Razmišljam o prizidku
V mansardi nam je že malo tesno, sicer ni večje sile ampak malo si že hodimo po nogah.
V naslednjem letu imamo vsekakor v načrtu prizidati lastnen vhod in stopnice ter ne drugi strani dvorišča 2 garaži.
Sedaj pa malo razmišljam o prizdiku. Ideja je prizdek pravokotno na hišo. Pri sedaj obstoječi hiši bi bila vhodna vrata in za njimi stopnišče, ki bi se v medetaži zlilo s sedaj obstoječimi stopnicami znotraj hiše. Zraven vhodnih vrat še 2 garaži.
Pod streho prizidka (v “zgornjem nadstropju” prizdika) si predstavljam dovolj velik prostor, da vanj preselimo kuhinjo, jedilnico in dnevno (pa še kak balkonček ali terasico prosim).
Zgornji obstoječi dnevni prostor spremenimo v 2 otroški in 1 kabinet. S tem dobi naš ata kabinet, ki ga ne bo pospravljala njegova žena na način, da potem ničesar več ne najde, hkrati pa bi imeli še 1 sobo v rezervi, če nam še kaj pošljejo 😉
Se pravi vhod, po stopnicah v medetažo v dnevne prostore, potem pa iz medetaže v mansardo kjer so spalni prostori.
To je my dream. Moj je apriori proti, ker misli, da je to way too huge in da lahko damo otroke k babici v spodnji štuk (?!?!?!!!!!!?!!!???!!!!!! to pravi samo, da me jezi tako, da se ne razburjati zaradi tega). Sedaj sta namreč še skupaj v 1 sobici. Če ne bo prizidka bo treba dati to sobico na pol, kar pomeni 2 res majhni otroški (postelja in pisalna, za omaro pa bomo morali že čarati)
Ker je treba mojemu vse narisat, napisat in pokazat, sedaj malo gledam okoli, če bi kje opazila podoben prizidek, ampak so vsi dosti manjši. Predvidevam, da bi v takšne spravila recimo kuhinjo in jedilnico spodaj in dnevno zgoraj ali pa kakšno sobico. Tudi vsi moji znanci imajo v prizidkih samo kakšno sobo ali 2.
A ima katera izmed vas prizdike podoben mojemu zamišljenemu, ali je to res mission impossible like my hubby says?
Kakršenkoli predlog? Mnenje?
PA ne mi rečti, da naj greva k arhitektu, ker moram najprej mojemu pokazati, kako bi to sploh izgledalo, preden bo pripravljen iti do projektanta.
Hvala že vnaprej.
Jaz imam načrt prizidka, sicer pritličnega in manjšega od 30 kvadratnih metrov. Tu naj bi se nahajali jedilnica in dnevna soba.
Naj ti povem, da je realnost daleč od tistega, kar si zamišljaš (“zdaj bomo malo pozidali tu, tam bomo dvignili, tisto bomo premaknili, itd). Tako smo začeli tudi mi in seveda na koncu pristali pri projektantu, ki nas je kmalu dal na realna tla. Srečo smo imeli, da smo naleteli na poštenega projektanta, ki nas je takoj opozoril na gradbene “posebnosti”.
Najprej smo zaprosili za lokacijsko informacijo. Nato smo morali najeti geodete, da so naredili krajinski posnetek (zaradi meja s sosedi). Nato smo na podlagi obeh dokumentov in naših želja dorekli kaj in kako bi izgledalo. Prvi problem – gradbeno dovoljenje. V času, ko se je zidala obstoječa hiša, so bila pravila nekoliko drugačna, sedaj je problem v tem, da nihče v naši ulici ne more zidati z gradbenim dovoljenjem, kajti dostop do vseh parcel poteka po “lastniških parcelah”, kar pomeni, da smo vsi odstopili del parcele v javno dobro, vendar v tem primeru ti občina ne izda gradbenega dovoljenja. No, mi bi lahko zaprosili sosede za soglasje. Kar ti hočem povedat je to, da brez gradbenega – NO GO.
Tudi zaradi tega nam je projektant narisal enostaven načrt za pomožni objekt pod 30kvm, kajti taki ne potrebujejo dovoljenja (garaža). Sprva smo nameravali zazidat in v tem času uredit tudi gradbeno dovoljenje, nato pa “garažo” dejansko uporabiti kot prizidek. Prej jaz ne bi mirno spala, čeprav vem, da folk po svojih parcelah svašta zida.
