razlike pri plači
Pozdravljeni,
Sem invalid. Ugotovil sem da je za isto delovno mesto v našem podjetju ogromna razlika pri plačah. Moja osnova je 820 bruto, najvišja osnova za isto delovno mesto pa je 1.500 evrov.
Ta moja osnova je za poln delovni čas. Ker delam polovični delovni čas je tako moja osnova 410 bruto, za ostalo dobim nadomestilo iz zpiza. Sem najdlje na tem delovnem mestu in vsi imamo podobno izobrazbo. Se lahko pritožim, češ da je oškodovanje zaradi invalidnosti? Vsi ostali dobivajo stimulacijo, jaz pa ne, češ da invalidom ne pripada. Saj vem’ da se je osnova določala po vezah, prek katerih so osebe prišle v firmo in po priljubljenosti pri direktorju. Na prošnjo za povečanje plače je bil odgovor negativen, v istem času pa so jo nekaterim povišali brez problema. Odgovorili so mi prav nesramno, naj mi zpiz poviša nadomestilo. Lahko v tem primeru ukrepa inšpekcija ali kdo drug? Hvala za odgovore.
Lep dan
Najbolje, da se obrneš na odvetnika.
Sicer pa velja, da najprej zberi na kup potrebne dokumente, se pravi, tvoja pogodba o zaposlitvi, akt o sistemizaciji delovnih mest, pa po možnosti še kako pogodbo od tistih, ki praviš, da imajo višjo plačo. Lahko da so dejansko zaposleni na drugem delovnem mestu, saj govoriš o podobni izobrazbi, se pravi ni ista stopnja. Če pa gre po vsebini v resnici za isto delo in zgolj invalidi dobivajo nižjo plačo, je pa to jasno prepovedana diskriminacija. Najprej se vloži zahtevek za varstvo pravci in če ne pomaga, običajno ne, je potrebna tožba.
Vsekakor ti tudi jaz priporočam, da naprej pogledaš v vaše akte oz. v sistematizacijo DM. Pri nas je zapisano tako:
npr. za delovno mesto SKLADIŠČNIK, je lahko plača od 800,00 do 1528 eur bruto, odvisno od tega v kateri pl razred si uvrščen. Zahteva je: iv. tarifni razred, ki pa ima 6 plačilnih razredov. Do kje prideš, pa je pri nas odvisno od vloženega truda, kvalitete dela ipd…o tem odločamo enkrat letno, lahko greš dol ali navzgor, ali pa stojiš, na mestu.
Kako je pri vas, pa ne vem, se pa pozanimaj in v primeru, da imaš občutek, da si prikrajšan, samo zaradi tega, ker si invalid, vseeno, pa dosegaš TAKE rezultate, kot ostali, se obrni tudi na inšpektorja, pred tem, pa vseeno svetujem pogovor z direktorjem. Če zaradi omejitev ne dosegaš istih rezultatov, kot ostali, pa ti žal ne pripada taka višina bruto plače, kot ostalim, čeprav ste vsi na istem delovnem mesti.
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.