. lp petra

A ni super ambient. In ravno ta postrežba kave z vsem kar paše zraven je krasno. Vedno bi se morali običaji obdržati, katera koli kuhinja, da je. Najbolj me moti, da začne ena mala gostilnica lepo delati, nato se razširi in postane industrijski tip menze. Zato imam jaz rada te male gostilne z malo različnega izbora hrane, a je ta perfekten. No pa lep pozdrav! Silvia

Pravi čevapčiči (najboljše se dobi v Bosni) vsebujejo obvezno ovčetino.
Če v Bosni (Sarajevu) rečeš “deset sa lukom”, dobiš pravo lepinjo in v njej čevapčiče in čebulo. Njami.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close