No, kakor koli, končni načrt, ki obsega prizidek z zelo enostavnimi lastnostmi (pravokotnik z nekaj odprtinami za okna, mansardno streho z nekaj strešnimi okni, s predvidenim izračunom izgradnje (do 4. gradbene faze, torej z vsem – ometi, pleskano, parket, okna, polkna – praktično do tam, kjer prineseš kavč in mizo ter omare) cca 30.000 eur.
Računaj tudi, da če boš zidala in boš zaprosila za gradbeno, boš morala predložit projektno mapo, ki ti jo izdela lahko samo projektant. Nas so vsi stroški (lokacijska informacija, geodet, projektantn) stala okoli 2.000 eur.
To ti pišem samo zato, ker sem tudi sama razmišljala isto kot ti (kaj ima kdo kak načrt za videt…) in iskala načrte na netu, pa ti to ne bo prav veliko v pomoč. Lahko sicer narišeš idejo in jo predebatiraš s tvojim možem, vendar to je isto kot nič. Kot prvo, ne veš niti, če se to da ali ne. Naj ti bo vodilo tudi moj izračun. MI naprimer nismo imeli pojma koliko lahko recimo en tak prizidek stane.
če imata denar, ni problema, mi smo že eno leto v prizidku 45 kvm, prej otroci vsi trije na 10kvm, sedaj vsak svojo sobo, v prizidek smo preselili kuhinjo z dnevno sobo+kaminska peč (en prostor), pralnico z garderobo (prej nismo imeli) in predsobo, a ja – pa še računalniški kotiček (2×1,5m)
še pred gradnjo sva morala urediti papirje za garažo (pod prizidkom), ker so jo naredili po načrtih arhitekta, gradbenega dovoljenja pa niso iskali in sva morala plačat kazen za črno gradnjo
tvoja zamisel mi je všeč in sem razmišljala v isti smeri, le da smo bili omejeni z prostorom in je ideja odpadla
jaz sem sama narisala idejno zasnovo: okna, balkonska vrata, vhodna vrata, dimnik, kje naj bi bila kuhinja, kako naj bi bila dnevna, arhitekt je dal samo pripombe: se da-se ne da, postavil nosilne stene tam kamor pašejo in narisal načrt
1. Za prizidek je potreben PGD.
2. Vsaka občina ima svoje zakonitosti in omejitve glede gradnje na posameznih področjih- po občinah veljajo t.i. imenovani PUP-i in pa OPPN-ji za posamezna področja. To so prostorski akti, ki so podlaga za vse urbanistične zadeve, kar se tiče gradnje.
3. Lokacijska informacija po zakonu ni več obvezna – vse piše v zgoraj omenjenih prostorskih aktih.
4. Velikosti in oblike prizidka si ne morete izmišljati sami – lahko obstajajo določene omejitve glede oblik, velikosti, proporcionalnosti glede na osnoven objekt, odstotki možne pozidanosti parcele, omejitve glede zelinih površin in še in še.
Skratka – veljavni prostorski akti v vaši občini/parceli so prvi in osnovni korak.
5. Absolutno potrebujete geodetski posnetek terena, saj se brez tega ne da sprojektirati ničesar.
6. Odvisno od občine in lokalnih posebnosti potrebujete mogoče geološko poročilo.
7. Edina prava pot do prizidka je obisk lokalnega projektivnega biroja, kjer vam bodo vse razložili – projekt je potrebno začeti skladno z veljavnim ZGO in postopke peljati od začetka do konca (vključno z zaprošanjem za projektne pogoje, v kolikor občina še nima posameznih OPPN-jev, pridobivanjem soglasij na projekt, vključevanjem v projekt vse potrebne sestavine vključno z vodilno mapo – urbanističnim delom, načrtom arhitekture, izkazi, elaborati, statičnim izračunom, skladnim z veljavno zakonodajo…..).
8. Idejnih zasnov ne morete delat sami, ker mora biti izdelana skladno s pravilnikom o projektni dokumentaciji, vsebovati vse predpisane sestavine in biti žigosana s strani pooblaščenega inženirja ZAPS. KOt taka je podlaga za pridobivanje projekttnih pogojev pri posameznih soglasodalcih.
