razvijanje digitalnih fotk
Živjo, mene pa nekaj zanima, ker se totalno nič ne spoznam na te stvari. Imam eno zanimivo fotografijo, slikano na 5 mio pikslov, ki bi jo rada dala razvit na malo večji format. Pa me zanima, koliko je največ slika lahko velika, da ne bo zrnasta? Imela bi 50×70, ampak se bojim, da je premalo pikslov in da ne bo lepo izpadlo. Hvala za mnenja!
Hja, odvisno od tega kako zahtevna si. Stroji za razvijanje delajo z resolucijo 300 dpi (dots per inch). Nekako še sprejemljiva resolucija za moj okus je nekako 250 dpi, pri večjih slikah morda malo manj, ker jih pač gledaš bolj od daleč, vendar ne pod 200 dpi. V tvojem primeru (če imaš resolucijo 2592×1944) pa na format 50×70 to pride 100 dpi. Za moj okus precej premalo. pri 5 mio jaz ne bi razvijal večje kot 20×30 oz. če malo zamižim 25×38.
Sicer pa obstojajo namenski programi, za velike povečave, ki ti sliko dokaj spodobno povečajo. Jaz ga ne poznam, morda pa ga imajo v kakšnem foto studiu.
Manjkajoče pixle dobiš z uporabo RIP-a, ki je lahko hardwerski, ali pa softwerski. Ker gre za dokaj komplicirane zadeve, je tudi njihova cena visoka, zato ga nimajo vsi, ki se ukvarjajo s fotografijami. Ga pa imajo več ali manj vsi, ki delajo Jumbo plakate. Poglej, če ima kakšen fotostudio RIP, če ne, povprašaj pri reklamarjih, ki delajo plakate.
Če pa nisi posebno izbirčna in boš sliko gledala bolj od daleč, bo pa tudi 100dpi še sprejemljivo. Če pa sliko predhodno v Photoshopu povečaš na ustrezno več pixlov, vedi, da ima tudi Photoshop vgrajeno funkcijo dokaj skromnega RIPa pri povečavi. Ki je vseeno boljša, kot nič…..
V knjigi od Scotta Kelbyja (maher za Photoshop) pise, da je trik pri kvalitetnem povecevanju resolucije v Photoshopu v tem, da povecavo naredis v vec zaporednih majhnih korakih. Kvaliteta je tako boljsa, kot ce povecavo naredis v enem samem velikem koraku. Kelby priporoca, da pri vsakokratnem povecevanju povecas resolucijo za 10% ali nekaj takega in potem to tolikokrat, da dosezes zeljeno koncno resolucijo.
Se pravi, v vsakem koraku povecaj stevilo pikslov v vsaki dimenziji za ca. 10% obstojecega stevila in to ponavljaj, dokler ne dosezes zeljene velikosti. Vmes slike (ce je v JPEG formatu) ne shranjuj.
Ne vem sicer, v cem je finta, ampak ocitno interpolacijski algoritem (ki je verjetno linearen) na ta nacin daje bolj ocem vsecen rezultat.
Tomaz