Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Razlika med sporazumno in redno odpovedjo?

Razlika med sporazumno in redno odpovedjo?

Kot že napisano me zanima razlika med sporazumno in redno odpovedjo. Kakšen je postopek, na kaj naj bom pozoren in ali ima kdo kakšen vzorec…

hvala

Kaj je to redna odpoved?

Ker kolikor je meni znano, je odpoved lahko sporazumna (delodajalec in delojemalec se dogovorita), lahko je iz poslovnih razlogov, lahko je iz krivdnih razlogov …

Kakšna pa naj bi bila redna, pa nimam pojma. Pa kdo daje odpoved, delojemalec ali delodajalec?

Mal več napiši, da ti bomo lahko svetovali.

Odpoved dajem jaz, sem nekje zasledil obe varianti pa me zanima če je in kje je razlika

Kot jaz vem REDNO odpoved da delodajalec, ker te ne potrebuje več, pripada pa ti odpravnina.

SPORAZUMNA odpoved pa jo daš ti, ker si našel drugo službo in ti ne pripada odpravnina

Ne bom pa dala roke v ogenj da to popolnoma drži

A greš v drugo službo al samo direktorju na roko?

Ker če daš odpoved ne moreš it na borzo in papa nadomestilo plače…

Aha, takole.
Sporazumna odpoved pomeni, da z delodajalcem sporazumno določita, koliko odpovednega roka moraš oddelati, morebitna odpravnina …

Redna odpoved pa je, da pač daš pisno odpoved in potem zadeva poteka po kolektivni pogodbi oz. v skladu s tvojo pogodbo, se pravi, se upošteva odpovedni rok in vse ostalo kar je tam napisano …

V nobenem primeru pa ti ne pripada nadomestilo na zavodu.

http://www.racunovodski.informator.si/redna-odpoved-delovnega-razmerja.html

http://inforum.informiran.si/ShowPost.aspx?PostID=2202

http://www.poslovnisvet.si/clanki/zaposlovanje/prednosti-za-podjetje-pri-sporazumni-prekinitvi-pogodbe-o-zaposl

Če bo sam dal sporazumno odpoved, mu ne pripada nadomestilo na zavodu. Samo delodajalec mu lahko da redno odpoved, sam je ne more podati. V primeru redne odpovedi iz poslovnega razloga mu nadomestilo pripada. Aprilia je prav napisala.

Glede na to, da bi rad odšel sam, da sporazumno odpoved in je zadeva urejena.

Če imaš novo službo in bi rad podal odpoved podaš odpoved pogodbe o zaposlitvi, po kol. pogodbi oz drugih int. aktih si dolžan oddelat odpovedni rok, če pa se z delodajalcem sporazumeta o dopustu, odp. roku in vse ostalo pa to spada v vajin sporazum, odpoved pa je le odpoved pogodbe o zaposlitvi z dnem…..

Če bo sam dal sporazumno odpoved, mu ne pripada nadomestilo na zavodu. Samo delodajalec mu lahko da redno odpoved, sam je ne more podati. V primeru redne odpovedi iz poslovnega razloga mu nadomestilo pripada. Aprilia je prav napisala.

Glede na to, da bi rad odšel sam, da sporazumno odpoved in je zadeva urejena.[/quote]

Ne bluzi, seveda daš lahko sam redno odpoved. Kot sem napisala, gre v tem primeru vse v skladu s pogodbo o zaposlitvi. Če pa hočeš boljše pogoje kot so v pogodbi (ponavadi krajši odpovedni rok), mora biti pa odpoved sporazumna, se pravi, da se oba strinjata.

V nobenem primeru pa ne dobiš nadomestila na zavodu, če daš odpoved sam (kar sem pa tudi že napisala)

Zakon o delovnih razmerjih pozna redno in izredno odpoved. Pa si tam preberte, kaj katera pomeni.

Če daš v službi odpoved, daš REDNO odpoved v skladu s pogodbo o zaposlitvi oziroma tam navedenim odpovednim rokom. In to je to. Sporazumna odpoved je pa kr neki. Lahko se seveda z delodajalcem dogovoriš za npr. krajši odpovedni rok, to je kao nek sporazum oz. dogovor, je pa to še zmeraj redna odpoved.

Hvala vsem za razjasnitev. Odpoved dajem, ker že imam drugo službo, tako da ne bo treba na zavod…
Predvidevam, da je dovolj zgolj dopis v katerem se navede delovno mesto in datum odpovedi?

Ja, je dovolj. Mogoče še lahko napišeš, koliko imaš odpovednega roka in ali ga želiš oddelati, ali si želiš, da se pogodba predčasno prekine.

Potem itak sledijo individualni razgovori.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close