Resnično hvala vsem za odgovore.
Odločila sem se, da bom narisala svoj predlog, ga predebatirala z možem in starši, potem pa do kolega projektanta, da nam da nadaljna navodila (predvidevam, da bo nas poslal po lokacijsko).
Nova hiša je stara 8 let in je nadomestna gradnja. Par metrov vstran je “stara hiša”, ki čaka na rušitev – na tem mestu bi bil prizidek s to razliko, da sta sedaj nova in stara hiša vzporedni, prizidek pa bi bil pravokotno na novo hišo – se pravi vse skupaj bi bilo v obliki črke L.
@razmišljala sem tudi jaz – Kar se parcele tiče ne pričakujem nobenih težav (ali pač?), ker so bile te zadeve urejene ob gradnji hiše, najbližji sosed pa je daleč za ovinkom. Če te pravilno razumem, za objekte pod 30m2 ne potrebuješ gradbenega (??). Ker jaz sanjam o precej velikem prizidku (v dolžini 2 garaž in vhoda – predvidevam, da bi to bilo 6m- 8m po tamalem pa široko toliko, da bo zgoraj prostor v katerega lahko prenesemo kuhinjo in kavč brez predelav – se pravi nekje 4-6m). Za take mere pa mislim, da bi že prišli do gradbenega – pa tudi mislim, da je boljše riskirat tisti € in v miru spat 🙁 Tudi če bi šla graditi svojo hišo bi morala nositi ta strošek,…
@projektantka – ali bi veljal geodetski posnetek terena, ki je bil pridobljen ob gradnji obstoječe hiše? ali ga bo potrebno ponovni pridobiti? Tako na grobo – na kakšne mere pa bi morala računati, da bi not spravila vse željeno in da bi bila zadeva funkcionalna?
@že pod streho – a imate vaš prizidek vzporedno ali pravkotono na hišo? Ker je nad garažo predvidevam, da je pravokotno. Ste zadovoljni s prostorm za kuhinjo/jedilnico/dnevno? je dovolj prostora? A spodaj še imate vedno garažo? Za en avtomobil? Predvidevam, da je spodaj garaža, pralnica, predsoba in vhod, ostalo pa “pod streho” prizidka. A imaš še kakšen balkon? Ker jaz v mansardi straaaaaašno pogrešam teraso 🙁 Caa koliko pa te je stalo vse skupaj, če ni skrivnost? A ste sami zidali, dali prek ali je montažen?
Res hvala vsem za predloge in pripombe. Malo sem že začela risati v petek pa gremo na kavo k projektantu, ki je delal načrt za hišo ;).. upam, da me dečki ne bodo sesuli 😉
Lokacijska informacija NI VEČ obvezna priloga oziroma sestavina projektov. Vse, kar v LI piše, se razbere iz veljavnih prostorskih aktov na določeni lokaciji. Lahko pa LI na lastno željo vseeno pridobite, stane malo manj kot 20 evrov, vlogo oddate na občini, običajno jo izdajo v cca 3 tednih.
glede geodetskega posnetka je tako, da mora po veljavni zakonodaji obsegati najmanj 25m terena od skrajnih robov predvidenega objekta….težko rečem, odvisno, kaj in koliko je zajeto v posnetku, ki ste ga naročili pri gradnji hiše, pa še to je najbrž posnetek PRED GRADNJO SEDANJE HIŠE, se pravi ni posnetek trenutnega stanja. Pa odvisno od datuma, sprememb na terenu, sprememb komunalnih vodov (najbrž ste hišo prikljaplali na infrastrukturo….). Mislim, da ga bo vsekakor potrebno novelirati in izdati nov certifikat.
Glede velikosti prizidka, oblik ipd. je škoda, da si razbijate glavo. Najbolj elegantna pot je do vašega lokalnega projektanta, ki podrobno pozna lokalne občinske urbanistične predpise. Pogledal bo parcelo, možnosti, ki jih določajo urbanistični predpisi (se ponavljam, samo to je dejansko osnova – če projekt ni skladen s prostorskimi akti ga upravna enota zavrne).
