Rdeče oči
Arhiv mojih digitalnih fotografij je iz dneva v dan večji. Slik nisem nesla razvit že pol leta, čeprav jih imam kar nekaj že spravljenih v mapi, v katero shranjujem tiste naj naj. V čem je problem? Ja, v rdečih očeh. Zakaj bi razvijala take slike, če vem, da jih je možno popraviti? No, tu pa moje znanje zataji. Sprašujem sosede, a… ali jim je to sploh tuje, ali pa nimajo ravno želje, da bi mi to pokazali.
Kako na najenostavnejši način odpraviti to motečo nadlogo? Ali se to lahko naredi s Corel Drawom? Se lahko presname kje kakšen programček? Imam fotoaparat znamke Fuji.
CorelDraw za to ni primeren, pač pa kvečjemu CorelPhoto-Paint. Seveda je na voljo malo morje drugih programov za korekcijo rdečih oči. Z nekaterimi samo močno povečaš obraz na zaslonu, z ustreznim orodjem klikneš na zenice in postanejo rjave ali črne. Skratka, nič posebnega. Malo prakse pa gre.
Čudno, da ti nihče noče pokazati, morda pa ne znajo?
Jaz sem modro tiho, ker vse te stvari delam v slikarju, pa bi me Tista, ki nima pojma obesila, če ji kaj takega predlagam. Ampak meni gre; vse, rdeče oči, fotomontaže,… skratka – skrita ljubezen med mano in ‘slikarjem’.
Saj pa ni bistvene razlike med starim in novim??
Pa ne pozabi: najprej save as, in šele če ti je RES všeč, zbriši original.
Če pa hočeš, pa meni pošlji in ti jaz nardim. 🙂
Predlagam IrfanView. Je free, download iz http://www.irfanview.com/download_sites.htm. Namestiš program in…
Rdeče oči popraviš, da z miško označiš del slike, v kateri želiš odpraviti rdečo, nato pa v meniju Image klikneš RedEyeReduction.
Meni to zadošča.
Moj digitalc FUJI IMA vgrajeno opcijo proti rdečim očem, a še vedno se kdaj pojavijo. Fotograf mi je celo rekel, da ne da na NOBEN aparat garancije, da ne bo rdečih oči.
S slikarjem mi jih ni uspelo zadovoljivo odpraviti, ker so se mi, kljub različnim uporabljenim barvam, vedno zdele potem zelo umetne. S programom IrfanView pa sem zadovoljna. Enostavno in tako kot je treba, za moje potrebe čisto dovolj. Hvala!
Forum je zaprt za komentiranje.