razpisi za delo v šolstvu
Sem brezposeln učitelj in že dlje časa iščem zaposlitev. Ugotavljam, da je na tem področju ogromno nepravilnosti. Prebral sem si zakone in pravilnike, in kolikor razumem, morajo šole še vedno objavljati razpise za prosta delovna mesta preko Zavoda za zaposlovanje. Vendar pa se tega ne držijo vse. Nekatere objavijo le na svoji spletni strani, ali pa v skritem kotičku v ZZS z oznako “Delodajalec želi le javno objavo”, kar pomeni, da kandidata ne iščejo zares. Zanima me, ali je to res v skladu z zakonodajo? Kdo preverja šole, da res zaposlijo kandidata z vsemi pogoji? Ugotavljam namreč, da se dogaja, da za določen čas zaposlijo po “vezah in poznanstvih” ljudi brez ustreznih pogojev, medtem ko smo ostali na cesti. Jasno, Na koga se lahko obrnemo, kam zadevo prijavimo, če kaj takšnega odkrijemo? Na šolsko inšpekcijo sem se že obrnil, vendar pravijo, da se oni s tem ne ukvarjajo. Hvala.
O tem se sprašujem tudi jaz. No tako je – da se marsikaj rešiti z odvetnikom. Kar si večina ne more privoščiti. Glede na to, da znam precej dobro brat zakonodajo, ker sem delala še en faks, kjer brez prav ane moreš, ti povem, da bi se dalo pritožit marsikje. Kot pa vidiš – živimo v nepravni državi. Med pregledom sodne prakse sem naletela na primer in ugotovila, da se je pritožil en moj znanec, en moj profesor, ki ga zelo cenim in spoštujem. Sam ti povem, da je izgubil.
Če bi bilo pa teh primerov več, bi se pa mogoče dalo. On je naredil eno napako, če bi odgovoril z ja na neko vprašanje, namesto ne, bi dobil tožbo. Pač zelo neprijetne stvari so to.
Jaz delam zdaj ene druge stvari. Pa če ti lahko svetujem, čimprej se loti nečesa drugega, ker ta sistem se bo sesul, ne mislit, da jim bo vedno tako fajn. Saj po pravici povedano, večinoma so v šolstvu OK samo plače, delo pa ni prijetno, vsaj ne za te, ki nas potem fajn izkoristijo. So pa nekatera delovna mesta sanjska 😀 – sem imela enkrat srečo, tri mesece.
Forum je zaprt za komentiranje.