razsipanje trupel po turističnih točkah
Ravno berem, da so tistega planinca, ki se je ubil v gorah, razstresli po Triglavu. Vem, da ima take želje marsikateri človek, da ga posujejo po njemu ljubem prostoru. Kakor da bi po smrti imel kaj od tega.Včasih so trupla jasno ločevali od živih in jih pokopovali na za to namenjenih krajih. Sedaj pa se nam očitno obeta, da če bomo hoteli na kakšen hot spot, lepo razgledno točko, da bomo hodili po pepelu trupel, jih raznašali okoli. Primeš za skalo in se ti prime nekaj trupla na roke, prineseš ga z gojzarji domov. Meni je to precej mimo.
Mislim da ni prepovedan raztros v naravi, vendar za to potrebuješ posebna dovoljenja, duhovnika ki gre s teboj (za na Triglav mora biti bolj fit župnik) in zelo je drago vse skupaj. Vprašanje je, kako so pridobili to dovoljenje za izvedbo raztrosa v narodnem parku.
Sorodnikov pepel je njegova žena raztresla po morju, ker je bila takšna njegova želja, vendar pogreb je bil pregrešno drag (tam je treba najeti tudi plovilo npr.).
pepel in kri, 24.11.2021 ob 07:48
Ravno berem, da so tistega planinca, ki se je ubil v gorah, razstresli po Triglavu. Vem, da ima take želje marsikateri človek, da ga posujejo po njemu ljubem prostoru. Kakor da bi po smrti imel kaj od tega.Včasih so trupla jasno ločevali od živih in jih pokopovali na za to namenjenih krajih. Sedaj pa se nam očitno obeta, da če bomo hoteli na kakšen hot spot, lepo razgledno točko, da bomo hodili po pepelu trupel, jih raznašali okoli. Primeš za skalo in se ti prime nekaj trupla na roke, prineseš ga z gojzarji domov. Meni je to precej mimo.
Ne samo mimo, prej zelo ogabno.
manj hazardno za naravo, 24.11.2021 ob 10:37
Pepel je ostanek po toplotni obdelavi 1000 stopinj celzija uro in pol. Popolnoma sterilen, organsko mrtev ostanek. Je raztresen človeški pepel tako manj hazarden za okolje, kot pa gnitje in razpadanje trupla v zemlji.
Tole si poglej, kako je šelo to grozno – ob poplavah krste z britafa plavajo po ulicah:
.https://www.youtube.com/watch?v=muqhj4RPDjs
manj hazardno za naravo, 24.11.2021 ob 10:39
Tole si poglej, kako je šelo to grozno – ob poplavah krste z britafa plavajo po ulicah:
.https://www.youtube.com/watch?v=muqhj4RPDjs
pa še v Texasu, ZDA:
.https://www.youtube.com/watch?v=0zQc5GEAL04
Ime ali vzdevek, 24.11.2021 ob 09:55
Mislim da ni prepovedan raztros v naravi, vendar za to potrebuješ posebna dovoljenja, duhovnika ki gre s teboj (za na Triglav mora biti bolj fit župnik) in zelo je drago vse skupaj. Vprašanje je, kako so pridobili to dovoljenje za izvedbo raztrosa v narodnem parku.
Sorodnikov pepel je njegova žena raztresla po morju, ker je bila takšna njegova želja, vendar pogreb je bil pregrešno drag (tam je treba najeti tudi plovilo npr.).
Kolikor je meni znano: težko boš dobila duhovnika, ki bi sodeloval pri raztrosu. Kajti “dovoljena” je truga in zaprta žara, oboje položeno v grob.
rok-1, 24.11.2021 ob 12:28
A si radi komplicirate življenja?
Pepel je pepel… neorganski drobir, kot zemlja, prah, itd. Ostanki listja bolj gnijejo kot to. Čisto nepomembna malenkost.
zakaj ga je pa potem to nepomembno malenkost treba vleči na vrh Triglava in jo tam posipati po poteh?
wrg, 24.11.2021 ob 15:18
Kolikor vem je to povezano s pravili cerkve – cerkveni pogreb je možen samo v posvečeni zemlji, to pa je pokopališče. Zaradi tega duhovniki niso naklonjeni raztrosu kar nekje.
Na Žalah je temu namenjen poseben prostor razstrosa, a pri njem niso sodelovali duhovniki.
Torej ni problem v posvečeni zemlji, temveč v tej obliki slovesa.
v ruzak hop, 24.11.2021 ob 12:30
zakaj ga je pa potem to nepomembno malenkost treba vleči na vrh Triglava in jo tam posipati po poteh?
Kako naj jaz vem zakaj? Jim je bilo že pomembno in so pred smrtjo izrazili tako željo – sorodniki jo pa upoštevajo.
Sem bil tudi sam na dveh takih pogrebih znancev – ena plava po Bohinju, en pa po morju… Saj bi jaz tudi raje imel v glavi, da se bom prelival kje po vodi, kot se dolgočasil na pokopališču… pa čeprav je to samo v glavi.
Forum je zaprt za komentiranje.