Razlike
Jaz si razlagam takole:
vedoželjen = imeti željo po pridobivanju novih znanj, imeti željo po učenju, izobraževanju
radoveden = želeti nekaj zvedeti, pridobiti kako informacijo, podatek(Radoveden sem kako se bo stvar iztekla)
zvedav = “firbčen”, vtikati nos tam kjer se ga nič ne tiče, praskati se kjer ne srbi
Tudi jaz bi rekla, da je vedoželjen tisti, ki se želi učiti, vedeti. Zato komaj čaka, da bo šel na tečaj angleščine, k Lego krožku, na naravoslovno ekskurzijo, celo jutri v šolo. Vseeno mu je, kaj se bo učil, samo da bo nekaj novega.
Zvedav človek bo ob neki temi, s katero se ukvarja, pa mu ni vse jasno, želel zvedeti, kako deluje in ni zadovoljen, dokler tega ne razume. Stvar hoče razumeti v bistvo. Zato na primer otroci vsako igračo razstavijo.
Radovedne smo pa babe. A je noseča? S katero pa si ga sinoči videla v kinu? Tu bi zvedavost ali vedoželjnost res zelo težko zamenjala pojem radovednost.
Ko rečemo, da so otroci silno radovedna bitja, pa običajno mislimo kar na vse tri pojme hkrati.
Kaj od tega smo, če nas zanima nadaljevanje zgodbe, ki smo jo prebrali do polovice? Predvsem radovedni, morda tudi zvedavi, če je v zgodbi
zastavljen nek problem, nikakor pa vedoželjni.
Da se lotimo kemijskega priročnika, moramo biti vedoželjni. Zvedavi pa smo, če moramo opisane poskuse tudi sami opraviti, da jim verjamemo.
Je pa res, da prave meje ni mogoče potegniti, vendar sinonimi to kljub temu niso. Pa tudi, da imam prav, ni čisto zanesljivo.
Bi na osnovi moje analize lahko razvrstili vprašanja: Povej mi recept za slivove cmoke, predvsem, kaj narediti, da ne bodo razpadli! Sta Aleš in Ana še vedno par? Kaj je danes po televiziji?