Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika razrez peciva

razrez peciva

Ob obilici vaših nasvetov, vas želim povprašat kako ve razrežete pecivo, da je lepo?
Meni ponavadi razpoka čokoladni obliv na biskvitih. Kakšen nož, ali ga zmočite z vodo, …
Kakršna koli ideja mi bo prav prišla, ker mi sicer kar nekaj peciva ostane za nas domače, ker ni lepo za na mizo.

Čokoladni obliv ne razpoka, če je v njem dovolj olja oz. razpoka, če je v njem preveč čiste trde čokolade. Za obliv ponavadi dodajam okoli 1,5 dl olja na 20 dag čokolade, tega pride kar dovolj za torto ali velik nizek pekač.

Zadnjič sem prvič naredila čokoladni obliv za sacher torto po Zalinem receptu (vpiši v iskalec), in sicer je čokoladi namesto maščobe dodan sladkor v prahu (mislim, da 25 dag čokolade, 30 dag sladkorja v prahu, 1 dl vode, pride kar preveč za eno torto). Obliv je gost, kremast, kompakten, vendar mehek, tako se ne lomi.

Tvoje glavno vprašanje je res rezanje in ne obliv, vendar pretrd obliv je skoraj nemogoče lepo razrezati. Nekje sem videla ali brala, da če hočeš res lepo narezati torto, moraš imeti segret (vendar suh) nož, seveda oster. Zraven torte imaš pogreto servieto iz blaga, po vsakem odrezanem kosu nož obrišeš v to servieto, tako očistiš nož in ga ohranjaš toplega. Pri nas je splošno prepričanje, da moraš nož namakati v vodo, tako smo vedno iskali neke visoke kozarce, tista voda je potem tako nagraužno motna in pikasta, eni celo zgrešijo smisel in vzamejo mrzlo vodo. Po moje je bila osnovna ideja, da bi bil nož topel, s toplim nožem je lažje rezati obliv, saj ga sproti nekako “topiš”. Tudi sama sem to včasih delala, vendar sem opustila, ker potem na robovih torte ostajajo tiste motne kapljice vode. Kakor koli, če že delaš s toplo vodo, bi jaz vsakokrat nož obrisala v servieto. Je pa težko na drug način ohranjati topel nož…

Enako pri drugem pecivu je po moje glavnina na ostrini noža. In čistosti noža. Nič ti ne pomaga, če koščke borovničeve kreme z nožem preneseš na okrasno smetano na naslednjem kosu. Recimo pri kremnih rezinah, ki imajo na vrhu plast listnatega testa, je bistveno, da zgornjo plast narežeš že prej, na smetano zložiš kvadratke, potem pa samo zarežeš skozi. In tako dalje, malo je odvisno tudi od vrste peciva.

Za navadne biskvite v pekaču imam jaz sedaj kar tak plastičen (ali iz česa pač) širok nož, ki je obenem tudi lopatka. Biskvit brez čokoladnega obliva se že hitro prereže skoraj s čimerkoli.

LP Mimi

Za kvadratke si pa jaz pomagam iz trakom iz alufolije, da so vsi koščki enaki. Ampak to ne pride vedno v poštev.

Sicer pa je tudi po mojem najbolj pomembno, da je nož oster in da ga po vsakem kosu obrišeš. Običajno uporabljam kar papirnate kuhinjske brisačke.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close