Projektnat vam bo tudi povedal, kako je z geodetskim posnetkom, če ga je “premalo”, pa je dejansko vsebinsko ustrezen, vam bo geodet posnetek samo dopolnil, cena bo seveda nižja kot da bi ponovno snemal komplet teren – geodetski ceniki se formirajo po nekih točkah, določenih s strani države, če se ne motim…
Glede objektov pod 30m2 in pridobitve GD:
Dejansko ne potrebuješ GD le za garažo do bruto velikosti 30m2 ter najvišje višine 3,5., če seveda zadosti vsem drugim zahtevam iz veljavne uredbe. Oziroma si pridobiš GD v skrajšanem postopku z obrazcem, ki je bil izdan v uradnem listu.
Veljavna Uredba o vrstah objektov glede na zahtevnost deli objekte na zahtevne, manjzahtevne in nezahtevne ter enostavne objekte. Za slednji dve kategoriji ne potrebuješ GD oziroma ga pridobiš z obrazcem. Mora biti pa tudi tak objekt skladen s prostorskimi akti, v nasprotnem primeru ga UE zavrne.
Vsi običajni prizidki za stanovanjske hiše sodijo med manj zahtevne objekte, za katere je obvezna pridobitev GD skladno s postopki.
Skratka, še enkrat:
škoda časa, da se sami prebijate skozi zadeve.
K lokalnemu projektantu na posvet.
Zakonodaja se spreminja na par let, zato sem tudi napisala tole obrazložitev, napreč smilijo se mi ljudje, ki v dobro veri sprašuejo na forumu, pa dobijo zavajajoče odgovore.
Ni problema:), upam, da sem ti kaj pomagala.
Delam v gradbeništvu, sicer se ukvarjam z eno manjšo specialnostjo, občasno pa tudi s kakšnim prizidkom ali hiško.
Večkrat potrkajo na moja vrata investitorji, potencialni zasebni graditelji ki so povsem zbegani in prestrašeni od netončnih informacij, zato vem, da je včasih kar stiska, kaj je prav in kaj ne.
Zakonodaja se pa spreminja – vsake par let kakšna novost, novi pravilniki, nove uredbe – temu ne moreš slediti (tudi nima smisla, gradiš pač 1x ali 2x v življnju) če nisi non stop v poslu.
Ne sekiraj se vglavnem, če ste s projektantom prišli do hiše, ni hudič, da se ne boste ujeli še pri projektiranju prizidka:).
Vglavnem. čimprej na kremšnit:).
Poišči obstoječ projekt od hiše, noter so gotovo vpisani vsi veljavni urbanistični akti (če seveda še veljajo), pa bo projektant že vedel, kako in kaj.
Lep dan:)
@že pod streho – a imate vaš prizidek vzporedno ali pravkotono na hišo? Ker je nad garažo predvidevam, da je pravokotno. Ste zadovoljni s prostorm za kuhinjo/jedilnico/dnevno? je dovolj prostora? daA spodaj še imate vedno garažo?da Za en avtomobil? da Predvidevam, da je spodaj garaža da, pralnica, predsoba in vhod, ostalo pa “pod streho” prizidka da. A imaš še kakšen balkon? na starem delu hiše Ker jaz v mansardi straaaaaašno pogrešam teraso 🙁 Caa koliko pa te je stalo vse skupaj, če ni skrivnost? A ste sami zidali, dali prek ali je montažen?
quote]
pravokotno na hišo
kuhinja jedilnica dnevna v enem prostoru, pregrajeno z kuhinjskim otokom 2m, ki se zaključi kot šank (iz knaufa stena in polica 25 cm oz pult isti kot pult pri kuhinji), kaminska peč, velika panoramska stena – to kar sem vedno sanjala
zidali in delali v lastni režiji oz. brez doo-jev in sp-jev; cca 25 tisoč
jaz uživam v risanju in opremljanju, trenutno rišem dnevno sobo, ki nam še manjka, sama si postavim razporeditev in omare, kar meni ustreza in služi mojim potrebam
prednisone 20mg buy online prednisone 40 mg rx prednisone cream
https://prednisonet.com generic prednisone for sale
prednisone cream prednisone 30 mg daily prednisone for sale online
Forum je zaprt za komentiranje.