Razmetane knjige po policah v splošni knjižnici
Pravkar sem bila v splošni knjižnici, kjer sem iskala točno določene knjige pod številko 33. Seznam sem si izpisala iz COBIBA (signaturo). In če se gremo, da so knjige po abecedi “značnice” (oz. po abecedi prve besede z nalepke s črtno kodo na gradivu – tisto z velikimi začetnicami), potem mi ni jasno, kako so lahko knjige tako razmetane po policah, da tudi, če imaš točno signaturo, naslov in avtorja, moraš še vseeno veliko brskati, da sploh najdeš knjigo.
Kakšno je vaše mnenje? Kako pa vi kaj iščete knjige v knjižnici?
Mislim, da to, kar sem danes videla, odvrača ljudi, da bi še kdaj prišli v knjižnico, da se jim ne ljubi toliko časa iskati in odnehajo, da so med takimi iskalci tudi tisti, ki ne gredo vprašati knjižničarja za pomoč, ampak enostavno odidejo jezni iz knjižnice, ker niso dobili tistega, kar so želeli (pogostokrat sem tudi jaz taka), čeprav v COBIBu na internetu točno piše, kje se knjiga nahaja in ali je prosta za izposojo. Nisem gledala na uro, koliko časa sem iskala teh 15 knjig z mojega seznama (na koncu sem jih našla 12, vendar sem prepričana, da bi jih našla v krajšem času, če bi bile na policah razporejene po abecedi oz. tisti prvi besedi “značnice”.
In ne bom komentirala dela zaposlenih in dotične knjižnice, ker verjamem, da bila v takem primeru objava predolga.
Zato so v knjižnicah zaposleni knjižničarji, da ti pri tem pomagajo. Torej, če ne bi našla sama, bi prosila tam zaposleno(ega).
Knjige pa razmečejo uporabniki, ne zaposleni, ker nekateri očitno še v življenju niso slišati za to, da je treba knjigo vrniti na isto mesto, ne kar nekam tako malo od oka.
Tisti pa, ki zaradi tega jezni zapustijo knjižnico, so(ste) lahko jezni le nase. Saj poznaš tisto: kdor jezika špara, kruha strada?
Vedno raje najdem sama stvari, kot pa da prosim knjižničarja za pomoč. Če prav res ne gre in ne najdem, potem grem vprašat.
Se mi je pa v taisti knjižnici že zgodilo, da sem šla vprašat za eno knjigo (ki je bila prosta v COBIBu) in ker je knjžničarka na polici ni našla, je rekla “ni”, se obrnila in odšla. Brez kakšne razlage, kako to, da je ni, brez vprašanja, če želim kaj podobnega, brez, da bi vprašala, za kaj jo rabim oz. kakšno vsebino sploh rabim.
Tu se ne gre samo zame (jaz si bom že poiskala in bom vprašala, če bom zares hotela knjigo), ampak se gre tudi za druge.
Ker če bi danes vprašala, bi mi knjižničar/ka poiskala knjigo, mi jo izročila, jaz pa bi si jo šla izposodit. In če dela tako pri vsakem, ki jo gre vprašat, so knjige na polici še vedno razmetane, mar ne? Ker knjižničar samo najde knjigo in jo preda naprej, nikoli pa si ne “vzame časa” in jih nekoliko pravilo uredi.
Ja, uporabniki razmečejo knjige sem pa tja; ampak če so uporabniki toliko “krivi”, zakaj jih potem na to ne opozorijo s kakimi napisi na vidnih mestih, npr. “če ne veste, od kje ste knjigo vzeli, jo odložite pri informacijskem pultu oddelka” ali pa kaj podobnega? Ker ne bi učinkovalo? Ali ker bi potem knjižničar imel še več dela (poleg nepospravljenih knjig, ki so bile do sedaj nepospravljene, so še sedaj uporabniki nabrali kup knjig, za katere ne vejo, kje so bile postavljene na polici) in se mu ne ljubi?
Ne vem sicer, v kateri knjižnici se ti to dogaja, pa saj niti ni važno. Vem pa, da pri nas so obstajala posebna ravnilca. Tega si dal na mesto, kjer si vzel knjigo ven, tako da ni bilo šanse, da jo potem vložiš nazaj na napačno mesto. Je pa seveda spet stvar posameznika, ali to naredi ali ne.
Vem pa, mi je razlagala hčerka, ki je preko študenta kar nekaj leta delala v knjižnici, kakšno štalo naredijo obiskovalci. Bi lahko imeli ene dva zaposlena samo zato, da bi pospravljala knjige. Pa saj veš, tudi knjižnice so v JS, kjer ni zaposlovanja – flikajo s študenti, ti pa, če niso ravno knjižnižarji, tudi ne opravijo dela tako, kot bi ga morali.
In, da zaključim, meni so še vedno pomagale – če je niso našle tisti trenutek, so si zapisale in jo poiskale – včasih je bila v skladišču, ne na polici in je bilo treba malo pobrskati. Tudi sedaj, ko imamo novo knjižnico, vidim, da še vedno z veseljem pomagajo, če ima kdo težave – tako da ne vem, kaj pri vas ne štima.
Ja, nasveti uporabnikom – ti res misliš, da bi kaj zaleglo?