Rdeca leca?
Zivim v Angliji, kjer dobimo vse sorte lece. V Sloveniji pa sem iskala in iskala rdeco leco, pa je ne njadem. Izgleda, da imajo samo zeleno in rjavo, ki pa se mi ne zdita tako dobri, pa se zelo trd olup imata, in ju je treba dolgo kuhati. Rdeca leca pa je precej manjsa, skoraj ploska in veliko lazje prebavljiva.
Hvala za pomoc,
Meli
Verjetno imaš v mislih olupljeno, razpolovljeno lečo, ki je ni treba namakati/dolgo kuhati. Enako je z rumeno lečo.
Različne vrste leče, tudi rdečo, imajo v trgovini Jablana v pokriti tržnici BTC-ja, kjer prodajajo lečo in druge stročnice rinfuzo. V vsaj srednje dobro založenih veleblagovnicah pa je mogoče dobiti različne leče blagovne znamke Natura pakirane, nekatere vrste so tudi biološko pridelane.
Meli,hej! Rdeco ali bolje oranzno zelo drobceno leco sem spoznala v Angliji pred leti,ko je pri nas se ni bilo. Zdaj jo dobim prakticno povsod.Je res zelo prakticna za minestre;jaz jo kar malo poprazim in potem, ko se zalije in skuha,je sploh ni opaziti – dobra za gostenje.
Tudi ostali dve vrsti lece ni potrebno vec namakati,ker se skuha v slabe pol ure.Se leta nazaj (in v vseh receptih navodilo) jo je bilo treba namociti.
Zdaj so semena verjetno ze preparirana. Lep pozdrav Babi
Rdečo lečo imajo tudi v Maximarketu. In sicer avstralsko. Imam jo strašansko rada. Delam jo po naslednjem receptu:
na maslu prepražim čebulo, dodam lečo, zalijem z zelenjavno juho ali kar vodo, dodam na koleščke narezan por, malo popra, žličko curryja in malo koriandra (v prahu), malo soli, pokuham, pa ne več kot deset minut in na koncu dodam še malo sladke smetane.
Pri nas je vsaj enkrat na mesec na jedilniku. In to je JUTRI. Njam.
Pozdravček, Neja
Ja Babi, nick ima svoj pomen. Moj me na primer opozarja, da ne vem vsega in preden kaj napišem, grem preverit, čeprav lečo kot ljubitelj indijske kuhinje večkrat uporabljam. Tako da nisem mislil graha. Mislil sem rdečo lečo, ki je, dokler je cela in neolupljena, zelena (oziroma je taka njena lupina). Da bi se hitreje skuhala, jo olupijo in prepolovijo. Če dobro pogledaš posamezna zrna, je to jasno vidno.
Hvala za nasvete! Uh, mogoce jo bodo pa imeli tokrat v Merkatorju (zadnje leto je se nisem nasla). Sicer moji starsi ne zivijo v LJ, ampak na Koroskem, pa vendarle.
Neja1, tvoj recept se zelo dobro slisi: tudi sama imam podobnega za indijski curry z rdeco leco. Bom se tvojega poskusila.
Babi, zdravo. Ne, tudi jaz lece ne namakam, se mi zdi, da se napije vode in potem nima nobenega okusa. Ta rdeca bo kar prava: pri nas jo uporabljamo za vse sorte namesto mesa, najbolj nam je pa vsec indijski curry. Drugace pa sem hcerki, ko sem ji uvajala hrano naredila leco z jabolkom in zalila z malo juhe in malo passate. Mnjam, smo vsi hoteli jesti.
🙂
LP,
Meli
Hej,zdaj bi se pa lahko jaz podpisala “tepec”.
Prav lepa hvala za pojasnilo moji nevednosti.Malo je krivo tudi to,da ne uporabljam vedno ocal.Res nisem vedela,da je oranzna ali rdeca leca le oluscena,pa jo ze nekaj casa uporabljam.Tudi v knjigi,ki jo imam, pise le,da poznamo vec vrst lece:rjavo,zeleno,oranzno…brez tega tvojega podatka.
Nataknila sem si ocala in pogledala;res je tako.
Priznavam napako in sem res hvalezna za poduk. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.